Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Bezzeg régen...

2017. január 12. 20:43 // Forrás: Képek: Internet
Terrortámadások, polgárháborúk, feje tetejére állított erkölcsi értékrend és kézhez ragasztott okostelefonok. A csapból is az folyik, hogy régen mennyivel jobb volt minden. Elmondjam, hogy szerintem miért hülyeség ez?

Mert minden éremnek két oldala van. Nem kétséges, szörnyű, hogy nap, mint nap ártatlan emberek halnak meg a politikai nézet, vagy a vallás nevében folytatott véres háborúkban, de még ennek ellenére is a legbékésebb periódusát éli az emberiség. Gondoljunk vissza a történelmi ismereteinkre. Az indiánokat lemészároló amerikai telepesekre, a keresztes hadjáratokra, a rabszolgatartásra, a száz éves háborúra, a világháborúkra… hosszú a lista. Az ember ösztönszerűen vágyik a hatalomra és adjunk hálát azért, hogy 2016-ban már nem fordulhat elő, hogy Németország és Oroszország eldönti, hogy lemossa Lengyelországot a térképről.

A technológiai hihetetlen léptékű fejlődése nem csupán a Pokemon Go-zást, a Snapchatazést, vagy egyéb (a nagy általánosság szerint) értelmetlen alkalmazások használatát tette lehetővé, hanem azt is, hogy egy elektromos autó önmagát tudja vezetni, tisztítható legyen a tengervíz, vagy épp hallhassuk, milyen hangot ad két fekete lyuk egymásnak csapódása. Nem is beszélve arról, micsoda távlatokat nyitott az orvostudományban! Bionikus robot-végtagok, szervátültetés, műszív... Soroljam még?

Régen nem volt olyan veszélyes a világ és nem voltak olyan görcsösek az emberek. Szüleink pár évtizeddel ezelőtt stoppal bejárták Európát, mi pedig reggeltől estig a játszótéren lógtunk, tele voltunk lila foltokkal és sebekkel a sok kúszás-mászástól, szüleink valahogy mégsem aggódták halálra magukat.

Nem volt biztonsági zár a gyógyszereken, sőt még a vízkőoldóra sem kellett ráírni, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas, mert nem voltunk életképtelenek. A mai szülők a gyerek minden lépéséről tudni akarnak, a széltől is óvják, és attól sem riadnak vissza, hogy ellenőrizzék a csemetéjük böngészési előzményeit vagy Facebook üzeneteit. Mindezt nem azért teszik, mert mániákusok, hanem mert a technika lehetővé teszi számukra.

A mai fiataloknak könyörögni kell, hogy tegyék le a telefont/tabletet/controllert és menjenek már le az istenverte parkba focizni? Hányszor látjuk a környezetünkben, hogy a síró gyerek kezébe nyomják a tabletet, ahelyett, hogy felvennék? A jelen csemetéi beleszületnek a virtuális bumm-ba, számukra ez a természetes, de ettől még nem törvényszerű, hogy szobanövényekké válnak. Különben meg a régi idők gyermekei azért töltötték minden idejüket a szabadban, mert nem volt alternatívájuk.

Én még úgy nőttem fel, hogy a vakáció első napjától augusztus harmincegyig csak aludni és enni jártam haza, mert várt a bányató, a fára épített bunker, a focipálya meg a Duna-part. De szeretek játszani a konzolon is, és soha nem éreztem késztetést arra, hogy besétáljak egy plázába és lövöldözni kezdjek, pedig kipörgettem az összes Halo-t. Sőt, a tudomány igazolta azt is, hogy egyes játékok fejlesztik a memóriát, a motorikus funkciókat, sőt a helyzetelemzési és felismerési képességet is.

Amikor az idősebb generáció nosztalgikusan emlegeti a ’régi szép időket’ az sok esetben azért fordulhat elő, mert az idő ugyebár mindent megszépít. Közhely, de így van. Emlékszel, mennyire utáltad a tanulást? Dehogy emlékszel, amint rájöttél, hogy dolgozni szarabb rosszabb, elkezdtek hiányozni az osztálytársaid, meg a szünetben való ökörködések és megfakult minden, amit tizenévesen tragédiaként éltél meg.

Ha valami biztos, hát az, hogy a világ változik. Folytonosan és megállíthatatlanul. Szerintem mi, emberek egyszerűen túlságosan jelentéktelenek vagyunk ahhoz, hogy megítéljük, ez az alakulás hasznos-e avagy kártékony. Az ember bele nyúlt a természet rendjébe, pusztítja a környezetet, kivágja az esőerdőket és gyilkolja az élővilágot. Nagy a baj, saját nagyravágyásunk és gátlástalanságunk eredményét már a mindennapi életünkben is felfedezhetjük. A helyzet azonban az, hogy magunkkal tolunk ki, nem az anyafölddel. A bolygónkat nem elpusztítjuk, csupán lakhatatlanná tesszünk az emberi faj számára. Saját magunk számára. A Föld reagál az ember beavatkozására, alkalmazkodik hozzá. Előre borítékolom: neki jobban fog menni, mint nekünk.

Szabó Virág
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.