Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem terít le semmi

2017. január 16. 16:47
Az elmúlt hetekben hivatalosan is kiadta az ÁNTSZ az influenza-járványról szóló figyelmeztetést, így várhatóan egyre többen fognak megbetegedni. Ha szeretné elkerülni a vírust, érdemes megfogadnia néhány jó tanácsot!

Bár Veszprémben egyelőre nem ütötte fel a fejét nagyon a vírus, jobb időben elkerülni a komolyabb járványt, kiváltképp, hogy a megelőzés valójában pofon egyszerű. Arról nem is beszélve, hogy ha betartunk néhány apróságot, azzal nemcsak a mostani időszakban, de egész évben biztosabban elkerülhetjük a betegségeket.

Kis odafigyeléssel elkerülhető ez az állapotKis odafigyeléssel elkerülhető ez az állapot

Erősítsük az immunrendszerünket!

Nem mindenkit támad meg az influenza, és ez nem a vakszerencsének köszönhető, hanem elsősorban annak, mennyire ellenálló a vírusokkal szemben az immunrendszerünk. Ahhoz tehát, hogy megússzuk a bedugult orr, fájó torok, láz és izomfájdalom isteni négyesét, kiindulásként az immunrendszerünk erősítésén kell dolgoznunk.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

  • Táplálkozzunk minél egészségesebben! A tányérunkra műkaják helyett lehetőleg minél több vitamindús étel kerüljön: főként C- és D-vitaminban gazdag zöldségek, gyümölcsök. A legjobbak a gránátalma, a fekete vagy a vörös áfonya, a kelkáposzta, a spenót, a brokkoli, a kelbimbó és a sárgarépa, ezek ugyanis rengeteg antioxidánst tartalmaznak, ami elengedhetetlen az egészséges sejtek és az immunrendszer fenntartása szempontjából. Ugyanilyen fontosak az omega-3 zsírsav, amit főleg halakban, csonthéjasokban és magvakban találhatunk meg (dió, mogyoró, mandula, pisztácia, kesudió).
  • Ha már elhatároztuk, hogy vitamindúsan táplálkozunk, ne tegyünk keresztbe akaratlanul önmagunknak. A hő nemcsak a baktériumokat öli meg, de a vitaminokat is. Éppen ezért amennyiben lehetséges, a gyümölcsöket, zöldségeket elsősorban nyersen együk, de semmiképpen se főzzük őket túl sokáig azokban az esetekben sem, ahol ezt nem tehetjük meg. Ha teát iszunk, érdemes a citromot azután beletenni, hogy az ital lehűlt testhőmérsékletűre, így nem veszik el az értékes vitamintartalma.

  • Néhány esetben éppen a baktériumok lehetnek a segítségünkre: a probiotimukok adott esetben a gyógyulást is felgyorsítják. Együnk gyakrabban élőflórás joghurtokat, kefirt, érlelt sajtot vagy savanyú káposztát!
  • A túl sok cukor kiváló táptalaja lehet a baktériumoknak. Finomított cukrok helyett részesítsük előnyben a gyümölcsökből származó természetes cukrokat, de ízesítés szempontjából remek pótlék lehet a méz és a fahéj is.
  • Utóbbi kettő kombinációját egyébként is érdemes kipróbálnunk: egy kanál méz fahéjjal összekeverve torokgyulladás esetén rengeteget segíthet, de megelőzés szempontjából sem utolsó.
  • Ha teát iszunk, reszeljünk bele egy kis gyömbért. Ezt a variációt szintén használják a légúti megbetegedések kezelésére, de érdemes „nyugalmi” állapotban is elkortyolgatni egyszer-egyszer.
  • A D-vitamin bizonyítottan elősegítheti a gyógyulást súlyosabb esetekben is, illetve a megelőzést is segíti. Mivel télen a kevesebb napsütéses órák miatt lecsökken a száma a szervezetünkben, érdemes ilyenkor D-vitamin kiegészítőt szedni.
  • Igyunk gyógyteákat! Kiválóan átmossák a szervezetet és kipucolják a mérgeket. Akár egy-egy detox napot is beiktathatunk, amikor csak ezeket isszuk, esetleg gyümölcsöt eszünk mellé, de arra figyeljünk, hogy lazább napokra időzítsük a méregtelenítést.

Kerüljük a tartós stresszt!

A stressz lehet pozitív és ösztönző is, hosszú távon azonban érdemes kerülni, mert komolyan megterheli a szervezetünket: eredményeként magas vérnyomás, ingerlékenység, gyakori fejfájás, alvászavarok, szívritmuszavarok alakulhatnak ki. Ezzel együtt a test erőforrásai kimerülnek, az immunrendszerünk pedig ismét legyengül.

Mit tehetünk?

  • Vegyünk példát a mediterrán népekről, és tanuljunk meg lazítani! Kapcsoljunk ki, például zenével. Ne hergeljük fel magunkat minden apróságon, próbáljuk meg csökkenteni a stresszhelyzetre adott emocionális reakcióink intenzitását, vegyünk mély levegőt és lépjünk tovább! A változatosság valóban gyönyörködtet, a kiegyensúlyozott, pihentető alvás pedig csodákat művel, aki viszont rendszeresen kevesebbet alszik 7 óránál, háromszor nagyobb eséllyel betegedik meg.

Vértezzük fel magunkat a fertőzés ellen!

Bár az előbb azt mondtam, az influenza elkerülésének legjobb módja, ha az immunrendszerünk erősítésén dolgozunk, önmagában ez még nem garantálja a sikert. Maga a vírus ugyanis akkor fog ledönteni minket a lábunkról, ha a kórokozók elszaporodnak a szervezetünkben. A megfelelő higiénia tehát épp úgy kulcsfontosságú a megelőzés szempontjából.

  • A kézmosás ilyen esetben még fontosabb, főleg, ha korábban olyan helyen mozogtunk, ahol több lehet a fertőzött (például tömegközlekedési eszközök, munkahely).
  • A fertőtlenítés az élelmiszerekre is vonatkozik: mielőtt bármit kezdenénk a zöldségekkel, gyümölcsökkel, meleg vízben jól mossuk le őket, hiszen ki tudja, hányan tapogatták meg őket előttünk.
  • Fogyasszunk sok meleg folyadékot (kávét, kakaót, cappuccinót), ezek ugyanis lemossák a szájüregbe kerülő vírusokat és megakadályozzák, hogy azok a gyomorba jutva tovább szaporodjanak.
Bertalan Melinda
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.