Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

Látni és látszani = élni és élni hagyni

2017. január 17. 10:04
Nincs szükség láthatatlanná tévő köpenyre, ha arra vágysz, hogy senki ne vegyen észre. Elég egy rosszul felszerelt kerékpár – de ezt senkinek nem ajánlom.

Amikor először beszéltünk a tegnap megjelent cikk ötletéről – arról, hogy mennyire balesetveszélyesek a kerékpárúton sötétedés után kocogók –, nekem rögtön eszembe jutottak az érem másik oldalával kapcsolatos élményeim, amikor autósként kivilágítatlan kerékpárosokat kerülgettem.

Jól megvilágított útszakaszokon, lakott területen belül sem életbiztosítás sötétedés után kivilágítatlan kerékpárral közlekedni, amikor viszont a semmi közepén vállalkozik ilyesmire az ember, akár meg is rendelheti a sírkövét indulás előtt. Néhány héttel ezelőtt egy kanyargós hegyi útszakaszon találkoztam egy lopakodóval: sötétedés után sötét ruhában tekert, és még annyit sem tett a láthatóságáért, hogy fényvisszaverő prizmát pattintson a hátsó lámpa… helyére. Egy beláthatatlan kanyarban értem utol, és a kanyar íve miatt még a fényszóróim sem világították meg az út jobb szélét, ahol közlekedett. Szerencsére valahogy észleltem a mozgást a sötétben, és beljebb húzódtam – de ezt tényleg csak a szerencse – meg az optikusok – javára írhatom, mert mire ténylegesen láttam is, hogy valaki van ott, akkor már nem tudtam volna mit tenni.

Ebben a kérdéskörben az autósoknak is van felelősségük. Mindenki ismeri a „nekem nem kell szemüveg” típusú sofőröket, akik valamiért mégis látványosan hunyorognak. Sötétben a látásunk gyengesége durvábban érvényesül, mint napfénynél – ezért is lenne fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük a látásunkat, és ha szükséges, hordjunk szemüveget vezetés közben. Ezen múlhat, hogy észrevesszük-e a sötétben megmozduló árnyat, mielőtt ténylegesen meglátnánk, és ez a néhány tizedmásodperc előny életet menthet.


A kerékpár kötelező felszerelései:

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Hatalmas sikert aratott a 350 forintos tanuló bérlet Veszprémben, már az első hónapban több ezer új fiatalt sikerült megnyerni a közösségi közlekedésnek. 2024. március 7. 13:17 A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. 2024. március 2. 9:13 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. 2024. március 1. 9:24 Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. 2024. február 29. 14:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.