Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Erősebb immunrendszert!

2017. január 17. 20:22
Míg egyesek a tél és a hideg ellenére is kitartóan sportolnak, addig mások különféle elméleteket gyártanak saját lustaságukra. Utóbbiaknak ajánlunk néhány érvet a szabadban való téli testmozgáshoz.

Télen a szokásosnál is kevesebbet mozognak az emberek, a magyarok meg pláne. Míg a hazai lakosság csupán 20%-a volt elhízva 40 évvel ezelőtt, addig ez a szám ma nagyjából 45% és 50% közé tehető. Ennek pedig nem feltétlenül kellene így lennie.

A téli napokon nyilván nehéz mozgásra motiválni magunkat, egyenesen erőszaknak érezzük, hisz hamarabb sötétedik, és sokkal kényelmesebb otthon, a fűtött négy fal között teát szürcsölgetve kémlelni a hóesést. Ehhez még hozzájön az is, hogy a tél a fejekben sokszor a lelassulás és a karácsonyi evészetek időszaka. Miután az ünnepek alatt felszedett zsírpárnákat reggelente a tükörben vizsgálgatjuk, gyakran megjelenik az igény e felesleg lefaragására.

Mi mást is tehetnénk ekkor, mint nekiállunk sportolni? Bár való igaz, hogy a karcsúsítás 70%-ban az étrenden múlik, a fennmaradó 30%-ot mégis erőfeszítéssel kell hozzátennünk, hogy az egész kerek legyen, és a kívánt eredményt kapjuk.

Az erőnlét és a testkompozíció javulása mellett persze nem elhanyagolható az a „mellékhatás” sem, hogy testünk sokkal ellenállóbb lesz az olyan nyavalyák ellen, mint a mostani influenza-járvány. Így amellett, hogy megfelelően felvértezzük magunkat a réteges öltözködés és a vitaminok nagy adagban való fogyasztásának képességével, a sportolással is sokat tehetünk saját egészségünkért.

Forrás: Thinkstock

Nem hiszi? Mutatunk néhány indokot, hogy még ma elkezdje, ha eddig még nem tette. Nyilván nem a mínusz 10-ben, de íme a hidegben való edzés előnyei:

Több kalóriaégetés

Ahogy szervezetünk a tél miatt „fűtésre” kényszerül, sokkal több kalóriát kénytelen elégetni, mintha azt a fűtött edzőteremben tenné. Ehhez persze a megfelelő bemelegítés is szükséges, hogy ne tegyünk nagy kárt ízületeinkben. A ruházat sem elhanyagolható. Ma már nem kell mindenáron a legmárkásabb sportszergyártókhoz ragaszkodni, számos hipermarketben lehet találni közel profi minőséget, olcsóbban.

Erősebb szív

Amellett, hogy testünk folyamatosan fűteni próbál minket, a szívünk is gyorsabban kénytelen pumpálni. Ha télen is sportolunk, ez hosszútávon mindenképp javunkra válik, hisz a kinti mozgás erősíti a szívizmokat.

Jobb hidegtűrés

Ehhez sok magyarázat nem szükséges. A rendszeres hidegben való mozgás hatására testünk jobban hozzászokik az alacsonyabb hőmérséklethez, így talán idővel nem is fogunk a mínuszok miatt szenvedni.

Boldogságfokozás

Bizonyos hormonok szintje a mozgás hatására emelkedik, ide értve a pozitív stressz hormonokat, ez pedig segít az immunrendszer erősítésében amellett, hogy még a hangulatunk is pozitívan változik. A végén még el is kezdjük élvezni a fagyos reggeleket!

Amire figyeljünk!

Ha már sikerült rávenni magunkat arra a korábban elképzelhetetlen tevékenységre, amelyet téli edzésnek hívunk, nem árt odafigyelnünk néhány apróságra.

Mint mindenben, a fokozatosságra és a saját testünk reakcióira való odafigyelés is rendkívül fontos, akár biciklizésről, vagy hosszútávfutásról van szó. Ha most ismerkedünk a hideg évszakban való sportolással, érdemes először magunkra és képességeinkre figyelni. Mennyit bírunk? Biztos, hogy most is gond nélkül lefutok 3 kilométert? Ha okosan döntünk, számos későbbi fájdalomtól kímélhetjük meg magunkat.

A futás előtti bemelegítés mellett különösen fontos a megfelelő folyadékpótlás, még akkor is, ha hidegben kevésbé érezzük magunkat szomjasnak. Fontos, hogy télen is megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot igyunk (természetesen nem alkoholt, hiába melegít). Ha izzadással járó testmozgást végzünk, a napi 2 liternél többet kell innunk, hogy a keringés, az izmok és a szövetek ellátása megfelelő legyen. Alapszabály: szomjazni télen sem szabad!

Nem a hidegben fázunk meg

A hiedelmekkel ellentétben nem attól fogunk megfázni, ha pár fokban, sportruhában merészkedünk ki az utcára. Ilyenkor a kimelegedés, és az vezethet megfázáshoz, ha a sport befejezését követően is a hidegben maradunk. A hőtermelés ekkor már nem véd minket, így célszerű egyből fedett és fűtött helyre visszamenni.

Via:
Life.hu
Mozgasgyogyszer.hu

Ge. Á.
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön. 2024. február 22. 11:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.