Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Segítsünk Kommandónak!

2017. január 19. 14:06
Segít Kommandó településnek Veszprém megye – a Kovászna megyei falu iskolája januárban égett le.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Polgárdy Imre, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke és Áldozó Tamás, a Fidesz-KDNP megyei frakcióvezetője beszélt arról, hogy támogatnák az erdélyi falut új iskolája felépítésében. Ehhez hamarosan bankszámlát nyitnak, ahová várják majd a felajánlásokat, de az idei megyebál bevételéből is Kommandót segítenék.

Kovászna megye és Veszprém megye az 1990-es évek elején kötött testvérmegyei megállapodást, és a megyék ösztönözték településeiket is a kapcsolatok kialakítására – Veszprémnek is van ott testvérvárosa: Sepsiszentgyörgy, a kovásznai megyeszékhely.

Polgárdy Imre és Áldozó TamásPolgárdy Imre és Áldozó Tamás

– Kommandó valamikor módos, gazdag település volt, előbb volt ott közvilágítás, mint Brassóban – mutatta be a települést Áldozó Tamás, aki korábban járt a helyszínen. – A rendszerváltással a településen minden munkalehetőség megszűnt, a helyiek segélyekből és gyűjtögetésből élnek. Ennek ellenére az ezret meghaladó lélekszámú településen működött az iskola.

Hozzátette: Pápa két tűzoltóautót adományozott testvérvárosának, Kovászna városának az elmúlt években, az egyik részt vett a kommandói mentésben is.

Polgárdy ImrePolgárdy Imre

A tűzeset felhívta a figyelmet a település további problémáira is: a gyerekek nem tudnak továbbtanulni, mert nincs tömegközlekedés, nem tudnak eljutni a líceumba, így a kovásznai gyerekek többsége 14 évesen befejezi tanulmányait, és sajnos munkanélküli sorsra jutnak. Hogy milyen módon lehetne segíteni a falut, arról a megyebálon személyesen is lehetőség lesz beszélgetni, ugyanis arra meghívták Kocsis Béla kommandói polgármestert is.


A kommandói iskola épületének mintegy negyede semmisült meg abban a tűzben, amelyet a hatóságok feltételezése szerint a meghibásodott kéményből kipattanó szikra vagy parázs okozhatott. A tűz január 9-én keletkezett az iskola épületén. Senki sem sérült meg. Az első felmérések szerint az egyemeletes, 360 négyzetméteres iskolaépületnek mintegy negyede vált a lángok martalékává - közölte az Agerpres hírügynökség. Több mint 30 tűzoltó vett részt az oltásban, amely hét órán át tartott a mínusz 20 fokos hidegben.

Fotó: Kovászna Megyei Készenléti FelügyelőségFotó: Kovászna Megyei Készenléti Felügyelőség

Kiss Imre főtanfelügyelő elmondta, hogy az iskolának az a szárnya semmisült meg, amelyben az informatikai szaktanterem, a könyvtár, az iskola archívuma, a tanári szoba és az igazgató irodája volt. Megsemmisült egy kazán is, amely a szóban forgó épületrész fűtését biztosította. (mti)

Kommandó Kézdivásárhelytől 32 km-re délkeletre a Háromszéki-havasokban, a Nagy-Bászka völgytágulatában, a Kupán-, Taplica- és Rozsdás-patakok találkozásánál fekszik. 1 km-es tengerszint feletti magasságával Kovászna megye legmagasabban fekvő települése. Elnevezése a székely határőrség megszervezésének idejéből származik, amikor – mivel itt húzódott az országhatár – területén határőrállomás (németül: Commando, Grenzkommando) működött, amit háromszéki katonák őriztek. A 2011-es népszámlálás szerint a falu lakossága 1006 fő, melyből 938 magyar nemzetiségű. (wikipédia)

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.