Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Hétfőn kezdődik a másodfokú tárgyalás a Győri Ítélőtáblán

2017. január 20. 16:41 // Forrás: mti
Hétfőn kezdődik a másodfokú tárgyalás a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottja ellen a Győri Ítélőtáblán, különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás és más bűncselekmények miatt.

Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla szóvivője korábban elmondta, hogy az ügyész által előterjesztett fellebbezés miatt indult a másodfokú eljárás, amely előreláthatólag január 26-ig tart. A Győri Fellebviteli Főügyészség tavaly június 21-én kérte a másodfokon eljáró táblabíróságtól az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását. A vádhatóság akkori tájékoztatása szerint a vádlottakat büntetőjogi felelősség terheli a katasztrófa előtti, alatti és utáni mulasztásaikért, de bűnösségük eltérő tényállásra alapozva állapítható csak meg.

Ezt a megállapítást a büntetőeljárási törvény hatályos szabályai szerint az első fokon felmentett vádlottak esetében a másodfokú bíróság nem teheti meg, ezért indítványozták a határozat hatályon kívül helyezését.

A Veszprémi Törvényszék bűncselekmény hiányában mentette fel a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének vádja alól tavaly január 28-án. A törvényszék szerint a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, amely miatt a töltés tönkrement. A vádlottak és védőik tudomásul vették az ítéletet.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint azonban az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék számos eljárási szabálysértést követett el, ítélete megalapozatlan és indokolási kötelezettségének sem tett eleget.

A vörösiszapper első-, másod-, harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottja az utolsó szó jogán szólva tavaly január 11-én tagadta bűnösségét. B. Zoltán elsőrendű vádlott, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. korábbi vezérigazgatója úgy fogalmazott: "természettudományos módszerekkel a katasztrófát előre látni nem lehetett", az üzem szabályosan működött. Hozzátette, vannak azonban olyan tragédiák, amelyek akkor is bekövetkeznek, ha mindenki szabályosan végzi a dolgát. Kiemelte, hogy a végzetes talajtörést semmivel sem segítették elő, tisztán a terhelés következtében történt, ám információi szerint a vörösiszapot tároló kazettának még nagyobb terhelést is el kellett volna bírnia. B. Zoltán teljesen ártatlannak vallotta magát, ezért minden vádpontban kérte felmentését.

Szintén tagadta bűnösségét az utolsó szó jogán a per másod-, harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottja. A Mal korábbi vezetői, alkalmazottjai felszólalásukban mindannyian felmentésüket kérték.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

vehir.hu
további cikkek
Fenntartotta a Kúria a Mal Zrt. három egykori vezetőjének jogerős ítéletét Fenntartotta a Kúria a Mal Zrt. három egykori vezetőjének jogerős ítéletét Fenntartotta a Győri Ítélőtábla tavaly kiszabott jogerős ítéletének hatályát a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőügyben a Kúria pénteken nyilvánosan kihirdetett döntésével. 2020. november 29. 4:30 A mai napig megdöbbennünk, ha kimondják: vörösiszap vörösiszap A mai napig megdöbbennünk, ha kimondják: vörösiszap Napra pontosan 10 éve történt a kolontári-iszapkatasztrófa. Cikkünkben felidézzük óráról órára, napról napra a tragédia és az azt követő emberfeletti helytállás minden lényegesebb mozzanatát. 2020. október 7. 15:00 Súlyosította az ítélőtábla a Győri Törvényszék ítéletét a vörösiszap-perben Súlyosította az ítélőtábla a Győri Törvényszék ítéletét a vörösiszap-perben Súlyosította a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla pénteken az első fokon eljáró Győri Törvényszék bűnösséget megállapító ítéletét a vörösiszap-perben. 2019. december 13. 11:53 Felmentésüket kérték a vörösiszap ügy vádlottai Felmentésüket kérték a vörösiszap ügy vádlottai A vörösiszapper mind a tizenhárom vádlottja tagadta bűnösségét és felmenését kérte pénteken az utolsó szó jogán felszólalva a Győri Ítélőtáblán. A másodfokú eljárásban egy hét múlva, december 13-án hirdetnek ítéletet. 2019. december 6. 13:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.