Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C

Aki törődik dolgozóival, hosszútávon nyerhet

2017. január 20. 17:13
Azok a cégek, melyek nagyobb hangsúlyt fektetnek középvezetőik képzésére és bánásmódjára, hosszabb távon sikeresebbek lehetnek, mint versenytársaik. Ám hiába vannak ezzel sokan tisztában, mégsem merik megtenni a szükséges lépéseket- hangzott el az idei első Ecoport workshopon péntek délelőtt Veszprémben.

Nagyjából a leadben leírtakkal lehet összefoglalni a Vehir.hu-t és az Ecoport magazint is kiadó Bakony-Balaton Média Kft. által szervezet workshop lényegét, mely a munkáltató munkaerő-megtartásában való felelősségének témáját járta körül a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében péntek délelőtt.

Az iparban hatalmas probléma a munkaerőhiány. Mégis azt tapasztaljuk, hogy a munkaerőpiacról keservesen megszerzett dolgozók felmondása mögött sokszor nem a fizetés, hanem a nem megfelelő bánásmód áll. Ezt alátámasztja, hogy sokan az első két hétben mondanak fel, pedig akkor még nem lehet az alacsony jövedelem a probléma. A megoldás egyik kulcsa a megfelelően kiválasztott és képzett termelési középvezetői réteg- hangzott el a felvezetőben, majd négy, a témában tapasztalt előadó mutatott rá a lehetséges megoldásokra.

Laczai Róbert, a szervezeti kompetenciafejlesztéssel és tanácsadással foglalkozó Exline Kft. vezetőfejlesztő munkatársa szerint ugyan mindenki tisztában van azon közhelyszerű megállapítással, miszerint nehéz munkaerőt találni, ám a probléma gyökerét nem feltétlenül a nem megfelelő fizetésben, hanem a bánásmódban és változtatásra való hajlandóságban látja.

Laczai Róbert, az Exline Kft. vezetőfejlesztő munkatársaLaczai Róbert, az Exline Kft. vezetőfejlesztő munkatársa

„ A cégvezetők gyakran nem hajlandóak tudomást venni a munkaerő megtartásának problémájáról, és arról, hogy beismerjék: energiát kell befektetni a változáshoz. Az igazi verseny előny ma annál a cégnél van, amelyik egy olyan vállalati kultúrát és működést tud teremteni, amelyik a teljesítményt fókuszban tartva olyan bánásmódot tud nyújtani, ami kiemeli a céget a konkurenciából”- mondta.

Úgy látja, a megfelelő tesztekkel és képzésekkel kiválasztható és toborozható az a középvezetői réteg, amelyik az egyik legfontosabb pozíció ma egy cég életében. Ők azok, akik napi kapcsolatban vannak a dolgozókkal és a felső-vezetéssel, ezért kulcsfontosságú rájuk időt és pénzt fordítani. Az ügyvezető felhívta a figyelmet arra, hogy mivel egy tanulási folyamatról van szó, a képzések utáni elvárt viselkedésváltozás 2-3 évbe is beletelhet.

Újváry András, az Exline Kft. ügyvezetője ismertette: nem reprezentatív felméréseikből kiderült, hogy a vezetők csupán 6%-a az, akit alacsony stressz ér munkája során, 34%-ra tehető azok száma, akiket átlagos, és 22% az, aki kifejezetten magas stresszel él együtt. A legmegdöbbentőbb azonban a tény, hogy a legtöbben- ez a kitöltők 38%-a, - azon vezetők vannak, akik extrém magas stressznek vannak kitéve életük során. „Utóbbiaknál borítékolható a kiégés”- jegyezte meg. „Ha nincs jó mentális állapotban egy középvezető, az az egész cégre kihathat. Ha a cégek nem fektetnek pénzt az olyan megoldásokba, mint például a szupervízió, rövidtávon lehet, hogy spórolnak, de hosszútávon problémákba ütköznek.”

Újváry András a közönséggel is kitöltette a tesztetÚjváry András a közönséggel is kitöltette a tesztet

Stresszoldó megoldás lehet az úgynevezett zeneterápia is, amelynek részleteiről Mártony Zsuzsanna zeneterapeuta beszélt. Az egyéni és csoportos foglalkozásokon a zene által kiváltott inspirációval dolgoznak, sőt, különböző művészeti ágakat is ötvöznek: zenehallgatás közbeni rajzolást, vagy zenélést különböző hangszerekkel- mondta. „Mivel egy vállalkozónak vagy középvezetőnek amellett, hogy a felettesei és beosztottjai felé is meg kell felelni, a családra is időt kell fordítania. Egy férfinak fontos például, hogy otthon apaként is meg tudja állni a helyét. Ha az ember nem fordít energiát a mentális életére, hamar elveszítheti magát”- hangsúlyozta.

Barabás Tamás, a pályázatíró ProjectMine Kft. cég ügyvezetője a GINOP 6.1.5 nevű pályázatról beszélt, mely a nagyvállalatok munkahelyi képzését támogatja. A 10 milliárd forintos keretösszegre azon cégek pályázhatnak, akik önerőből eddig is rendszeresen szerveztek képzéseket munkatársaiknak, vezető beosztású kollégáiknak, és most szeretnék, ha ezeket a költségeket uniós forrásból fedezhetnék. Rajtuk kívül azok is a nagyvállalatok is pályázhatnak, akiknek a költségvetésébe eddig nem fért bele a rendszeres képzés, de szeretnék ők is munkatársaik szakmai tudását, nyelvismeretét, vezetői kompetenciáit fejleszteni, és képzésekkel, tréningekkel erősíteni a csapatot, növelni a lojalitást, az együttműködést.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.