Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

'A GYÁSZ MA MINDANNYIUNKÉ'

2017. január 22. 10:27 // Forrás: mti, vehir
Nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány hétfőre a péntek éjszaka Verona közelében történt buszbaleset áldozatainak emlékére.

Előzmények


Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, több mint húszan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. Két utast válságos állapotban kezelnek veronai kórházakban, akik egyelőre nem szállíthatók, a baleset könnyebb sérültjei viszont már elhagyhatták Olaszországot. Az áldozatok és a válságos állapotban lévő utasok azonosítása napokat vehet igénybe az olasz hatóságok tájékoztatása szerint.

Gyászolók a Kossuth téren (mti)Gyászolók a Kossuth téren (mti)

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. A középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

Áder János köztársasági elnök szombaton fejezte ki részvétét.

Mély megrendüléssel értesültünk a magyar gimnazistákat ért tragikus buszbalesetről.

Az elhunytak szüleit, testvéreit, hozzátartozóit, osztálytársait és tanárait ért gyász ma mindannyiunké.

A szomorú hír minden édesanyában és édesapában ugyanazokat a szorongató érzéseket hívja elő, mert senki sem adhatja vissza szeretteiknek azok életét, akiket örökre elragadott ez a tragikus baleset. Lélekben közösen reménykedünk a baleset túlélőinek mielőbbi és maradéktalan felépülésében.

Köszönetem fejezem ki mindazoknak, akik részt vettek a mentésben, és mindazoknak, akik az olasz állam és a magyar kormányszervek részéről felelősséggel segítik a szerencsétlenség következményeiből adódó feladatok emberséges megoldását.

8:30 – Félárbócon a nemzeti lobogó

Felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a veronai buszbaleset áldozataiért elrendelt nemzeti gyásznapon, hétfő reggel az Országház előtt. A budapesti Kossuth Lajos téren tartott megemlékezésen ott volt Áder János államfő, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök is.

A lobogó félárbócra eresztése után Bíró László katolikus tábori püspök mondott rövid imát. Az Országház előtti megemlékezésen a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói és tanárai közül is sokan ott voltak. A közjogi méltóságok részvétüket fejezték ki nekik.

9:24 – Veszprém Megyei Jogú Város önkormányzata közleménye

Mély megrendüléssel és döbbentettel állunk a magyar diákokat sújtó tragikus pénteki busztragédia előtt. Veszprém Megyei Jogú Város osztozik az egész országot érintő gyászban. Együttérzésünket és imáinkat küldjük a családtagoknak, és kívánjuk, hogy találjanak vigaszt szeretteik körében. A sérülteknek pedig mielőbbi testi-lelki felépülést kívánunk.

9:30 – A Szinyei Merse Pál Gimnázium köszönetnyilvánítása

A gimnázium weboldalán mondott köszöntetet a részvétnyilvánítóknak.

Az iskolához a baleset óta rengeteg segítő felajánlás, részvétnyilvánítás érkezik, ezeket igyekszünk eljuttatni az érintettekhez. Az iskola közössége hálás köszönetét fejezi ki az ismerős és ismeretlen, segítő szándékú embereknek a felajánlásokért, támogató, együttérzést kifejező üzenetekért. Köszönjük Mindenkinek a részvételt a tanulóink által szervezett gyertyagyújtáson, és az azóta is érkezők gyertyáit, virágait.

10:08 – A veszprémi iskolákban is megemlékeznek

Nem rendeltek el központilag megemlékezést, de a Veszprémi Tankerülethez tartozó iskolákban reggel óta kitűzött fekete zászló lobog az elhunytak tiszteletére – mondta el a Vehir érdeklődésére Szauer István, a tankerület vezetője. Egyes iskolákban néma főhajtással indították a tanítási napot.

10:58 – Áder János meglátogatta a Szinyei Merse Pál Gimnáziumot

A köztársasági elnök virágot és mécsest helyetett el a budapesti iskola bejáratánál.

A veronai buszbaleset egyik túlélőjét  öleli egy lány a Szinyei előtt (mti)A veronai buszbaleset egyik túlélőjét öleli egy lány a Szinyei előtt (mti)

11:48 – Hétfőn hazaszállítják az egyik válságos állapotú sérültet

A veronai buszbaleset három válságos sérültje tartózkodik még Olaszországban, egyiküket hétfőn Magyarországra szállítják, a repülőgép délelőtt indult Ferihegyre - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó elmondta, hogy a hátramaradók felépülése orvosi vélemény szerint nagyon hosszú időt vesz majd igénybe. Magyarország római nagykövetét a sérülteket ellátó kórházak úgy tájékoztatták, hogy állapotuk stabil. A miniszter szerint az olasz hatóságok a halálos áldozatoktól vett DNS-mintákat hétfőn Milánóba küldik, ahol a tervek szerint szerdára, de legkésőbb csütörtökre befejezik az azonosítást. A tárcavezető közölte, hogy az észak-olaszországi buszbaleset áldozatainak és válságos állapotban lévő sérültjeinek hozzátartozói közül már majdnem mindenki megérkezett Veronába, és vannak, akik vissza is tértek Magyarországra.

13:30 – A veszprémi iskolákon is kitűzték a fekete zászlót

LovassyLovassy

SzilágyiSzilágyi

Félárbócon a lobogó az egyetemnélFélárbócon a lobogó az egyetemnél

14:30 – Megérkezett Magyarországra a negyedik súlyos sérült is

Megérkezett Magyarországra a pénteki veronai buszbaleset negyedik súlyos sérültje hétfőn kora délután - közölte az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán.

Két utast válságos állapotban kezelnek veronai kórházakban, ők egyelőre nem hozhatók Magyarországra. Négyen súlyos sérüléseket szenvedtek, közülük egy 50-60 év körüli, másod- és harmadfokú égéseket szenvedett pár vasárnap délután érkezett a Honvédkórházba. Vasárnap este érkezett a harmadik sérült, egy 30 év körüli férfi, akinél csonttörést, szalagsérülést és kisfokú égési sérülést állapítottak meg. Mindhármuk állapota stabil, maguknál vannak és kommunikálnak.

15:27 – Stabil a legutóbb hazahozott sérült állapota

Stabil a Veronából legutóbb hazahozott sérült állapota - jelentette be a Honvédkórház orvos-igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. Tamás Róbert közölte: a buszbaleset hétfőn hazahozott sérültje koponya- és végtagsérüléseket szenvedett, ám állapota stabil, egyelőre műtét szükségessége nem merült fel.

Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára emlékeztetett: már hazaszállították a buszbaleset négy sérültjét, így minden olyan sérült, aki szállítható állapotban volt, megérkezett Magyarországra.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.