Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bizalmi alapú üzlet

2017. január 22. 21:33 // Forrás: Ecoport
Garázsműhelyből induló, mára kontinenseket átívelő, „amerikai sikertörténet” feelinges veszprémi vállalkozás. Rengeteg befektetett idő, energia, tudatosság, kitartás és persze a szakma szeretete, mely az ipari automatizálásra szakosodott Transmoduls Kft. sikerének a „titka”.

Akik mindezt hitelesen képviselik: Maár Márton András és Sári Lajos, akik vallják, a minőség és a megbízhatóság garanciája mindehhez elengedhetetlen.

– Mikor indult, mivel foglalkozik a Transmoduls Kft.?

MMA: A cég valamikor a rendszerváltás után,’93-ban indult. Négyen mérnökök indítottuk el, egy elektromérnök kivételével mindannyian gépészek voltunk, szakmailag így alkottunk kerek egészet.

SL: Már az első pillanattól kezdve egy, a későbbiekben is működőképes csapatban gondolkodtunk, ezért volt fontos, hogy a gépészek mellé egy „elektromos” is kerüljön.

MMA: A 90-es évek vége felé, amikor Magyarországon elindulta gazdasági helyzet stabilizálódása, és a multinacionális cégek elkezdtek hazai beszállítókat keresni, akkor és velük együtt tudtunk fejlődni. Elsősorban hazai megrendelők részére és nagyon széles palettán mozogva anyagmozgatástól, csomagolástechnikán, logisztikán, szerelőgépeken, szállítószalagokon keresztül mindent gyártottunk. Igyekeztünk mindenre reagálni, mindenben részt venni, mindenütt ott lenni.

Maár Márton AndrásMaár Márton András

A 2000-es évek elejétől kezdtünk el igazán céggé válni. Akkor költöztünk át a József Attila utcai telephelyre, egy akkor nagynak számító, mostani szemmel nagyon kis műhelyben próbáltunk tovább építkezni. 20-25-en lehettünk; azt gondoltuk, ez a csúcs, már majdnem mindent elértünk, amit szerettünk volna. Nagyon hamar kiderült, hogy a vevő, illetve a piac változik. Az autóipar erősödött, erre kellett fókuszálnunk, számunkra ez tette lehetővé, hogy magas hozzáadott értékű, nagyon erős minőségbiztosítással és a nagyon nagy hatékonyságú rendszerekkel felépített gyártórendszerek, -cellák gyártására koncentrálhattunk. Ezek a magasan automatizált tevékenységek most már komplexként készülnek itt nálunk. Ebbe tartoznak azok az ipari technológiák - a lézer-, az ipari robot technológia, a vision rendszerek - is, amik korábban ismeretlenek voltak.

– Ez a tevékenység rengeteg hozzáadott tudást igényel…

MMA: A mind intelligensebb, autonómabb gyártás komoly és egyre képzettebb szakember gárdát kíván, akik ennek a létrehozásában és működtetésében részt tudnak venni. Itt említeném meg a projektjeink magvalósításához szükséges műszaki csapatot, mint a siker alapköveit. Ez három fő csoport összehangolt munkáját jelenti: Projekt vezetők, Elektromos csoport és a Gépész csoport. Az ő magas szintű képzettségük és együttműködésük nélkül elképzelhetetlen a minőségi feladat megoldás.

A mi fejlődésünk is erre fókuszál, ezért szakembereinket folyamatosan képezzük. Emellett fontosnak tartjuk, hogy a cégen belül legyen egy jövőbe tekintő csapat. Ezért van egy K+F teamünk, melynek kettős funkciója van. Egyrészt olyan tudás birtokosa, amivel meg tudja támogatni a projekt teameket, másrészt tud olyan fejlesztéseket és jövőbe mutató technológiákat fejleszteni, melyekre a piacon még nincs példa. Ez a mérnökcsapat a cég jövőjének nagyon fontos záloga.

Egy alkotó kollektívában az egyéni tudások összessége adja a cég tudását. Számunkra ezért nagyon fontos az, hogy az embereink megtalálják azokat a kihívásokat, amelyek számukra izgalmasak, érdekesek, hogy legyen sikerélményük. Nekünk az a célunk, hogy ez a szakmai gárda folyamatosan tudjon fejlődni, ez által egymást erősíteni. A cég egyik alappillére a kollektíva, és az, hogy ez a kollektíva büszke arra, hogy Transmoduls-os, amely cégnek immáron neve és jelentése van. Ugyanígy mi is büszkék vagyunk arra, hogy ezek az emberek velünk dolgoznak, hiszen mi ebben a csapatban látjuk minden egyes ember helyét és saját értékét.

Azért, hogy a saját gárdánk utánpótlását biztosítsuk, a Transmoduls egyben képzőhely is. Az egyetem mellett már szakiskolákkal is tartjuk a kapcsolatot, hogy a fiatalokat ide tudjuk kötni, tudjunk nekik példát, tudást adni. Ennek érdekében már lépéseket is tettünk az irányba, hogy hamarosan itt, helyben is legyen egy szakképző központ.…

Emiatt és annak érdekében, hogy mindinkább próbáljuk a kapcsolódó technológiákat és tevékenységeket is magunk ellátni, egyszerűen szükség volt és van a bővülésre. Ezért költöztünk 2014-ben a mostani, Láhner György utcai műhely- és irodaépületbe.

SL: Ez azt jelenti, hogy nekünk magunknak is nagyon sok fejlődési lépcsőn kellett végigmenni ahhoz, hogy idáig eljussunk. Meg kellett tanulnunk feladatot delegálni, s hogy ezt a minőségi – mára 120 fős- munkavállalói állományt megfelelőképpen tudjuk irányítani, nekünk is együtt kell fejlődnünk a céggel.

Sári LajosSári Lajos

– Hova tovább?

SL: Nagyon fontos stratégiai döntés volt annak idején, hogy gyakorlatilag azokat a berendezéseket, amiket mi létrehozunk, a saját gyártású alkatrész ellátását is cégen belül állítsuk elő. Ez nagymértékben javította a piaci versenyhelyzetünket, mind határidő, mind pedig értékteremtő képességünk jelentősen nőtt ennek következtében. Ennek a stratégiának a jegyében bővülünk most már a szomszédos telken is, és egy nagyon strukturált koncepció mentén építjük tovább a cég működését, de azt látjuk, hogy a piaci kihívások és a piac igényei további fejlődést és fejlesztéseket indukálhatnak.

MMA: Következő nagy kihívás az is, hogy a Transmoduls nyújtotta minőséget be tudjuk vinni egy olyan globális szolgáltatói rendszerbe, amelyben Magyarországtól függetlenül és akár távoli területeken, de hasonló minőséget garantálva tudjuk kiszolgálni vevőinket. Ezzel a céget olyan prioritásos beszállítói státuszba tudjuk emelni, hogy a maga területén idővel meghatározóvá és megkerülhetetlenné válhat.

SL: Mivel komoly kutatás-fejlesztés pártiak vagyunk, így telephelyünk adottságainak köszönhetően egy K+F projekthez kapcsolódóan, önállóK+F centrumot építünk egy tejesen új, autonóm épület keretében. Ez is a közeljövő projektje. Ez egyrészt ingatlan fejlesztés, épület beruházás, másrészt munkahelyteremtő fejlesztés is, hiszen a cég irányából újabb létszámbővítést követel.

– Miben rejlik a cégfilozófia?

SL: Büszkék vagyunk arra, hogy itt Veszprémben tudtunk létrehozni egy nemzetközileg is minőségi munkát adó céget. Arra, hogy olyan gyártó automatákat gyárt a cég, amely napjaink legfókuszosabb termékével, a robotokkal van tele. Az, hogy egy ilyen rendszert itt Veszprémben tudunk megtervezni, létrehozni, programozni, életre kelteni majd nemzetközi szinten értékesíteni, azt jeleni, hogy magasan kvalifikált kollégák segítségével olyan feladatokat tudunk ellátni és generálni cégen belül, amelyek gyakorlatilag az itteni munkaközösségünket is nemzetközivé teszik.

Ehhez a fejlődéshez elengedhetetlen, hogy kik és mennyire hitelesen tudják ezt képviselni, és persze, hogy milyen a visszacsatolás. Tehát nagyon fontos az, hogy egyrészt lépésről lépésre, másrészt, hogy hiteles arccal és cégmúlttal rendelkezve tudjuk ezeket az üzleteket egyre jobban kiteljesíteni.

– Mindehhez a kiváló marketing tevékenység is elengedhetetlen…

MMA: A mi üzletünkben a megelégedett vevő a legjobb marketing és a legjobb referencia. Ez hozza magával a továbblépést, az újabb üzletek esélyét. A mi policink mindig ez volt: nem egy üzletet akarunk megnyerni, egy-egy vevőnél akarunk partnerré válni. Így mindig is arra törekedtünk, hogy megrendelőinkkel hosszú távú kapcsolatokat tudjunk kiépíteni. Azt gondolom, ez sikeres stratégiának bizonyult. Árucikkeink nem igazán az utca emberének szóló plakáton hirdethető termékek. Célzottan kell megtalálnunk a vevőket, éppen ezért hazai és külföldi szakkiállításokon veszünk részt, így a napjainkban elengedhetetlen internetes jelenlét mellett személyesen és pozícionáltan tudjuk a saját értékeinket bemutatni.

SL: Mindemellett nagy hangsúlyt fektettünk a minőségpolitikánkra, arra, hogy milyen minőségben szeretnénk a piacon megjelenni, milyen minőségű berendezéseket szeretnénk gyártani.

MMA: Erre vonatkozó szlogenünk: „A minőség nem minden, de a minőség nélkül minden semmivé lesz.” Tehát a mi fókuszuk az, hogy amit kiadunk a kezünk közül, az minőségében – egyben abban a szolgáltatásban, amit nyújtunk – tökéletes legyen, hogy az elnyerje a vevő megelégedettségét. Ez biztosítja számunkra azt, hogy a vevő a jövőben visszatér. Nekünk úgy kell üzletet kötni, hogy közben olyasmiről tárgyalunk, ami még nincs. Ennek ellenére a partnernek biztosnak kell lennie abban, hogy amit ő kér, az megvalósul. Amit mi csinálunk, az bizalmi alapú üzlet.

LEGÉRDEKESEBB FEJLESZTÉS

MMA: Nehéz erre válaszolni. Főleg azért, mert minden egyes gép esetében egyedi rendszerekről beszélünk, így minden egyes gép külön kihívás. Nagy lépésnek számított, amikor elkezdtünk lézertechnológiát használni, amit korábban senki sem. Hasonló nagy ugrás volt a képfeldolgozás és a kamerás applikációk továbbfejlesztése is. Volt olyan feladatunk például, amikor egy speciális szelepcsalád szivárgástesztelését kellett megoldani egyetlen eszközzel, amit korábban harminc különböző gép tudott megcsinálni… Intelligens automata raktárrendszert szállítottunk le nemrégiben… A termelő-gyártó folyamatokban hamarosan beköszönt az együttműködő robotok korszaka…

LEGÚJABB KIHÍVÁS

SL: A folyamatban lévő fejlesztéseink mellett a legújabb kihívás mindenképpen a külföldi kapcsolatok erősítése. A meglévő európai környezet - Lengyel-, Francia-, Német-, Spanyol-, Törökország és Ausztria - mellett volt már dolgunk Mexikóban és az USA-ban is. Kínát külön kiemelném, hiszen ott már van egy vegyes vállalatunk, amiben közvetlenül érdekeltek vagyunk. Ez volt ilyen formán az első lépés a nemzetközivé válás útján, a többit utána kezdtük hozzá szervezni, kialakítani. Kínában óriási potenciált látunk, amit a közeljövőben mindenképpen szeretnénk tovább fejleszteni.

A cikk eredetileg az Ecoport magazinban jelent meg.
Ring Júlia | Fotó: Tál Dominik

vehir.hu
további cikkek
Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.