Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Jelentős nemzetközi halkutatásban segített a Pannon Egyetem oktatója

2017. január 26. 12:11
Egy nemzetközi kutatócsoport az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának a lapjában január 23-án közölte szingapúri és barcelónai kutatók közös munkáját arról, hogyan befolyásolja a korai fejlődés során kifejtett hőkezelés a halak ivarát. A cikket Orbán László professzor, a Pannon Egyetem címzetes egyetemi tanára levelező szerzőként jegyzi.

A kísérleteket zebradánión, a hallal dolgozó kutatók „fehér egerén” végezték. Megállapították azt, hogy az egyedfejlődés során a megemelt hőmérséklet bizonyos (u.n. ellenálló) családokban nem változtatja meg az ivarok arányát, míg más (u.n. érzékeny) családokban a hímek aránya ugrásszerűen megnő.

Amikor a kutatók egy ’DNS csip’ segítségével összehasonlították a genetikai hímek és a (hővel indukált) „új hímek” heréjében megnyilvánuló génkészletet, nem találtak jelentős különbségeket.

Ugyanakkor a hőkezelt családokban kétféle nőivarú egyedet találtak. Míg az úgynevezett ‘rezisztens ikrások’ képesek voltak teljesen ellenállni a hőhatásnak, találtak olyan egyedeket is, melyeknek az ivarszerve petefészek formájú volt, de a gének expressziós mintázata a hímekéhez hasonlított. Ez felveti annak lehetőségét, hogy a zebradánió ivarszervének átprogramozása nem fokozatos, hanem szintfüggő, azaz ‘minden vagy semmi’ típusú folyamat, melyhez hasonlót eddig gerincesekben nem írtak le.

ZebradánióZebradánió

Nem tudjuk, hogy a vadon élő zebradánió vagy más halfajok populációiban előfordulnak-e jelentős számban ilyen hőhatásra különösen érzékeny családok és részlegesen átprogramozott ikrások. Amennyiben igen, akkor elképzelhető, hogy újra kell gondolnunk az általános felmelegedésnek a halak ivarára kifejtett hatásával kapcsolatos eddigi feltételezéseinket.

A Pannon Egyetemen bíznak benne, hogy Orbán professzor úr hamarosan személyesen segítheti majd az egyetem Georgikon Hal Laboratóriumában folyó munkát Keszthelyen.

vehir.hu
további cikkek
MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT Ecoport magazin MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa, a Brain Prize díjazottja, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hosszan tartana felsorolni dr. Freund Tamás érdemeit, de anélkül is kijelenthetjük: az egyik legmeghatározóbb hazai tudós. Talán azért is, mert a mai napig nem csillapodott a tudomány iránti szeretete, és ezt másoknak is igyekszik átadni, de ugyanennyire fontosnak tartja felhívni a figyelmet a művészet, a léleknemesítő tevékenységek fontosságára is. Zenéről, a felfedezés öröméről, a tudomány becsületéről és hitről beszélgettünk vele. 2020. december 26. 11:51 Víztisztításon dolgoztak Víztisztításon dolgoztak A Pannon Egyetem (Veszprém) és az újdelhi TERI (The Energy and Resources Institute, India) 2016. július 1. és 2019. június 30. között, Magyar-Indiai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázat keretében sikeresen valósította meg a „Felszíni vizekben és ipari szennyvizekben található alacsony koncentrációjú antibiotikum és fenol származék szennyeződések enzimatikus bontása módosított membrán bioreaktorral” című, TÉT_15_IN-1-2016-0094 azonosítószámú projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásában, 28 745 933 Ft támogatási összegből. 2019. július 24. 15:39 „Nanométeres skálájú megfigyelésekből globális következtetések” „Nanométeres skálájú megfigyelésekből globális következtetések” A Pannon Egyetem a GINOP-2.3.3-15-2016-00009 azonosító számú pályázat keretében egy elektronmikroszkópos laboratórium létrehozására nyert támogatást. Pósfai Mihályt, a Széchenyi-díjas professzort, a Pannon Egyetem oktatóját kérdeztük az új laboratóriumról, az új műszerekről, hasznukról… 2019. május 31. 9:30 Győri István Eötvös József-koszorú kitüntetést kapott Győri István Eötvös József-koszorú kitüntetést kapott 2018. november 5-én a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén az MTA Székházában Győri István professor emeritus Eötvös József-koszorú elismerésben részesült. 2018. november 20. 14:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.