Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

A kamra titkai - gasztrotörténeti előadás a Laczkó Dezső Múzeumban

2017. január 30. 10:43 // Forrás: LDM
A Laczkó Dezső Múzeum 2017. február 9-én, csütörtökön 16:30-kor gasztrotörténeti előadásra várja az érdeklődőket.

Az Étel/Élet Ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból című időszaki kiállításhoz kapcsolódva Adamecz Alexandra élelmiszermérnök előadásában bepillanthatunk a tradicionális és a jelenkori tartósítási technikák világába. Az előadást kóstolók teszik még élményszerűbbé.

A főzés, ételkészítés, étkezés az őskorban még rituális eseménynek számított, társadalmi jelentősége volt lényeges. A főzés helyszíne, a konyha sokáig nappali és hálószoba is volt egyben, a bútorzat is ezt tükrözte. 18. századig nyílt tűzhelyeken készítettek ételt. Az első megbízhatóan működő elektromos sütő megjelenése 1930-től, a konyhagépeké 1940-től datálható.
Az élelem tárolhatósága évezredeken át létfontosságú volt a társadalom túlélése szempontjából. A tartósító műveletek célja: az élelmiszerekben található mikroorganizmusok szaporodásának gátlása/elpusztítása, illetve mikrobás szennyeződés kizárása/újraszennyeződés megakadályozása, melyek ökológiai tényezők szabályozásán alapulnak (fény, hőmérséklet, víz).

A hőkezelés, hőelvonás, vízelvonás régóta ismert ma is alkalmazott módszerek. Azonban a ma élelmiszeripara ennél újabb módszereket is alkalmaz, mint például a besugárzásos tartósítás (ultraibolya vagy ionizáló sugárzással); a szerves és szervetlen tartósítószerek alkalmazása (ecetsav, citromsav, szorbinsav, szén-dioxid, kén-dioxid); a szabályozott légterű tárolás; a módosított légterű csomagolás; az SSP („polcálló termékek”) és a sous-vide technológiával előállított termékek.

A változó fogyasztói igények azonban a biztonságos és tápláló élelmiszereken túl egyre növekvő elvárásokat támasztanak az érzékszervi minőség iránt is, és ennek a követelménynek ezek a hőkezeléses technológiák nem mindenben felelnek meg. Ezért, továbbá energiatakarékossági okból is, fokozódó figyelem fordul a hagyományos és kíméletesebb tartósítási technológiák valamint az alternatív energiaforrások felé.

Adamecz Alexandra
élelmiszermérnök

vehir.hu
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.