Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Korszakos jelentőségű, hiánypótló mű jelent meg

2017. január 31. 20:16
A meteorológiai riasztás ellenére is zsúfolásig telt a Dubniczay-palota kedd este Mészáros Gyula Forradalom és szabadságharc Veszprémben című könyvének bemutatóján. Nem csoda: tizenöt évet kellett várni erre a pillanatra.

Sok könyvbemutatón volt szerencsém részt venni, de a mai több szempontból is rendhagyó – kezdte beszédét Porga Gyula polgármester. – Egyrészt a meghívott vendégek teszik különlegessé az estét, másrészt pedig a tény, hogy a könyv megjelenése 2001-re datálható, a második kiadásra – az országos siker ellenére - mégis 2016-ig kellett várni. Porga Gyula hozzátette: a várostörténet iránt hobbiból érdeklődő olvasóként különösen kedves számára ez a könyv, mert mint mondja,

ez a mi történetünk.

A pontos történelmi adatok mellett az olvasó egyéni emberi sorsokba is bepillantást nyerhet, ez pedig nem csak történészek és kutatók, hanem az egész magyarság számára értékessé teszi a művet.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója köszöntőjében a könyv kiadását és fogadtatását elevenítette fel. Elmondta, elfogultan tekint a műre, hiszen mindkét kiadás a Művészetek Háza gondozásában jelenhetett meg, ő maga pedig még független grafikusként kapta a felkérést a könyv arculatának megtervezésére. Az ezer példányt nagyon gyorsan elkapkodták - emlékezett vissza az igazgató -, így hiánypótló és indokolt volt az újrakiadás.

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója egy részletet olvasott fel a műből, amely az akkor még Veszprémi Vegyipari Egyetem diákjainak felfegyverzéséről, illetve az egyetemi század megalakulásáról szólt.

Mészáros Gyula művéről dr. Kahler Frigyes nyugalmazott bíró, az 1956-os Emlékbizottság történész munkacsoportjának tagja, Somfai Balázs nyugalmazott főlevéltáros, a kötet lektora, Nagy András, a Pannon Egyetem docense, az 1956-os forradalom kutatója és Szűts István Gergely levéltáros, az 1956-os forradalom kutatója beszélt.

Az első kérdés arra vonatkozott, hogy ki miként került kapcsolatba először Mészáros Gyulával, vagy ahogy sokan emlegetik, Gyula bácsival.

Dr. Kahler Frigyes elsősorban Gyula bácsi történészethez való affinitását emelte ki. Szakmáját tekintve erdészmérnök volt, a történészetet autodidakta módon sajátította el, de a Történelmi Tényfeltáró Bizottság hamar felismerte tehetségét és minden lehetséges módon támogatta munkáját. – emlékszik vissza.

Somfai Balázs a szerző VEAB-hoz fűződő viszonyáról beszélt. A tudósok és kutatók között egyszer csak látképbe került egy erdészmérnök, aki először csak felszólalóként vett részt a VEAB ülésein, de kutatásban fáradhatatlan volt. A Veszprém Megyei Levéltár állandó látogatója volt, a levéltár pedig támogatásképp minden szolgáltatást ingyen bocsátott rendelkezésére.

Balról jobbra: Szűts István Gergely, Somfai Balázs és Kahler FrigyesBalról jobbra: Szűts István Gergely, Somfai Balázs és Kahler Frigyes

Szűts István Gergely személyesen már nem találkozhatott a szerzővel. Elárulta, amikor Veszprémbe érkezett, olvasmányt keresett, így talált rá Mészáros Gyula könyvére. A lábjegyzetek és források láttám hamar felismerte a mű jelentőségét.

Nagy András szintén nem ismerte személyesen a szerzőt, de több, mint 25 éve foglalkozik az 1956-os események kutatásával (így az ENSZ levéltárában őrzött 1956-os dokumentumok feltárásával), tehát kellő tapasztalattal jelentheti ki:

Mészáros Gyula egészen varázslatos módon vegyíti a történelmi szakszerűséget és a közvetlen, olvasmányos stílust.

Nagy AndrásNagy András

Mészáros Gyula munkája korszakos jelentőségű, hiánypótló és a hatvan évvel ezelőtti események igényes, körültekintő feltárása. A megjelenés után – Mészáros Gyula 2015-ben bekövetkezett haláláig – a kötet hatalmas népszerűségre tett szert. A helytörténeti munkákon túlmutató, hatalmas dokumentációra alapozott kiadvány egyszerre ismertet meg a valóságos történésekkel, egyúttal forrásmunkává is vált. A könyv nem csupán eseménytörténeti mű, hanem a forradalom előéletét és utóhatásait is ismerteti, teljes horizontot vázol az események mögé. Ezért tartotta fontosnak az első kiadást vállaló Művészetek Háza, hogy pályázati forrásból ezt az alapművet másodszor is kiadja.

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.