Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

2000 év, és megtérül a 280 millió

2017. február 3. 17:56
Majdnem 12 éve érintetlen a Szentgálra tervezett hulladéklerakó területe, amelyre a szocialisták anélkül költöttek 283 millió forint közpénzt, hogy felülvizsgálták volna: lehet-e egyáltalán oda építkezni? A közel háromszáz millió sorsa azóta sem tisztázott.

A helyi önkormányzat az idei januári közgyűlésén napirend előtt a fideszes Baumgartner Lajos párttársát, Czaun Jánost, az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-Kezelési Önkormányzati Társulás mostani elnökét kérdezte egy 13 évvel ezelőtti területvásárlási ügyről, mely a mai napig kérdéseket vet fel.

2004 januárjában az akkori szocialisták által vezetett Hulladéktársulás (élén az MSZP-s Hartmann Ferenccel) egy alig pár millió forintot érő terület megvásárlását kezdeményezte nagyjából tízszeres áron, közel 40 millió forintért Szentgál mellett azzal a céllal, hogy hulladékkezelő központot hozzon ott létre. A vásárlás után rá kellett költeni több tíz, majd százmillió forintot, a végösszeg így valahol 280 millió közpénz elköltésénél állt meg.

Czaun János a Vehir.hu kérdésére elmondta: a közel háromszáz millió sorsa azóta sem tisztázott. "A társulás és az azt megelőző konzorcium MSZP-s vezetői erről vagy hallgatnak, vagy félrebeszélnek. A tízszeres vételáron túl az egyéb költségekről nagyon nehéz nyilatkozni, mert nincs ezzel kapcsolatos összeszedett, rendszerezett anyag.

Ha néhány tételt kiemelünk, akkor találunk közvélemény-kutatást, hírújságot, információs füzetet, plakátot 6,5millió ft. értékben, találunk tanácsadást és mérnöki szolgáltatást közel 4 millió Ft-ért, találunk egy nem létező hulladékkezelőről kiállítás-szervezést, prezentációt ügynökségi díjat és sikerdíjat 9,5 millió Ft-ért, vagy találunk rejtélyes üzletviteli tanácsadást 9,5millió forintért, és még sokáig lehetne ezt sorolni."

Ami az összes kiadást illeti területvásárlás nélkül, az 238.681.564,- Ft közpénzbe került, vagyis ha hozzáadjuk a tízszeresen túlárazott szentgáli területet, akkor összesen 283 millió Ft-ot költöttek el úgy, hogy még egy kapavágás sem történt.

Kár volt akkor előre költeni, hiszen szakértői vélemény a befektetés után megállapította, hogy ott nem is lehet megépíteni a tervezett hulladékkezelő központot. A döntés, valamint a környező települések tiltakozása (Herend, Csehbánya, Városlőd) után új területet kellett keresni.

2006 szeptemberében a Társulás Királyszentistvánon talált rá hulladékkezelő mostani helyére, amit két héttel a választások előtt vett meg 90 millió forintért, - ráadásul csatlakozó utak nélkül, amelyek megépítését a Fideszre hagyta. Ezek nélkül nem is kaphatott volna építési engedélyt. Ez a bili csak nemrég, a Szentgállal kapcsolatos "jubileumi" viták kapcsán borult ki.

A 2016. november 24-i Veszprém Városi Közgyűlésen az erről szóló vita hevében Hartmann Ferenc, az önkormányzati társulás korábbi szocialista elnöke a következőt állította:

„Tíz évvel ezelőtt nem a szentgáli, hanem a királyszentistváni területet vásárolta meg a Czaun János vezette hulladékkezelési társulás a szentgálinak a duplájáért, 91 millió Ft-ért. A hasonló nagyságú terület művelési ága ráadásul nem szántó, rét, legelő, hanem sokkal értéktelenebb környezetvédelmileg kármentesített volt.”

A tények viszont mást mutatnak. Czaun János elmondta: a Királyszentistváni Hulladékkezelő Központ 5 különálló területen helyezkedik el. Ezek közül mind az öt adásvételi szerződést Hartmann Ferenc írta alá 2006. szeptember 25-én.

Kérdés, hogy Hartmann Ferenc miért akarta ezt a későbbi fideszes elnökre fogni. Mindenesetre ezzel egy újabb, a személyéhez köthető korrupciógyanús ügyre hívta fel a figyelmet: miért kellett alig egy héttel az önkormányzati választások előtt sebtében, és ahogy ő állítja értékének többszöröséért megvásárolni a Királyszentistváni telkeket? - kérdezi Czaun János, aki hozzáteszi: külön érdekessége ennek az ügynek, hogy az önkormányzati választások előtt egy héttel, pánikszerű sietséggel összefércelt adásvételi megállapodások közül az egyiket, ami a depónia területére irányult, közbeszerzésileg el is rontották, ezért – szintén még Hartmann Ferenc elnöksége alatt – villámgyorsan előkészítették a visszavonását.

Vajon mi szükség volt épp a választások előtt elkölteni ennyi pénzt? Miért volt ennyire sürgős?

Visszakanyarodva Szentgálhoz. A terület majdnem 12 éve érintetlen, jelenleg mezőgazdasági tevékenység folyik rajta.

Így néz ki az a 20,5 hektáros terület:

Czaun szerint ha a területet továbbra is bérbe adják, 2000 év kell, hogy megtérüljön a ráköltött 280 millió forint. Úgy véli, jó lenne eladni ennyiért, de valószínűleg senki sem hajlandó kifizetni ekkora összeget egy 4 millió forintot érő szántóért. Marad tehát a megválaszolatlan kérdés: miért kellett a szocialistáknak a területvásárlással annyira sietni?

Az ügyben kerestük Hartmann Ferencet is, ám kérdéseinkre nem kaptunk választ. Ha válaszol, frissítjük cikkünket.

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben választás 2024 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben Felléptek a politikai színtérre a veszprémi ellenzék képviselőjelöltjei is, miután szerda délután hivatalosan is bejelentették, hogy a város tizenkét egyéni választókerületében kik indulnak. A sakktáblán a helyezkedés lezajlott, a jelöltek közt több régi és néhány új név is szerepel, egy közülük pedig az országos politikából nyergelne át a veszprémi városháza padsorába. 2024. április 11. 9:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.