Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Már a 17. században is használtak smiley-t :)

2017. február 8. 14:03 // Forrás: MTI
Alighanem az eddig ismert legrégebbi smiley jelre bukkantak egy 17. századi dokumentumon a trencséni levéltárban.

Azt hitte, a smiley-őrület a 21. század találmánya? Hát, jó nagyot tévedett.

Smiley jelet már évtizedekkel ezelőtt, a legújabb felfedezések szerint pedig már évszázadokkal ezelőtt is használtak - annál is korábban, mint ahogy azt eddig hittük.

Eddig Robert Herrick angol költő 1648-as hangulatjelét tartották az első ilyen ábrázolásnak, a trencséni levéltár igazgatója azonban a napokban egy ennél is korábbi jelre bukkant. A mosolygó arcot Ján Ladislaides, Trencsén akkori jegyzője a város számláinak ellenőrzése során kanyarította egy elszámolás alá, annak jeléül, hogy mindent rendben talált. Mindez 1635-ben történt, tehát jó tíz évvel megelőzte Herricket.

A trencséni archívum igazgatója az MTI-nek elmondta: a latin nyelvű dokumentumra rajzolt smileyt néhány héttel ezelőtt fedezte fel korabeli dokumentumok osztályozása során, és bár az ábrázolás nem nagy, mégis rögtön megakadt rajta a szeme, és neki is mosolyt csalt az arcára. Az archívumban lévő korabeli dokumentumok még sok titkot rejtenek, így elképzelhető, hogy a jövőben még más hasonló érdekesség is a napvilágra kerül - tette hozzá Peter Brindza.

Az arckifejezések és gesztusok pótlására használt hangulatjelek az internetes kommunikáció térnyerése során terjedtek el, azonban az első újkori smiley megjelenését az 1980-as évekre teszik. Jelentésük alapján ma több mint százat lehet megkülönböztetni, a leggyakrabban használtak száma is meghaladja az egy tucatot.

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.