Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Buli reggel hatkor

2017. február 12. 18:30
Létezik egy univerzum, ahol akkor kezdődik a buli, amikor másutt általában véget ér.

Kétségtelen, hogy van abban valami izgalmas, amikor akkor érsz haza a szórakozásból, amikor a világ még épp csak ébredezik, és minden lassú és csendes. A fiatalság bohósága ez, a tudat, hogy még duzzad benned az erő és bármire képes vagy. És most nem arra gondolok, amikor kettős látással botorkálsz haza a lakásodig, hanem mondjuk arra, amikor átszeled a fél országot, hogy egy napot eltölthess a kedvenc fesztiválodon, és reggelig tényleg tiéd az egész éjszaka, mert csak hajnali 5-kor jön az első vonat, vagy amikor öt óra tánc után is lelkes vagy.

A hagyományos bulikultúra persze épp inkább az első verziót vetíti elénk: éjfélig-hajnali egyig alapozás, aztán másnapra virradóra végre el lehet indulni a szórakozóhelyre, ahol még megfejeljük kicsit a jókedvet, hogy három-négy órával később rendesen elázva térjünk nyugovóra.

Ezzel a tradícióval mennek szembe azok az alternatív kezdeményezések, amelyek reggel 6:30 és 9:30 közé teszik a buli idejét, az alkoholt és egyéb tudatmódosító szereket pedig szigorúan kizárják. A legismertebb közülük is talán a Morning Gloryville, aminek magyarországi mutációja Pesthajnal néven indult pár évvel ezelőtt, kisebb-nagyobb sikerrel.

Az eredetileg Kelet-Londonban startolt Morning Gloryville-t két jó barát hozta létre, akik a húszas éveik végére egész egyszerűen megcsömörlöttek a bulizásnak azon fajtájától, ahol az emberre még mindig ferdén néznek, ha a Mit iszol? kérdésre azt mondja: Csak egy kólát. Pedig féktelenül és felszabadultan tombolni akkor is lehet, ha az ember ereiben nem csörgedezik whisky.

A Morning Gloryville-en és társain italként egészséges gyümölcsleveket és kávét szolgálnak fel, az unalomnak viszont ugyanúgy nem adnak teret: mintegy a reggeli edzés kötetlenebb, pörgősebb, játékosabb formájaként zene szól, a táncparketten a legkülönbözőbb arcok ropják, akinek pedig úgy tartja kedve, jógázhat, de masszázst is kérhet, vagy gyermeki énjét felszabadítva majomhintázhat és ugrálhat.

Amolyan buli ez szelíd motorosoknak, akik nem vágynak arra, hogy szombat hajnalban a padlóról kelljen felsikálni őket, de nem is otthonülő típusok, és van bennük elég kíváncsiság a formabontó dolgok iránt, no meg egy nagy adag bátorság is.

Merthogy bizonyos szempontból kell ahhoz némi rátermettség, hogy valaki akár egy hideg téli reggelen is felkeljen ötkor és kimozduljon – elsősorban a komfortzónájából. Természetes fényben fürdőző teremben, a gátlásokat oldó alkoholos pohár nélkül ugyanis sokan igencsak elveszettnek érzik magukat, pedig aki folyton csak arra támaszkodva tud ellazulni, az valószínűleg az élet más területein sem fogja könnyedén venni az akadályokat.

Szóval egy ilyen élmény önbizalmat is adhat (ebben egyébként segítenek a beépített „tánckatalizátorok”, akik pontosan arra vannak képezve, hogyan csábítsanak bulizni), és nem mellesleg egy nagy adag nyitottságot. A kezdeményes alapítói szerint a reggeli "ereszd el a hajam" partik egyik legjobb tulajdonsága, hogy képes a legkülönbözőbb rétegeket és korosztályokat összehozni, és valódi közösségi élményként funkcionálni.

Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen különleges, egészen más, oldott hangulatú napindító után felfrissülve, lelkesen sokkal könnyebb a hétköznapi tevékenységeket teljesíteni.

Bertalan Melinda
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.