Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
6°C
2024. március 19. József
Veszprém
6°C

'Amikor a fa gyökerét locsolod, minden ágát és levelét táplálod'

2017. február 15. 9:50
A megfeszített, stresszes életvitel előbb-utóbb megbosszulja magát. A kor emberének egyre nagyobb kihívást jelent visszanyerni azt az energiát és lelki békét, amit a munka, a rohanás és az állandó kötelességek elvesznek tőle. Dobos Tamás 1998 óta foglakozik az Ajurvédikus tudománnyal, illetve Transzencentális Meditációval, utóbbit 2008 óta oktatja is. Mint mondja, a legtöbb mentális technika nem biztosít valódi javulást. A Transzcendentális Meditáció ezzel szemben könnyen elsajátítható, mégis élethosszig hasznos tudást ad, pozitív hatásait pedig a modern orvostudomány is elismeri.

Mi is az a Transzcendentális Meditáció?

Egy bárki számára könnyen és rövid idő alatt elsajátítható, természetes mentális technika, melyet naponta kétszer húsz percig, kényelmesen ülve, csukott szemmel végzünk. Gyakorlása – a legtöbb meditációs módszerrel ellentétben - nem koncentrációra vagy elmélkedésre épül, és nem igényel erőfeszítést. A Transzcendentális Meditáció (a továbbiakban TM) működési elve és gyakorlata alapvetően tér el minden eddig megismert személyiség- illetve tudatfejlesztő módszertől. –magyarázza Tamás - Nem vallás vagy filozófia és nem követel semmilyen életmódváltoztatást.

„A rendszeresség a kulcs”

A TM elsajátítása hét lépésben történik. A tanfolyam elvégzése után a meditáció egyénileg vagy csoportosan, otthon vagy összejöveteleken is végezhető. Ez nem olyan dolog, amit egyszer csinál az ember, egyszer nem, – hangsúlyozza – a gyakorlás során akár háromszor olyan mély pihenés jöhet létre, mint a mélyalvásban. Ennek hatására az idegrendszerből és a fiziológiából elkezdenek kioldódni a feszültségek. A meditáló már az első néhány meditációt követően elkezdi érezni, hogy valami jó történik vele így viszonylag gyorsan kialakul a rendszeres gyakorlás. A meditáció illetve az arra fordított idő szépen, lassan elkezdi visszacsepegtetni a meditáló életébe annak jótékony hatását.

Napjaink aktív és pihenési szakaszokból épülnek fel. Az arány azonban egyre jobban eltolódik, és sokan vannak, akiknek már nem elég a nyolc óra alvás és egy jó film vagy könyv ahhoz, hogy feltöltődjenek és kipihenjék magunkat, nem beszélve arról, hogy az alvás minőségével is komoly gondok vannak. – vázolja a problémát a tanító.

Szinte soha ezelőtt nem voltunk még olyan nagyfokú stressznek kitéve, mint manapaság. Napközben meg kell birkóznunk azokkal a feladatokkal és konfliktusokkal, amelyek energiát vesznek ki belőlünk és szorongást okoznak. A megoldás a pihenés lenne, csakhogy általában ilyenkor is pörgünk, agyalunk. Az emberek többségénél alvás közben is kimutatható a mentális aktivitás, reggel pedig általában fáradtan és kialvatlanul ébrednek.

Minél erősebb szorongásnak vagyunk kitéve, annál mélyebb pihenésre van szükségünk a feloldásához.

A meditáció célja a magasabb tudatosság és egy kiteljesedettebb, boldogabb élet. Ha rendszeres vagy a meditációban, akkor az minden nap hozzátesz valamit az életedhez. Az idő előre haladtával egyre többet tudsz felszínre hozni abból a finom csend minőségből, amely életed minden területére jótékonyan hat.

Amikor a fa gyökerét locsolod, a fa minden egyes ága, levele és virága fejlődik. A meditáció hasonlóképpen hat.

Néhány betegség, melyekre a TM rendszeres gyakorlása az esetek túlnyomó részében már pár hét után jelentős hatást gyakorol:

• álmatlanság
• depresszió, szorongás
• pánikbetegség
• különböző függőségek, mint például: drog, alkohol
• migrénes fejfájás
• magas vérnyomás

A TM gyakorlása során az elme spontán módon elkezd megszabadulni a gondolatoktól. Egy ilyen gyakorlat elve nem épülhet erőfeszítésre. A transz át- vagy túllépést ,a meditáció pedig gondolkodást jelent. Ebben az állapotban az elme a legapróbb mentális aktivitástól is megszabadul, ezáltal az elmével párhuzamosan a testben is létrejön az a mély pihenés, melynek hatására az egész fiziológiából elkezd kioldódni a stressz.

Maharishi, a Spirituális Megújulás Mozgalom megalapítója az egész világon terjesztette a TM és az Ajurvéda tanait. Fotó: purusha.orgMaharishi, a Spirituális Megújulás Mozgalom megalapítója az egész világon terjesztette a TM és az Ajurvéda tanait. Fotó: purusha.org

A Védikus tudományokról

Ha meg akarjuk érteni a TM lényegét, akkor fontos beszélnünk a Védákról is, hiszen a TM a Védikus Hagyományt elveníti fel – hangsúlyozza Tamás. - A Véda szó szanszkritul tudást, teljes tudást, tudományt jelent. Nem egy ember által írott tudásról beszélünk, sokkal inkább a természet, a teremtés csendes intelligenciájáról.

Mindennek, ami létezik a világegyetemben az alapja egy olyan mező, amely tovább már nem osztható. Ezt nevezhetjük Tiszta Tudatnak, Transzcendensnek, vagy Abszolútnak. Gyakorlatilag innen bomlik ki az egész teremtés. Ennek minden folyamatát bizonyos törvényszerűségek és szabályok szövik át. A Véda nem más, mint a teremtés mechanizmusa, az Abszolút határtalan szervezőerejének kifejeződése.

5 őselemet tart számon, ezek megnyilvánulási sorrendben a következők: űr vagy tér, levegő, tűz, víz, föld. Az Ajurvéda az 5 őselemet úgynevezett 3 dósába csoportosítja, ezeket Vata-nak, Pitta-nak és Kapha-nak nevezik. A Vata dósa tartalmazza a tér és levegő elemeket illetve azok minőségeit. A Pitta dósában a tűz eleme dominál, de mellékelemként megtalálható még a víz illetve annak tulajdonságai. A Kapha dósa pedig a víz és föld elemeket illetve az azokra jellemző minőségeket hordozza.

Mindenkiben jelen van mindhárom dósa, de más és más arányban. Ebből már tisztán látszik, hogy még ha vannak is nagyon hasonló testtípusok, teljesen azonosak nincsenek. Ez egyértelműen jelzi, hogy az Ajurvéda minden egyes embert, illetve betegséget teljesen egyedi esetként kezel, személyenként pedig más-más életvitelt és kezelést ír elő.

Mindenkinek van egy vele született testtípusa ami nem változik, a dósák ugyanakkor roppant érzékenyek a külső ingerekre, például az időjárásra vagy az ételre. Ezért az egyensúly hajlamos felborulni, ekkor egy vagy akár több dósa elkezd felhalmozódni. Az Ajurvéda gyakorlatilag ezt az állapotot tartja a betegségek első fázisának.

Nézzünk egy konkrét példát. Ha egy Pitta testtípus (, akiben sok a tűzminőség) sokat tartózkodik napon, túlzásba viszi a csípős, fűszeres ételek fogyasztását, akkor szervezetében csak tovább halmozódik a nála amúgy is domináns dósa. Ugyanez egy Kapha típusú embernél lehet, hogy soha vagy csak hosszú idő elteltével okoz problémát.

Egy adott megbetegedés esetén az Ajurvéda soha nem a megbetegedett szervre vagy testrészre helyezi a hangsúlyt, hanem a kiváltó okokra és az eredeti egyensúly helyreállítására.

Minden ember a teljesség kifejeződése és azzal az eséllyel születik meg, hogy boldog, egészéges és lelkileg, tudatilag kiteljesült életet folytathasson. A boldogsághoz viszont alapfeltétel az egészség, a kettő nem megy külön. Ezért újra kell gondolni az egészségünket és az egész életvezetésünket. A TM gyakorlata és az Ajurvéda tudománya megadja ehhez a segítséget, sőt a VÉDA az élet minden területén fellelhető teljes tudást ad vissza az emberiségnek.

Ha érdekli a téma, látogasson el a tmeditacio.hu oldalra!

Szabó Virág
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.