Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Évet értékelt a megyei rendőrfőkapitányság

2017. február 18. 9:45
A 2016-os évet értékelte pénteki sajtótájékoztatóján Anda György megbízott megyei rendőrfőkapitány.

A megbízott főkapitány beszámolt arról, hogy a regisztrált bűncselekmények száma évek óta folyamatosan csökken, 2016-ban számuk 6,8 %-kal volt kevesebb, mnt az előző évben. 2016 az elmúlt hét év legkevesebb bűncselekményét produkálta Veszprém megyében, az elkövetések számának csökkenése 2011 óta folyamatos.

Megyénkben a kiemelten kezelt bűncselekmények száma 563-al csökkent, a nyomozás eredményessége viszont ebben a kategóriában 49 %-ról 53,6%-ra emelkedett. Az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmény nyomozás eredményességi mutatója 66,3%-ra növekedett.

 Pogány Péter, Anda György, Halász Péter (fotó:police.hu) Pogány Péter, Anda György, Halász Péter (fotó:police.hu)

Ami az elkövetett bűncselekmények számát illeti, megyénkben az emberölések száma nem változott, tavaly öt ilyen eset történt. A testi sértések száma csökkent (496) 2015-höz képest, a testi sértéseken belül a súlyos testi sértések száma is csökkent (126). Kábítószer terjesztése miatt 2015-ben 28 esetben fejeztek be nyomozást a 2016. évi 6-tal szemben. A lopások száma - az országos tendenciának megfelelően - 2016-ban tovább csökkent (1842). A lopásokon belül a személygépkocsi lopások száma jelentősen, felére csökkent (8).

A rablások száma visszaesett, 27-ről 24-re, ebben a bűncselekmény típusban 95% fölötti felderítési mutatóval rendelkezik a rendőrség, az összes fegyveres rablás elkövetőjét felderítették. A lakosságot leginkább irritáló és foglalkoztató betöréses lopásokban, lakásbetörésekben is jelentős eredményeket tudhatnak maguk mögött. Két nagyobb sorozat elkövetőit is sikerült rács mögé juttatni. Többek között ennek is köszönhetően a betörésekben 47%, a lakásbetörésben pedig 56% a felderítési mutatójuk.

fotó: police.hufotó: police.hu

A kiemelt idegenforgalmi területek megfelelő színvonalú rendőri biztosításának megszervezésére tavaly is kiemelt hangsúlyt fektettek. A jellemzően vagyon elleni bűncselekmények vonatkozásában valamennyi kategóriában csökkenés következett be. A besurranásos lopások száma 63,6%-kal, a strandlopásoké 62%-kal, a betöréses lopásoké 45,5%-kal, a zseblopásoké 42,9%-kal kevesebb a 2015-ösnél. A 2016-os szezon időszakában az idegenforgalmi területekről gépkocsit nem loptak el. A gépkocsi feltörések vonatkozásában 46,2%-os csökkenés következett be.

A közlekedésbiztonsági helyzetet értékelve megállapítható, hogy megyénk útjain tavaly - 2015-höz képest - 5,5%-kal több személyi sérüléssel járó baleset történt, azonban a balesetek súlyossági foka csökkent. 24%-kal csökkent a halálos balesetek száma (19), a súlyos sérüléssel járó közlekedési balestek száma az elmúlt évi 200-ról 187-re, 5,5%-kal csökkent.

Anda György hozzátette: tavaly a Veszprém megyei rendőröknek is jutottak határvédelmi feladatok, részben Magyarország déli határánál, részben nemzetközi feladatellátásban a macedón-görög határon. A megyei rendőrfőkapitányság munkaszervezésében feladatként jelentkezett, hogy a határvédelemre vezényelt munkatársakat a megyei feladatellátásban pótolni tudják.

A megbízott főkapitány köszönetet mondott mindazoknak, akik a rendőrség munkáját segítették az elmúlt évben, kiemelve a polgárőrök munkáját, akik ingyen, szabadidejüket feláldozva segítettek a közrend fenntartásában, összesen több mint húszezer órában.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.