Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A költségvetés vitája: kiszámítható és biztonságos

2017. február 22. 16:52
A 2017-es veszprémi költségvetés volt a februári közgyűlés legfontosabb napirendje. Összefoglaljuk a vitában elhangzottakat.

A költségvetés főbb számai

FŐÖSSZEG: 15,961 MILLIÁRD FORINT

Bevétel (finanszírozási bevételek nélkül): 13,172 milliárd Ft
Kiadás (finanszírozási kiadások nélkül): 15,768 milliárd Ft

Működési kiadás: 11,1 milliárd Ft
Felhalmozási kiadások: 4,6 milliárd Ft
Finanszírozási kiadások: 193 millió Ft

A költségvetést Porga Gyula polgármester korábban sajtótájékoztatón mutatta be, az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Cikkünkben táblázatokban mellékeltünk néhány érdekesebb számadatot az idei költségvetésből.

Olyan a költségvetés, mint a város: erős, ambiciózus, kiszámítható és biztonságos. Nincs kockázatos tétel, reálisan számol a fejlesztési lehetőségeivel – indította a vitát Porga Gyula polgármester.

Porga Gyula és Brányi MáriaPorga Gyula és Brányi Mária

Ovádi Péter (Fidesz-KDNP) szerint párbeszéden alapuló, több milliárdos fejlesztést tartalmazó, jövőbe mutató költségvetést terjesztettek elő. Veszprém erősödését mutatja az országban a legjobbak közé tartozó 1,8%-os munkanélküliségi ráta. Nagy segítséget jelent, hogy a kormány átvállalta az önkormányzatok adósságállományát, illetve a Csarnok Kft. adósságát is. 2016 a fiatalok éve volt, amit számos program kísért, nagy eredmény az, hogy ezek nagy része az idei költségvetésben is megmarad. Számos családbarát fejlesztés valósulhat meg 2017-ben, minden egyéni választókörzetben lesz valamilyen, a helyi igényekhez igazodó fejlesztés.

Tervezett adóbevételek: 6,7 milliárd Ft

Iparűzési adó: 5,1 milliárd Ft
Építményadó: 1,1 milliárd Ft
Gépjárműadó: 200 millió Ft
Kommunális adó: 138 millió Ft
Telekadó: 92 millió Ft
Idegenforgalmi adó: 40 millió Ft

Czaun János (Fidesz-KDNP) örvendetes iránynak tartja, hogy stratégiai megfontolás alapján kezeljük a város vagyonát, nem herdálták el a város ingatlanjait. A saját körzetével kapcsolatban megjegyezte: száz éve nem épült Gyulafirátóton új oktatási intézmény, most történelmet írunk, nagy dolog, hogy öt csoportnak és bölcsődei csoportnak is helyet adó új épület jöhet létre, felújul a gyermekorvosi rendelő és rendbe teszik a Német utcát.

Czaun JánosCzaun János

Strenner Zoltán (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy idén sok orvosi rendelőt újítanak fel, egészségház épül a Kabay János utcában, a Völgyikút utca 1-ben pedig demensek nappali ellátó intézményét alakítanak ki. Az 5. sz. választókerületben nagy probléma a parkolás, tavaly a roncsautók elszállításával ezt részben sikerült mérsékelni, a Klapka és a Diósy utca között húsz állással tudják bővíteni a kapacitást.

Strenner Zoltán és Hegedűs BarbaraStrenner Zoltán és Hegedűs Barbara

Hegedűs Barbara (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az idei költségvetés jelentős fejlesztési forrásokat tartalmaz, az elmúlt évek sikeres gazdálkodásának köszönhetően ezúttal nem csak az uniós pályázatokra támaszkodhatunk, hanem a saját forrásainkból is számos fejlesztést tudunk megvalósítani, óvodák, közintézmények, járdák, utak újulhatnak meg. Az év második felében elkezdődik az uszodaépítés, elkészülnek a Stadion és a Petőfi Színház rekonstrukciójának tervei. Körzetében is régi problémákat oldanak meg, a legnagyobb volumenű a Dózsa iskola kültéri sportpályájának megújítása, de számos felújítást hajtanak végre a Vadvirág és a Waldorf óvodában is, Csererdőben pedig útburkolatot és járdát javítanak.

Nagyobb beruházások költségei

Egry úti óvoda újjáépítése: 474 millió Ft
Gyulafirátóti óvoda újjáépítése: 377 millió Ft
Kertváros csapadékvíz elvezetése: 256 millió Ft
Egészségház építése: 116 millió Ft
Laczkó Dezső Múzeum energetikai megújítása: 182 millió Ft
Polgármesteri hivatal energetikai megújítása: 311 millió Ft
Kerékpárosbarát fejlesztések: 892 millió Ft

Halmay György (Fidesz-KDNP) azt a gondolatmenetet olvasta ki a költségvetés soraiból, hogy az a veszprémi polgárok egészséges életkörülményeit javítja. Ezt a célt szolgálják az sportra szánt összegek, de az óvodai fejlesztések is: több mint 15 millió forint jut kis értékű tárgyi eszközök beszerzésére az óvodákban. Ez nem látványos, de a gyerekek életminőségét javítja. Annál látványosabb lesz az Egry úti óvoda és a gyulafirátóti óvoda újjáépítése. Az önkormányzat önként vállalt feladatként segíti az iskolákat, elkészülhet a Dózsa iskola korszerű, öntött gumigranulátumos burkolatú pályája, ami a fiatalok ízületeit is kíméli majd. A verseny- és élsport összességében 15 millió forinttal többet kap, mint az előző évben, és az utánpótlás-sport is több támogatáshoz jut. Megújul a Stadion, elindul az uszodaépítés, az Arénában is jelentős fejlesztések lesznek.

Halmay GyörgyHalmay György

Baumgartner Lajos (Fidesz-KDNP), a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság alelnöke a bizottság véleményét ismertette. Eszerint a „költségvetés-tervezet fedezetet biztosít a biztonságos, stabil működéshez”, és az „előterjesztés a jogszabályi előírások figyelembevételével, az előírásoknak megfelelően került beterjesztésre.” Baumgartner arról is beszámolt, hogy saját körzetében több fejlesztés is történik, az Egry úti óvodát teljesen újraépítik 11 csoportszobával, a 21. századnak megfelelő kialakítással. Tervezik az Egyetemváros parkolási gondjainak megoldását, felmérik a lehetőségeket. A körzet másik nagy álma a Stadion felújítása, ahol a városunk hírnevét öregbítő élsportolók méltatlan körülmények között készülnek.

Takács László(Fidesz-KDNP) saját körzetéből azt emelte ki, hogy az Aulich és a Török utca átkötése szilárd burkolatot kap, a Damjanich lakótelep is közösségi térrel gazdagodik.

Nagyobb működési kiadások

Városi kiemelt fesztiválok: 66 millió Ft
Kiemelt művészeti egyesületek: 42,3 millió Ft
Európa Kulturális Fővárosa pályázat: 30 millió Ft
Verseny- és élsport támogatása: 230 millió Ft
Önkormányzat igazgatási tevékenysége: 189 millió Ft
Helyi közösségi közlekedés: 320 millió Ft
Állatkert: 100 millió Ft
Közutak, hidak fenntartása: 150 millió Ft
Parkfenntartás: 296 millió Ft
Köztisztasági feladatok: 285 millió Ft
Közvilágítás: 180 millió Ft
Parkolók üzemeltetése: 167 millió Ft

Némedi Lajos (Fidesz-KDNP) szerint az idei a stabil jelen és a biztató jövő költségvetése. A civil keret részére megemelt összeg áll rendelkezésre, ezzel is olyan rendezvényeket támogatnak, amik által gazdagabb programokban vehetnek részt a családok. Elindul a Petőfi utca és a Festő utca rekonstrukciója. Javul a parkosítás, folytatódik a Remete és befejeződik a Pipacs utca felújítása.

Némedi Lajos, Mohos GáborNémedi Lajos, Mohos Gábor

Gerstmár Ferenc (LMP) megjegyezte: a lakásállomány növelésére nincs forrás, a közösségi közlekedés fejlesztésében a menetrend átalakításának és a gépjárműpark cseréjének lehetősége nem jelenik meg. Milyen eszközökkel segítik a kis és közepes vállalkozásokat? Megvalósítható-e a szabadidő- és diáksport fejlesztése a nekik szánt összegből? Lesz-e mód a bölcsődék udvarainak felújítására? Mire lesz elég az útfelújítására szánt összeg? – tette fel kérdéseit a képviselő.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) szerint örvendetes, hogy a költségvetésben szerepel a köztisztviselői díjak emelése, a minimálbér és bérminimum növelése. Ugyanakkor a családok évében nincs forrás bérlakásépítésre, és felújításra is csak csekély, miközben a városmarketingre, színházakra milliókat költünk.

Nagyobb felújítási kiadások

Út- és járdafelújítások: 98,5 millió Ft
Játszóterek: 8,5 millió Ft
Csillag óvoda mosdói, öltözői: 7,6 millió Ft
Dózsa iskola sportpályája: 31 millió Ft
Csikász galéria ablakok cseréje: 12,5 millió Ft

Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) szerint a költségvetés sok eleme egy ellenzéki képviselő számára is jó célnak tűnik, tudunk szükségszerű fejlesztéseket végezni, ugyanakkor sokan élnek hihetetlenül rossz anyagi körülmények között, és ezekkel a dolgokkal is kellene a költségvetésnek foglalkoznia. Vannak, akik hiába dolgoznak becsülettel, nem keresnek eleget, ilyenkor télen rákényszerülnek, hogy szilárd hulladékkal fűtsenek. A képviselő azt is kritizálta, hogy a Veszprémet is érintő szmoghelyzetben az önkormányzat nem tette ingyenessé a tömegközlekedést. A város nagy többsége el van foglalva a mindennapi komoly gondjaival. A parkolás komoly problémát okoz. A forgalom egyre inkább a városon keresztül folyik, mert a körgyűrű állapota egyre romlik. Távolodik az intermodális csomópont és a belső körgyűrű folytatásának lehetősége. A város nem biztosítja azokat a feltételeket, például a közlekedési infrastruktúrát, ami a vállalkozások számára létszükséglet lenne.

Katanics Sándor, Hartmann Ferenc és Csermák ZoltánKatanics Sándor, Hartmann Ferenc és Csermák Zoltán

Brányi Mária (Fidesz-KDNP) szerint a jövő alapja egy élhető, jó minőségű város, amihez stabil, kiszámítható működésre van szükség. Nagyívű fejlődés útján vagyunk, az uniós források és a Modern Városok Program révén érkező pénzek miatt olyan időszakát éli Veszprém, amiről tíz évvel ezelőtt nem is álmodhattunk. Nagy volumenű úthálózat-fejlesztés valósul meg az északi iparterületen. Az egészségügyi alapellátás terén is fejlődünk: új egészségház épül, rendelők teljes felújítására kerül sor. Két éve adtuk át a Ringató óvoda új épületét, idén két új óvoda építése kezdődhet meg Gyulafirátóton és az Egry-lakótelepen. Az Aprófalvi Bölcsődében nemcsak új csoportszobákat hoznak létre, hanem energetikai fejlesztéseket is megvalósítanak, aminek végén egy „szinte új épületet” adhatunk át a gyerekeknek. Fontos, hogy a dolgos hétköznapokat ünnepekkel színesítsük, ezért a városunkat fémjelző fesztiválok támogatása emelkedik, a ránk jellemző kulturális színvonalat is emelni tudjuk.

Intézménytípusok kiadásai

Óvodák: 1,6 milliárd Ft
Egészségügyi és szociális intézmények: 777 millió Ft
Kulturális és kömzűvelődési intézmények: 1,7 milliárd Ft
Polgármesteri Hivatal: 1,4 milliárd Ft

Porga Gyula polgármester a felmerült kritikákra reagálva elmondta: a Családsegítő Központ ismeri az összes veszprémi rászoruló családot, akinek segítségre van szüksége, az fordulhat hozzájuk, és vannak civil partnereink is, mint például a Máltai Szeretetszolgálat. Nem nyúltunk hozzá a feltételrendszerhez, bárki aki megfelel a feltételeknek, az továbbra is hozzá fog jutnia neki járó juttatásokhoz – hangsúlyozta.

A költségvetési rendeletet 13 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadták el.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc Minél nagyobb összegről dönthetnének közvetlenül az emberek, annál nagyobb lenne az állampolgári érdeklődés is – véli a képviselő. 2024. március 25. 11:24 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.