Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szorosabb együttműködés valósulhat meg a térségi önkormányzatok között

2017. február 23. 5:42
Szerdán rendezték meg a már hagyományosnak számító Nagyvázsonyi Közéleti Kávéhát Sorozatot. Fábry Szabolcs, a község polgármestere mellett jelen volt Porga Gyula, Veszprém polgármestere, illetve Márfi Gyula, veszprémi érsek is.

A rendezvény nem csak a kezdés időpontja miatt számít rendhagyónak, hanem azért is, mert egy régóta tervben lévő, ám most végre formát öltő sokkal sorosabb együttműködés első állomása. – tudatta Fábry Szabolcs, a szót pedig Porga Gyula vette át.

A veszprémi polgármester szerint az összedolgozás kultúrája hagy kívánnivalót maga után. Ő azonban úgy látja, hogy nem csak önkormányzatok terén, hanem emberileg is társainkra vagyunk utalva.

Fotó: Gáspár GáborFotó: Gáspár Gábor

Egy kisebb városra is igaz, egy megyei jogúra meg pláne, hogy akkor igazán sikeres és erős, ha a környező települések is azok – tette hozzá Porga Gyula, majd rátért a konkrétumok ismertetésére.

Veszprém eddig nem tartozott a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetéhez – Nagyvázsonnyal ellentétben. Nagy örömünkre szolgál, hogy ez hamarosan változni fog – mondta Porga Gyula, akinek meggyőződése, hogy Veszprém nem csak a turisztikai főszezonban, hanem egész évben alkalmas a vendégfogadásra, mitöbb: Veszprém olyan plusszal rendelkezik, amelyet egyetlen balatoni üdülőhely sem tudhat magáénak.

Veszprém nem titkolt célja, hogy 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa legyen. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a polgármester minél több önkormányzattal minél szorosabb együtt gondolkodást valósítana meg. Ehhez azonban kell az is, hogy ne csak az önkormányzatok akarják a pályázat megvalósulását, hanem a lakosság is.

Fotó: Gáspár GáborFotó: Gáspár Gábor

Fábry Szabolcs, azt est házigazdája is egyetértett azzal, hogy a sikeres pályázat feltétele a társadalmi támogatottság. Úgy hiszi, az emberi kapcsolatok kezdenek elveszni, pedig valójában a kapcsolatok tesznek erőssé egy közösséget.

Márfi Gyula érsek szintén hangoztatta a találkozások fontosságát. Az értékek nem azért vannak, hogy elrejtsük őket – mondta. Ezért tartotta fontosnak érsekké válásakor, hogy látogatható legyen az Érseki Palota. Arra is büszke, hogy évről évre a Szentháromság téren rendezik meg Veszprém egyik legfontosabb eseményét, a VeszprémFest-et. Teendői mellett mindig van ideje és pár kedves szava a palota látogatóihoz.

Az Érseki Palotához hasonlóan a nagyvázsonyi Kinizsi-vár is különleges, már-már szakrális miliőt kínál. A két polgármester egyetértett abban, hogy a 15. századi építményben számtalan lehetőség rejlik. Ezeket kell közösen megtalálnunk – szögezte le Porga.

Szabó Virág
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.