Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
6°C
2024. március 19. József
Veszprém
6°C

Életmentő matricák a korláton

2017. február 24. 15:56
A Szent István-völgyhídról elkövetett öngyilkosságok számát hivatott csökkenteni a Kapcsolat ’96 Mentálhigiénés Egyesület projektje. Az egyesület matricákkal hívja fel a figyelmet az ingyenesen hívható lelki segély szolgálatra.

A WHO adatai szerint a világon évente 800 ezer ember vet véget a saját életének – tájékoztatott a hídon tartott sajtótájékoztatón pénteken dr. Payrich Mária, az egyesület elnöke. Hazánkban a KSH adatai szerint 2015-ben százezer emberből 19 halt meg öngyilkosság miatt. Városunk különösen érintett, a viadukt ugyanis az ország más területeiről is vonzza azokat, akik véget akarnak vetni az életüknek.

dr. Payrich Mária és Porga Gyuladr. Payrich Mária és Porga Gyula

Veszprémben 2015-ben több mint ötven alkalommal kértek segítséget a mentőszolgálattól öngyilkosság miatt. A rendőrség tavaly öt alkalommal vonult a völgyhídhoz haláleset miatt, de szinte hetente hívják őket a hídra, hogy az öngyilkosságra készülődő embereket elkísérjék a helyszínről. A veszprémi telefonos lelki elsősegély szolgálat 2016-ban 1134 hívást fogadott, ebből 478 alkalommal fogalmazódtak meg öngyilkossági gondolatok.

Az egyesület mostani projektjével azt szeretnék elérni, hogy a bajba jutottak az utolsó pillanatban is megtalálják azt a telefonszámot, ahol segítséget kaphatnak. Az egyesület programja mellé helyi vállalkozók is felsorakoztak.

Az önkormányzat folyamatosan segíti az egyesület munkáját, hálával és köszönettel tartozunk azoknak a segítőknek, akik a telefonvonal végén szavaikkal reményt és vigaszt nyújtanak a hozzájuk fordulókhoz – fogalmazott Porga Gyula polgármester. Kiemelte, hogy a jelenlegi projektben is példa értékű összefogás alakult ki, a civil szervezet felhívására pillanatok alatt tudtak támogatókat találni, és az önkormányzat is a kezdeményezés mellé állt, hogy a viadukt korlátjára kikerülhessenek a tájékoztató matricák. Hozzátette: a hídnál vezetékes telefont is el fognak helyezni, hogy mobiltelefon híján is lehetőség legyen hívást indítani.

Megkérdeztük a polgármestert, hogy a tájékoztatáson és a lelki segélynyújtáson kívül van-e lehetőség arra, hogy akár fizikai akadállyal is nehezebbé tegyék azt, hogy valaki levethesse magát a hídról?

– A kérdéssel többször foglalkoztunk már, de nem találtunk megfelelő megoldást – válaszolta Porga Gyula. A polgármester elmondta: az önkormányzat a híd alatti növényzetet igyekszik minél sűrűbbé tenni. Hangsúlyozta: nem pénz kérdése, hogy magához az ipari műemlék építményhez nem nyúlnak, egyszerűen nincs olyan műszaki megoldás, ami csökkenthetné a veszélyhelyzetet.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.