Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Megtalálni a motivációt

2017. február 26. 10:35 // Forrás: Veszprém Portré
Szakmai sikerek után nehezen fogadja el az ember, hogy csak poharat törölget mint vendéglátós, azonban elengedhetetlen végigjárni a ranglétrát, ha később jó vezetők akarunk lenni ‒ állítja Szántay Péter, aki ma már a Balaton legszebb panorámájú helyén dolgozik, s munkáját elismerik.

‒ A balatonalmádi kéttannyelvűben kezdtem el a középiskolai tanulmányaimat, de néhány év után különböző okok miatt átiratkoztam a veszprémi Jendrassikba. Pribelszki János igazgató úr a nyelvismeretem miatt a vendéglátást ajánlotta, amit elfogadtam, így gyakorlatilag ő irányított erre a szakterületre. Eleinte nem találtam meg benne azokat a dolgokat, amelyek megfogtak volna, de később a jó tanároknak, oktatóknak sikerült felkelteniük az érdeklődésemet. 16‒17 évesen nem érdekli az embert, hogy az egyes élelmiszerek milyen fehérjét és zsírt tartalmaznak, itt azonban megkaptam azt a pluszt, látványosságokat, érdekességeket, amelyek lekötöttek. Megfogott a szépen letöltött kávé, az éttermi, vagy éppen a pincelátogatások. Egyre megfoghatóbbá vált a téma, így fokozatosan körvonalazódott bennem, hogy jó úton járok.

‒ Volt olyan esemény az életedben, amely fordulópontnak tekinthető?

‒ Akkor vált biztossá, hogy maradok ezen a területen, amikor az első versenyünkön jól szerepeltünk. Ez még az érettségi előtt történt. Főként a korábban megszerzett nyelvtudásom miatt számítottak rám egy szakmai megmérettetésen, ahol szélesebb rálátást kaptam a szakmára, és végérvényesen megszerettem a vendéglátást.

‒ Teljesen idegen volt előtted ez a terület?

‒ A családon belül nincs senki, aki ezzel foglalkozna. Édesanyám jól taníttatott, a nővéreim diplomával rendelkeznek, ennek ellenére nekem azt mondta, találjam meg azt a területet, amely boldoggá tesz. Nem kellett megfelelnem a szülői elvárásoknak, visszagondolva ez is sokat segített, hogy eredményes legyek a munkámban. Nem volt kérdés, hogy az érettségit követően elvégzem a vendéglátás szervező, vendéglős-technikus képzést.

‒ Hogyan teltek ezek az évek?

‒ Rengeteg tapasztalatot szereztem, közben Antal Zoltán akkori mentorom ‒ mára már barátom ‒ vezetésével sorra látogattunk éttermeket, borkóstolókat, versenyeket, ezzel együtt erősödött bennem az elhivatottság a szakma iránt. Amit lehetett, azt közös erővel elértük. Jó volt látni azt az összefogást, amely körülvett minket iskolai és ‒ nagyobb megmérettetések alkalmával ‒ városi szinten egyaránt.

‒ Gyakran említed a versenyeket. Melyek voltak ezek?

‒ Többször jártunk a Gundel iskola által szenzációsan megszervezett vendéglátós megmérettetésen, amelyet szakács, felszolgáló, cukrász kategóriában hirdettek meg. A legerősebb „csata” talán a nemzetközi szakmai verseny, a EuroSkills hazai „selejtezője” volt, ahol a második helyet szereztem meg. Komoly felkészülést igényelt, hiszen az ország legelhivatottabb diákjai csaptak össze.

‒ Melyik elismerésedre vagy a legbüszkébb?

‒ Két alkalommal kiérdemeltem „Az év tanulója” címet, amelyet ‒ ismerve a kéttannyelvűs múltamat ‒ édesanyám is megkönnyezett. Jutalmaztak legjobb pincér munkáért járó különdíjjal, de a legnagyobb élmény a világhírű Bocuse d'Or szakácsversenyen ért. Elhivatott pincér tanulókat toboroztak az eseményre, akik segítik a munkát. Fizetség nem járt érte, de kijelenthetem, hogy a végére mindennél többet jelentett, amivel távozhattunk. Részesei lehettünk egy hatalmas magyar előrelépésnek, láthattuk, ahogy az egész rendezvény felépült, tökéletessé csiszolódott, megfelelt a nemzetközi elvárásoknak, sőt, szerepet vállaltunk benne. Ott voltunk a versenyzők között, mi vittük a zsűri elé a szakácsok által hosszú hónapok alatt megálmodott ételeket, amelyekben a szívük-lelkük benne volt. Hatalmas élményt adott, amit csak tetézett, hogy hazai győzelem született, és Széll Tamás Európa legjobbjaként kvalifikálhatta magát a nemzetközi versenyre. Olyan szakmai körökben mozoghattam, amelyből rengeteget lehetett tanulni. Belekóstolhattam az egész krémjébe.

‒ Mennyire él benned a versenyszellem?

‒ Szeretem. Jó dolognak tartom megmérettetni magam, folyamatosan felível a szakma, egyre nagyobb az összefogás, az elismerés. Az a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a maga motivációját.

‒ Mennyire okozott problémát a hétköznapokban ez az elhivatottság?

‒ Gyakran a szabadidőmből vette el az órákat ez a terület. Hétvégi versenyek, felkészülés, iskolai segítség. Kezdett hozzászoktatni a vendéglátáshoz, hiszen nekem a kedd és a szerda a hétvége.

‒ Ez eddig szép történet, de mi a helyzet a csalódásokkal?

‒ Volt idő, amikor elgondolkodtam, mit is ad ez a szakma, főleg amikor szembesültem vele, nem annyira tiszták egyes versenyek. De a vendéglátáson belül is értek elgondolkodtató tényezők. Annak ellenére, hogy nagyon szeretem a munkám, volt rá példa, hogy elbizonytalanodtam a jövőt illetően.

‒ Végül kitartottál, és úgy tűnik, megérte a befektetett munka.

‒ Jelenleg Csopakon, a Márga Bisztróban dolgozom pincérként. Egész éves nyitva tartású étterem a Balaton legcsodálatosabb panorámájával. Ezt a munkát is egyébként valamilyen szinten a Bocuse-ön való részvételnek köszönhetem, ott ismerkedtem meg jelenlegi főnökömmel. Igyekszem megfelelni a munkahelyemen, jól tudom hasznosítani az eddig megszerzett tapasztalatokat. Ezt a munkáltatóm is értékeli, aki továbbképzésre is adna lehetőséget.

‒ A vendéglős szakmát is megszerezted. Elképzelhető, hogy egyszer saját vállalkozásba kezdesz?

‒ Az egyértelmű, hogy megtaláltam a számításaimat. A hosszú távú tervek között természetesen szerepel, hogy valamilyen saját dologba kezdjek, akár a jelenlegi munkahelyemen keresztül.

‒ Mi a receptje annak, ha valaki szeretne hasonló sikereket elérni a saját szakterületén?

‒ Visszatekintve talán az a legfontosabb, hogy végig kell járni a ranglétrát, hogy egy adott terület teljes működését megismerjük. Az első vendéglátóhelyemen még volt bennem némi öntudat, hogy ennyi verseny után miért poharakat törölgetek, és miért nem a vendégekkel foglalkozom. De meg kell ismerni a szakma alját, ahonnan fokozatosan lehet előre lépni. Ahhoz, hogy valaki jó vezető legyen, csapatban tudjon gondolkodni, kellenek ezek a lépcsőfokok.

‒ Ahhoz, hogy megfelelően teljesíts a munkában, szükség van a feltöltődésre is. Ezt te hogy éred el?

‒ Első a sport. A boxban találom meg jelenleg azt, ami segít kikapcsolni, egyensúlyt ad mind lelkileg, mind pedig fizikailag. Igyekszem sok időt tölteni a párommal, illetve van egy hobbiautóm, amiben sok örömömet lelem. Szeretek étterembe járni, dolgokat ellesni, finomakat enni, és persze kikapcsolódni. A sor elején említeném meg a barátaimat, akik a családom mellett a legfontosabbak.

‒ Van olyan dolog, amit megbántál?

‒ Minden okkal történik. Ha esetleg valamit elrontottam a múltamban, akkor az azért történt, hogy most jobb legyen, tanuljak belőle. Nem szabad elgyengülni.

NÉVJEGY
Szántay Péter (1992.10.13.)

Iskola, végzettség:
- Veszprémi SZC Jendrassik‒Venesz Középiskolája és Szakközépiskolája, itt az érettségi utáni képzésen megszerzett végzettség két éves technikusi képzés eredménye: vendéglátás-szervező ‒ vendéglős

Versenyeredmények:
- Gundel Károly Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Verseny, 2014: Csapat ezüst kategória, pincér kategória legautentikusabb menüsor különdíj
- Gundel Károly Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Verseny, 2015: Legkiemelkedőbb pincérmunkáért járó különdíj
- Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett EuroSkills SkillsHungary, 2016: pincér számban II. helyezett

A cikk eredetileg a Veszprém Portré legújabb számában jelent meg.

Cseh Zoltán
Fotó: Babják Tamás

vehir.hu
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.