Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Trump a Pannon Egyetemen

2017. február 28. 21:25
Donald Trump amerikai elnök világpolitikai hatásairól tartottak előadásokat kedd délután a Pannon Egyetemen.

Az egyetemen három előadást rendeztek meg a zsúfolásig megtelt konferenciateremben az év elején beiktatott amerikai elnök politikájával kapcsolatban.

  • Dr. Kalmár Zoltán: Az új amerikai kül- és biztonságpolitika
  • Dr. Czeglédi Sándor: Nyelv, oktatás, bevándorlás
  • Dr. Szentgyörgyi Szilárd: Tények vs. Kommunikáció

Éppen száz éve annak, hogy egy különös esemény felforgatta a világot: a cári Oroszországban forradalmi változások történtek. Amit Trump elkezdett, az is egyfajta forradalomként értelmezhető – fogalmazta meg hipotézisét dr. Kalmár Zoltán. Ahogy az oroszországi forradalom, úgy az új amerikai elnök is gyökeresen szakított a korábbi rendszerrel. Trump rendszere az Obama-kormány politikájának totális tagadására épül. Óriási különbség persze az, hogy a bolsevikok erőszakos úton jutottak hatalomra, míg Trumpot demokratikus úton választották meg.

Dr. Kalmár ZoltánDr. Kalmár Zoltán

Trump az elszigetelődés külpolitikáját folytatja: a nemzetközi szervezetekben redukálják az amerikai szerepvállalást – például felülvizsgálják, hogy szükség van-e a békefenntartó missziókban való részvételre. Moratóriumot hirdettek többoldalú szerződések megkötésére, és megszüntetik az ún. demokrácia-exportot, ami Wilson elnöksége (1913-1921) óta gyakorlat az amerikai külpolitikában.

A két legnagyobb kérdés, hogyan hat a kormányváltás a kínai és orosz kapcsolatokra?

Kína és az Egyesült Államok között gazdasági problémák vannak – Trump szerint a kínaiak „megerőszakolták az amerikai gazdaságot” –, és tény, hogy a jüan alacsony árfolyama valóban a kínai exportőröknek kedvez. Trump protekcionista gazdaságpolitikája deglobalizációs trendet indított el, az elnök pedig kivonult a Csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményből, ami a kínaiak elszigetelését szolgálta volna. Trump ezzel esélyt adott a kommunista Kínának a globális gazdasági vezető szerepre.

Dr. Czeglédi SándorDr. Czeglédi Sándor

A kampányidőszakban Trumpot sokáig a Kreml amerikai elnökjelöltjeként aposztrofálták, ami valószínűleg nem igaz, de ő volt a kisebbik rossz Oroszország számára. Trump és Putyin között nem elvi közeledés volt a kampányidőszakban, hanem egy érdekszövetség: mindketten Hillary Clinton vereségét szerették volna elérni. Mind Trump mind Putyin harcot folytat a nyugati liberális filozófia ellen, ugyanakkor Amerika mindenképp zavaró tényező Oroszország számára, hiszen a republikánus többségű Kongresszus harcias oroszellenes politikát vár el a kormánytól. Érdekütközések várhatók Szíria, Irán esetében és a nukleáris fegyverkezéssel kapcsolatban is.

Dr. Czeglédi Sándor a nyelvek szempontjából vizsgálta Trump első hónapját, és azt elemezte, hogy milyen lehetőségei vannak az új kormánynak az angol mint hivatalos nyelv szövetségi szintű bevezetését szolgáló törvény elfogadtatására. Ezt a törvénytervezetet évtizedek óta nem sikerült átverni a Kongresszuson és a Szenátuson – mert csak a republikánusok támogatják –, így ha Trump ideje alatt sikerülne, az nagy republikánus sikernek számítana.

Dr. Szentgyörgyi SzilárdDr. Szentgyörgyi Szilárd

Dr. Szentgyörgyi Szilárd Trump kommunikációját elemezve kijelentette: az új elnök másként beszél, mint bármely más, angol nyelvterületen működő közszereplő. Kritizálják szókincse, szóismétlései, csapongó mondatszerkezetei miatt.

Az előadások után közös beszélgetésre volt lehetőség.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben Pannon Egyetem A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben 2023-ban mintha még a csillagok is szerencsésen együtt álltak volna a Pannon Egyetem fölött, a veszprémi felsőoktatási intézmény sorról sorra döntötte meg a saját rekordjait. 2024. február 2. 11:30 Hétfő estére háromezer fölé nőtt a földrengés áldozatainak száma Hétfő estére háromezer fölé nőtt a földrengés áldozatainak száma Több erős földrengés is megrázta Törökországot hétfőn, estig már több mint háromezer halottról tudunk. 2023. február 6. 12:45 Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen A Pannon Egyetem 2016-ban az EFOP-3.6.1-16 „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések” elnevezésű konstrukció keretében sikeresen pályázott és nyert el 955 779 039 forint vissza nem térítendő támogatást az EFOP-3.6.1-16-2016-00015 azonosító számú és „A Pannon Egyetem átfogó intézményfejlesztése az intelligens szakosodás elősegítése érdekében” című projekt megvalósítására. 2022. augusztus 3. 11:03 Az IMF rontja az idei világgazdasági előrejelzését Az IMF rontja az idei világgazdasági előrejelzését A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusi jelentésében jelentősen rontja a világgazdaság idei várható teljesítményével kapcsolatos előrejelzését - mondta Ceila Pazarbasioglu, az IMF stratégiai, politikai és elemzési osztályának igazgatója a G20-ak pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek az indonéz Bali szigetén rendezett találkozóján vasárnap. 2022. július 18. 13:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.