Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Karafiáth Orsolya: A szöveg nem én vagyok

2017. március 2. 19:32
Karafiáth Orsolya író- és költőnő az írás kulisszatitkairól és legújabb regényéről is mesélt a Művészetek Háza Olvasólámpa sorozatának vendégeként csütörtök este.

Karafiáth Orsolya valószínűleg a kortárs irodalom azon alakja, akiről még az is hallott, aki soha nem olvasott tőle egyetlen verset, prózai szöveget vagy cikket sem. Ha mást nem, annyit megjegyzett róla a felületes néző, hogy szeret időnként parókát hordani (amit amúgy nem is tagad), de a művésznő ennél sokkal több: szellemes, önkritikus és néha igencsak elragadják az érzelmei. És rendkívül őszinte.

Rögvest az elején bevallotta kiadás előtt álló 8. kötete kapcsán, hogy annak bizony még nincs címe, merthogy ő nem tud rendes címet adni, helyette megteszik a szerkesztők és a barátai. Példaként első, Lotta Lenya titkos éneke című verseskötete eredetileg Körömvirág munkanéven futott, a végleges verziót végül Kőrössi P. József találta ki.

Elmondása szerint egyébként rengeteget kapott minden kiadójától és szerkesztőjétől, akik ha kell, kontrollálják ők. „Hajlamos vagyok túlírni a dolgokat, egész egyszerűen azért, mert nagyon nagy örömömet lelem az írásban” – mondta. A szerkesztők persze nem tolerálják a dagályos mondatokat és kifejezéseket, amit első alkalommal minden művészpalánta úgy reagál le, mintha kicsit beletiportak volna az önérzetébe, egészen addig, amíg be nem látja, hogy a szerkesztő célja segíteni, és a szöveg csak jobb lesz attól, ha egy kicsit megnyirbálják. Egy kis terelgetést követően Karafiáth is belátta ezt. „Rájöttem, hogy a szöveg nem én vagyok” – innentől kezdve pedig már könnyebb volt kritikusabban hozzáállnia a munkáihoz.

A művésznővel Kilián László beszélgetettA művésznővel Kilián László beszélgetett

Hozzátette, azért is nagyon hálás a kiadóinak, mert a segítségükkel a legmerészebb álmait is valóra válthatta. Meglátása szerint egyébként a 90-es években még sokkal könnyebb volt pályakezdőként elindulni, mára sokkal bonyolultabbá vált a kortárs irodalom helyzete.

Karafiáth persze nem csak szépíróként és költőként van jelen, sokan ismerik újságíróként. Pedig soha nem akart az lenni, egyszerűen csak az motiválta, hogy talán akkor majd könnyebben eljut az emberekhez – hiszen a nők nemcsak női magazinokat, hanem regényeket, verseket is olvasnak, így aztán megkezdődött a pályafutása újságíróként. Először női magazinoknál, aztán később közéleti témákban is felszólalt, pedig ezt sem ambicionálta soha. „Egyszerűen eljött az az idő, amikor nem tudtam nem megszólalni és elmondani a véleményem”.

Azóta több mint 700 cikket jegyez – többek között ír és írt az Elle magazinnak, a Ridikülnek, a wmn.hu-nak, a 24.hu-nak és a Magyar Narancsnak –, meglehetősen könnyen, annak ellenére, hogy az említett sajtóorgánumok igen széles palettán mozognak. „Kaméleon természetem van – indokolta ennek okát. – Nagyon simulékony vagyok, iszonyú könnyen alkalmazkodom az adott lap stílusához – és az emberekhez is. Utóbbi azért borzasztó nehéz is tud lenni.”

Az író-költőnő emellett blogol is, és szívesen működik együtt másokkal is, szerepel egy-egy performanszban. Góbi Ritával például különösen szeret együttműködni, de általánosságban is leginkább művész társai inspirálják.

Legújabb alkotását ugyanakkor részben az élet írta. „Nagyon sok életrajzi elem van benne, és egy kiürült, fejbecsapott állapot jellemzi a regényt” – árulta el. A történet két síkon fut, egy gyermeki és felnőtt szemszögön keresztül követhetjük végig a főhős fejlődését, miközben a katonacsaládok mindennapjaiba, a lecsúszott, kilátástalan körülmények között élő barátok sorsába is bepillanthatunk. A felolvasott részletek alapján nem egy könnyű olvasmány lesz, az kétségtelen, ami sok, eddig kibeszéletlen témát is felvet. Karafiáth maga is úgy érzi, ebben a regényben megcsinált mindent, amit szövegileg és érzelmileg tud.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.