Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A zene mindenkit összeköt

2017. március 6. 21:46
Két eltérő életút. Mégis közös bennük a zene szeretete és a zeneiskolájuk iránti tisztelet. Zalavári Eszter, a Veszprém Televízíó szerkesztő műsorvezetője beszélgetett Albert Fruzsina szociológussal és Kovács Attila zeneszerzővel a Beszélgetéssorozat a 100 éves Csermák Antal Zeneiskola egykori növendékeivel soron lévő eseményén hétfő délután a Csermák Antal Zeneiskolában.

Mindkét vendég jó szívvel gondolt vissza iskolájukra, mosolyogva elevenítették fel a zeneiskolai létet, így habozás nélkül igent mondtak a felkérésének, hogy mint volt zeneiskolások meséljenek magukról, hogyan is alakult életük, miután befejezték az iskolát.

A beszélgetés során azt is megtudtuk, milyen indíttatásból választotta Albert Fruzsina a csellót, vagy Kovács Attila a zongorát, illetve milyen belső kényszer vagy külső befolyás miatt kezdtek zeneiskolába járni.

Albert Fruzsina családjában senki sem maradt meg a zenei pálya mellet, ő volt az, akit a legtovább vitt a zene szeretete, de nem emlékszik pontosan, hogy miért is kezdte meg a zeneiskolában a tanulmányait, ám az emlék, hogy miért is a csellót választotta nem halványult el. Igazán egyszerű oka volt – egy lakótelepi lakásban kicsiny hely van egy zongorának. De ez a cselló még mindig megvan, Taliándörögdi lakásának folyosóján még összefutnak nap, mint nap. Mégsem vált életének szerves részévé a zene, az emberi kapcsolatokkal, azon belül is kiváltképp a barátsággal és az egyetemi tanítással ellentétben. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem szociológia tanszékének vezetője.

Albert Fruzsina, szociológusAlbert Fruzsina, szociológus

Kovács Attila ezzel szemben szülői hatásra kezdett zenével foglalkozni. Mindkét szülőjéhez közel állt a zene, és elhatározták, hogy első szerzeményük egy zongora lesz. Ez így is történt és az alaplökést szüleitől kapta meg, hogy zongorán kezdett tanulni, ami egészen a gimnáziumi évekig mindennapjai része volt. Ám egyszer arra ébredt, hogy nem akarja folytatni és ettől semmi és senki nem tántorította el. Műszaki pályára tévedt az egyetem alatt, ám hamar visszatért a zenéhez, és régi tanárához Magdi nénihez. Akkor kezdte élvezni és érezni a zenében a kreativitást és a zenék közötti harmóniát. Büszke és hálás azért, hogy visszakerült hivatása, a zenélés mellé. Bárhol jár, mindig születik benne egy új dallam.

Kovács Attila, zeneszerzőKovács Attila, zeneszerző

Egy ilyen, még soha el nem játszott zongoradarabot hallhattunk az előadás zárásaként, mely dallamoknak inspirátorai unokái voltak.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.