Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tarolhat a Harry Potter-darab a színházi Oscaron

2017. március 8. 11:35 // Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
A Harry Potter és az elátkozott gyermek az lehet a Laurence Olivier-díjátadón, ami a Kaliforniai álom az Oscaron.

Bár a Kaliforniai álmot sok támadás is érte és egyesek szerint túlbecsülték azzal, hogy 14 Oscar-jelölést is kapott (amiből végül hatot váltott díjra), abban mégis csak komoly jelentőségű volt, hogy gyakorlatilag egy romantikus musicalként nyűgözte le az Amerikai Filmakadémiát, akik újabban köztudottan a drámai alakítások előtt borulnak le.

A Harry Potter és az elátkozott gyermek szintén nem a megszokott sémába illeszkedik be, hiszen a popkultúra egyik legismertebb darabjának folytatása költözött be tavaly a színházba - és bár önmagában a popkulturális darabok nem ritkák a színházban (gondoljunk csak a Grease-re vagy a Sweeny Todd-ra, de egy alkalommal a Titanicot is színpadra vitték), a Potter-darab a háttértörténetével mégis csak újonc volt a maga nemében.

A nem mindennapi húzás úgy tűnik, a színházi szakmának is bejött, a BBC News információi szerint ugyanis

az előadás 11 jelölést kapott a színházi Oscarnak számító Laurence Olivier-díjra - amivel egyben új rekordot is felállított. Az Olivier-díjak történetében még nem fordult elő, hogy egy színmű ilyen sok jelölést gyűjtsön.

A jelöléseket hétfőn hozták nyilvánosságra, az esélyesek listáját két korábbi Olivier-díjas színész, Denise Gough és Matt Henry jelentette be.

Glenda Jackson, aki a The Old Vic színházban Lear királyt alakította, 1984 óta először kapott jelölést. A legjobb színésznő mezőnyben Jackson mellett Cherry Jones, Billie Piper és Ruth Wilson is esélyes a díjra.

A legjobb színész kategóriában Ed Harris (Buried Child) és Tom Hollander (Travesties), valamint a Harry Pottert alakító Jamie Parker vagy Ian McKellen nyerheti a díjat.

A J. K. Rowling regényfolyama nyomán született Harry Potter és az elátkozott gyermek című kétrészes darab a harmincas éveik közepén veszi fel Harry Potter és barátai életének fonalát. A színmű, amelyet két estén játszanak, több mint ötórás.

A darab 11 jelölésével a Hajlakk című musical 2008-as rekordját döntötte meg.

A Potter-darab versenyben van a legjobb új színdarab díjáért is az Elegy, a One Night in Miami és a The Flick című előadások társaságában.

A varázslótörténetben Hermione Grangert alakító Noma Dumezweni a legjobb női mellékszereplőként lehet díjazott, Anthony Boyle, aki Scorpius Malfoyt játssza, a férfi mellékszereplő kategória díjára jelölt, és a darab zeneszerzője, Imogen Heap is díjazott lehet.

John Tiffany, a dráma rendezője kétszer is szerepel a legjobb rendező mezőnyben, mivel a The Glass Menagerie című előadásért is jelölték. Vetélytársai Simon Stone, aki a Yermát, és Matthew Warchus, aki a Groundhog Dayt jegyzi.

A Groundhog Day egyébként a legjobb új musical kategóriában a Dreamgirls, a School of Rock és a The Girls című zenés darabokkal mérkőzhet meg.

Az Andrew Lloyd Webber komponálta Jézus Krisztus Szupersztár felújítása hat jelölést kapott, köztük a legjobb musical felújításét. A Dreamgirls öt jelölést kapott, a darab sztárja, Amber Riley a legjobb musical színésznő díjára esélyes.

Kenneth Branagh különdíjban részesül majd az április 9-én, a Royal Albert Hallban rendezendő díjátadó ceremónián.

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.