Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Meglett a fokozott ellenőrzés eredménye: kaszált a rendőrség

2017. március 8. 15:01 // Forrás: Veszprémi Rendőrkapitányság
Az elmúlt napokban sorra rohantak a rendőrök karjaiba az ittas vezetők.

Veszprémi rendőrök a város központjában március 3-án a hajnali órákban ellenőrzés alá vontak egy arra közlekedő személygépkocsit és az abban tartózkodó személyeket. Ennek során a vezetői engedéllyel nem rendelkező sofőrrel szemben alkalmazott alkoholteszter pozitív eredményt hozott, ezért a 30 éves veszprémi férfit a kapitányságra előállították, ahol a hitelesített készülék megerősítette alkoholos befolyásoltságának tényét.

Egy 44 éves férfi gépjárművel közlekedett március 3-án este Szentgál külterületén, a 7308. sz. mellékúton, Szentgál irányából, a 77. sz. főútvonal irányába. Haladása során egy enyhén jobbra ívelő útkanyarulatban balra lesodródott az úttestről, majd az annak bal oldalán lévő bokros-fás területre sodródva állt meg. A balesetben a járművezető nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A lefolytatott rendőri intézkedés során alkalmazott alkoholteszteres vizsgálat pozitív értéket mutatott, ezért az egyenruhások a szentgáli férfit további mintavétel céljából előállították az ajkai kórházba.

Egy 45 éves férfi személygépkocsival közlekedett Zirc-Tündérmajor külterületén, a Pálihálás felé vezető, számozás nélküli, a közforgalom számára megnyitott erdészeti magánúton március 4-én, hajnalban. Ennek során ismeretlen okból letért az útról a haladási irányát tekintve bal oldalon lévő földterületre, majd onnan áttért az úttest jobb oldala melletti füves részre ahol az árokpartnak ütközött. Az ütközés következtében a jármű kigyulladt, vezetője pedig 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, majd távozott a baleset helyszínéről. Az intézkedő rendőrök a vecsési férfit felkutatták, sérüléseire tekintettel a veszprémi kórházba szállíttatták. Mivel adatok merültek fel a sérült személy vezetés előtti alkoholfogyasztására, intézkedtek a vérminta biztosítása felől.

Ugyanezen a napon a késő esti órákban a rendőrök egy magára hagyott, nyitott ajtajú gépkocsit találtak Veszprém belvárosában, egy autóbuszöbölben. A közeli boltból visszaérkező 44 éves sofőrrel szemben lefolytatott intézkedés során alkalmazott alkoholteszter pozitív eredményt mutatott, ezért a nagykanizsai férfit további mintavételre előállították a veszprémi kórházba.

A Veszprémi Rendőrkapitányság valamennyi tetten ért személlyel szemben büntetőeljárást indított ittas állapotban elkövetett járművezetés vétség elkövetésének gyanúja miatt.

A nemzetközi gyakorlatban elterjedten alkalmazott nulla tolerancia az alkoholnak a vezetési képességre gyakorolt és tudományosan alátámasztott negatív hatásain alapszik. Már kisebb mennyiségű szeszesital elfogyasztása után is kimutathatóak ezek a hatások: lassuló szemmozgások, életlenné váló látás, a pupilla fényviszonyokhoz történő alkalmazkodásának lassulása, romló távolságbecslés. A reakcióidő növekszik, pontatlanabbá és lassabbá válnak a mozdulatok. Mindezek alapján nem csak a közlekedésben, hanem az élet más területein is (munkahely, háztartás stb.) megnő a baleset okozásának a kockázata.

Az országos rendőrfőkapitány által elrendelt fokozott ellenőrzés fő célja az ittas vezetőknek a forgalomból történő kiszűrése. A Veszprémi Rendőrkapitányság kéri a járművezetőket, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően közlekedjenek, és tartózkodjanak a szeszesital fogyasztásától!

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.