Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Feltörés vs. védelem – Mit csinál a hacker?

2017. március 12. 17:51
Egyre több értékes és érzékeny adatot tárolunk számítógépen, okos telefonon, vagy akár a Facebook üzenetinkben. Ha nem figyelünk, ezeket könnyű ellopni, s utána megzsarolhatják az embert, hogy fizessen, ha vissza akarja kapni az adatait, ha újra használni akarja a számítógépét vagy telefonját. Sok megválaszolatlan kérdéssel találkozhatunk ebben a témában. Ki is valójában a hacker? Mit csinál az, aki „hackerkedik”? Gyakran elhangoznak ezek a kérdések, de különös, hogy nem sok helyen foglalkoznak ezzel a témakörrel, illetve azzal sem, hogyan lehet valakiből hacker?

Egy csomó definíciót lehet találni a hacker kifejezésre. A legáltalánosabb meghatározásban biztos szerepelni fog a számítástechnikai szakember megnevezés, aki szerfelett ismeri az informatikai rendszereket, azok működését. A hackelés voltaképpen etikus tevékenység. Természetesen, mint mindennel, ezzel is vissza lehet élni. A hacker jelenség egy életfelfogás, munkastílus a rá jellemző értékrenddel.

A hackerek ellentmondásos és kaotikus csoport, akiket nem értenek meg a többiek. Manapság a "hacker" szót inkább a tudásával visszaélő, tipikusan számítógépes rendszereket feltörő szakemberekre szokás használni, általában a szakemberek tiltakozását figyelmen kívül hagyva, és így a szó jelentése fokozatosan eltolódik a média által használt – eredetileg hibás – cracker értelmezés felé. Őket nevezik, „feketekalapos” (black - hat) hackereknek, míg a jóindulatú hackereket „fehérkalaposnak” (white - hat), akik tudásukat arra használják fel, hogy megbízás alapján vagy állandó jelleggel biztonsági hibákra világítsanak rá.

A black – hat hackert sok minden motiválhatja. Pénzszerzés az adott információ birtoklása által, avagy a puszta önmérséklet nélküli kíváncsiság: „Meg tudom-e csinálni?” „Okosabb vagyok-e, mint azok, akik a rendszerért felelősek?” Sok black - hat válik később white - hat hackerré sőt, nagyon nehezen elképzelhető, hogy valaki úgy dolgozzon white - hat hackerként, hogy előtte soha nem próbált betörni egy számítógépbe sem rossz cél nélkül. Gondolok itt arra, mikor egy barát vagy barátnő után kutakodnánk, vagy ha jelszóval védett hálózathoz próbáltunk csatlakozni egy idegen helyen. Így a határ inkább etikus és etikátlan hackerre osztható, és itt nem a jogszabályokra kell gondolnunk, hanem az erkölcsi normákra.

Egy rendszer feltörését egy keresztrejtvény kitöltéséhez lehetne hasonlítani. Ma már nem kell az embernek annyi energiát belefektetnie, hogy látványos eredményt érjen el, mint tíz évvel ezelőtt. Mindennapjainkban akár otthon, vagy munkahelyünkön egyre több sebezhető, okos gépet használunk. Számos vizsgálat kimutatta, hogy kellő figyelmet kell szentelnünk ezen gépekre - még akkor is ha nem használjuk őket- , és védekeznünk kell, különben egyre súlyosabb veszteségek fenyegethetnek minket. Életünk lassan egy „keserves” harc az adatokért.

Az összetett elmével rendelkező hackereknek ez a tevékenység valójában szórakozás, ami erőfeszítést igényel. Ez az erőfeszítés a motiváció. Attól nem lesz az ember hacker, ha elolvas róla egy könyvet, vagy egy ilyen tanfolyamot elvégez. Ezt rendszerességgel csinálni kell. De tény, hogy mindenki lehet a megtévesztés művésze. Viszont csak akkor lehetsz jó hacker, ha lázba hoznak az erőfeszítést igénylő, megoldásra váró problémák.

“Légy Te is etikus hacker!”

Erre már nálunk Magyarországon is van lehetőség. Na de nem a crackerekre kell gondolni, hanem azon etikus hackerekre, akik mindig egy lépéssel a rossz fiúk előtt vannak, és akik célja a biztonsági sebezhetőség megelőzése. A Kürt Akadémia hackerképzésén részt vevők megtanulhatják, hogyan gondolkozik egy hacker, így saját rendszerük tesztelése mellett arra is képesek lesznek, hogy felismerjék az ellenük irányuló informatikai támadásokat. A téma szakértőjévé válnak, és így információ-biztonsági szakemberként hatékonyan meg tudják védeni a rájuk bízott informatikai rendszereket.

Nagyon széles témakör a hackelés, már csak azért is, mert ennek is van jó és rossz oldala is. És ezt észben kell tartanunk. Vannak olyan hackerek, akik a mi javunkat akarják, hogy adataink és legféltettebb információink ne röpködjenek a világháló éterében.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. tegnap 10:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.