Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Amelyik nép elfelejti múltját, annak nincs jövője

2017. március 14. 17:14
Az 1848 március 14-én kirobbant forradalomra és az abból fakadó szabadságharcra emlékeztek kedd délután a kádártai templomban.

A Ficánka óvoda gyerekei az ünnephez kötődő versekkel és verbunkos dalokkal készültek az ünnepségre, ahol rajtuk kívül Baksa Kata népdalénekes is fellépett. Ünnepi beszédet Ovádi Péter önkormányzati képviselő mondott.

A magyar szabadságharc kiemelkedett az 1848 tavaszán Európán végigsöprő forradalmak közül – fogalmazott a képviselő. – A Kárpát-medencében véghez vitt tettek irányt mutattak nemcsak a magyarok sorsának, de Európának is. Könnyű elégedetlenkedni a balsors miatt, de a sorsunk csakis a tettekből él, és ez nem volt másként 1848-ban sem. A magyarság a Habsburg sasmadár uralma alatt volt kénytelen létezni a század derekáig, amikor levertük magunkról az elnyomó hatalom éles karmait.

A 12 pont tiszta, békés és jogos követeléseket tartalmazott, olyan értékeket, amiket egy igazságos rendszerben nem kellene követelni. Az alkotmányosság útján tett törekvéseket a Habsburg Birodalom semmibe vette, és ezzel ellehetetlenült a békés kiegyezés.

Európa most is zivataros korszakát éli, amikor meg kell békélnünk és össze kell fognunk egymással, tanulnunk kell elődeinktől mind elszántságot, mind elhivatottságot. Olyan korban élünk, ami kellő érettséget követel meg tőlünk. Annak a népnek, amelyik elfelejti múltját, nincs jövője. A magyarok 1100 évvel a honfoglalás után is békében élnek itt, Európa szívében, miközben a történelem annyi sorscsapást mért ránk, ami más népeket századokkal ezelőtt eltörölt.

Ha 2017-ben is felismerjük a magyarokban rejlő elsöprő erejű kitartást és élni akarást, akkor hazánk továbbra is a stabilitás és a béke szigete lesz: olyan hely, ahol érdemes élni, érdemes dolgozni és érdemes családot alapítani - zárta gondolatait Ovádi Péter.

Az ünnepség után Ovádi Péter és a részönkormányzat vezetője, Czaun János koszorút helyeztek el a templomkertben található emlékműnél.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője augusztus 20 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője Szent István a magyarok közös nevezője. Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált, István király itt van velünk - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszédében Esztergomban. 2023. augusztus 20. 13:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.