Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mátyus Tamás kapta a Szabad Sajtó díjat

2017. március 14. 21:08
Idén is átadták Veszprémben a Szabad Sajtó díját, melyet a város információ-szolgáltatásában végzett kiemelkedő és minőségi munkájának elismeréseként idén Mátyus Tamás, a Veszprémi 7 Nap hetilap újságíró - szerkesztője vehette át.

1848-ban jelentek meg az első hivatalos magyar nyomtatott sajtótermékek, a Nemzeti dal és a 12 pont, melyen a cenzúra keze nem ment végig. Immáron 27 éve, 1990 óta ünnepeljük hagyományosan március 15-én a magyar sajtó napját.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntötte a jelenlévőket a kedd este a Városháza Kossuth termében megrendezett ünnepségen. Beszédében Morus Tamást idézte: „a hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása." Erre a lángra, a 27 éves hagyományra kell emlékeznünk, és ezen a napon nem a hamut kell ünnepelnünk, hanem a mai sajtó munkatársait. Szabadság és szabad sajtó 169 éve kézen fogva jár, melyről meg kell emlékezni.

A szabad sajtó egyben az újságírók szabadsága. Ez egy jogi keret, lehetőség, adottság, melyet tatalommal kell megtöltenünk. És egyben szakma is az újságírás, mely ismérve a szabadság mellett a hitelesség. Az a hitelesség, melynek fontos szerepe van a sajtó életében, mivel ma már nagyon sokan azt gondolják magukról, hogy hírvivők, hírközlők, így ez a szakmai kiválóságot jelképezi.

Veszprém város életében is jelentős szerepet játszik a sajtó, mely 27 év alatt sok változáson ment keresztül. Leginkább az eszközök változtak, melyet egy az ünnepségen kiállított kép nagyon jól illusztrált. Ám az ember van mindig az eszköz mögött, aki a magas színvonalú szakmaiság megtartására törekszik. Ezt a minőséget kell generációról generációra átadni, ezzel tisztelegve az újságíró szakma előtt.

2017-ben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a Szabad Sajtó díját a város információszolgáltatásában végzett kiemelkedő munka elismeréseképp Mátyus Tamásnak adományozta.

Mátyus Tamás fiatal veszprémi újságíró. A város szülöttjeként középiskolai és egyetemi tanulmányait is Veszprémben, a Lovassy László Gimnáziumban, majd a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán végezte.

Az újságírással először egyetemi évei alatt került kapcsolatba. 2007-ben elvégezte a Napló újságíró iskoláját, ezt követően a megyei lapnál külső munkatárként készített tudósításokat, írt cikkeket. 2009-től a Veszprémi 7 Nap hetilapnál lett újságíró, 2013-tól a lap felelős szerkesztője.

A városi hetilap szerkesztése mellett 2014-től a Magyar Távirati Iroda Veszprém megyei tudósítójaként is dolgozik, naprakész, hiteles tudósításokkal szolgálva helyi és környékbeli eseményekről.

Munkásságát 2011-ben a Pannon Egyetem Média Díjjal ismerte el.

Mátyus Tamás újságírói munkáját minden esetben a precizitás és igényesség jellemzi. Fiatalos lendülettel, átlagon felüli teherbírásával gondoskodik arról, hogy a megyeszékhely és az önkormányzat legfontosabb hírei hétről hétre eljussanak a veszprémiekhez. Kollégáival humánus, segítőkész, nehézségek esetén egyből a megoldásokat keresi.

Kérdésünkre, hogy mit érzett akkor, mikor megtudta, hogy ő kapja idén a Szabad Sajtó Díjat, illetve, hogy számított-e erre a kitüntetésre Mátyus Tamás azt felelte: „Nagyon nem számítottam rá és teljesen meglepett a dolog. Épp egy lap szerkesztés közben kaptam meg polgármester úr levelét a döntésről, és mondhatom, hogy teljesen meglepett, de jó érzés volt.”

Bízik abban, hogy nem kárpótlásként kapta ezt a díjat az őt ért támadások miatt. „Én nem nagyon foglalkozom azzal, hogy bizonyos helyeken kiről, mit mondanak bizonyos emberek. Én úgy érzem, hogy mindenkit minősít az, hogy milyen felületen mondja el azt a véleményt, amit elmond, és milyen formában. A stílus maga az ember" - mondta el kérdésünkre.

A következőkben munkáját nagyban fogja befolyásolni az, hogy idén ő nyerhette el ezt a nívós díjat.

„Ezt a díjat valami jól látható helyre fogom kirakni, hogy minden nap emlékeztessen arra, hogy ugyanilyen munkával és ugyanilyen mentalitással dolgozzak az elkövetkezendő években is, mint amivel az elmúlt, most már lassan 10 évben dolgoztam.”

Az ünnepélyen résztvevő vendégek egy fotókiállítást tekinthettek meg azon képekből, melyek a veszprémi sajtóéletet mutatták be, a veszprémi sajtó munkatársainak szemszögéből.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.