Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szakma jobbítása a cél

2017. március 16. 16:09
Csütörtökön rendezték meg a vendéglátós tanulóknak szóló Schnitta Sámuel Emlékverseny döntőjét Veszprémben. A verseny egyik célja, hogy magasabb szintre emelje az vendéglátóipari szakmákat.

IV. Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékverseny döntőjét a Veszprémi Szakképzési Centrum „SÉF” Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnázium és Szakközépiskola rendezte csütörtökön Veszprémben. A döntőt korábban regionális versenyek előzték meg, melynek során a győztes régiók csapatai jutottak döntőbe. A döntőn nem csak magyarországi, hanem egy-egy felvidéki, székelyföldi és vajdasági csapat is képviselte magát.

Veszprém megyében hiába meghatározó az idegenforgalom, van teli szállodával a környék, nincs elegendő munkaerő. Sok szálláshely tulajdonos jelezte már, hogy ki sem tud nyitni ebben a szezonban- mondta a verseny előtt dr. Somogyi Istvánné, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

dr. Somogyi Istvánné: a VKIK mindent megtesz, hogy többen válasszák a vendéglátós szakmákatdr. Somogyi Istvánné: a VKIK mindent megtesz, hogy többen válasszák a vendéglátós szakmákat

A főtitkár beszédében hozzátette: a kamara folyamatosan azon dolgozik, hogy minél többen válasszák ezt a szakmát, a számok mégis azt mutatják, hogy sokan mennek külföldre, vagy a munkaerőpiac más területein helyezkednek el. A kamara jelenlegi 2400 tanulószerződéséből 1000 a vendéglátó szakmacsoportban realizálódik. A 2015/16-os szezonban pedig 430-an szereztek mester oklevelet.

Porga Gyula köszöntőjében úgy fogalmazott, az ilyen megmérettetések, mint amilyen a Schnitta Sámuel emlékverseny, tökéletesen alkalmas arra, hogy visszaadja a vendéglátós szakma erejét és presztizsét. „Akik ma bejutottak a döntőbe, komolyan gondolják a szakma művelését.” Szükség van rájuk, a diákok vállán nyugszik az a felelősség, amely alapján az egész szakmát meg fogják ítélni a jövőben - mondta a polgármester.

porga gyula szerint az ilyen versenyek visszaadhatják a szakma presztizsétporga gyula szerint az ilyen versenyek visszaadhatják a szakma presztizsét

Török István János, a Schnitta Sámuel Egyesület elnöke beszédében elmondta, a versenyt nyolc évvel ezelőtt a „szakma jobbításának érdekében” hozták létre, önerőből. Ennek érdekében egy szakkönyvet is megalkottak, valamint előkészítés alatt áll a leendő pincérek munkáját segítő kisfilm is. Nagy szükség van a támogatásra, a jövőben talán a minisztériumtól is kapnak némi hozzájárulást- mondta.

Schnitta Sámuel (1893–1968)
Nagy tekintélyű hazai és nemzetközi éttermi szakember volt. Tanulmányai után Európa nagyvárosaiban csiszolta tudását. Hazatérve a Dunapalota, majd a II. világháború után 1948–1958-ig a Margitszigeti Nagyszálló éttermi munkáját irányította. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás magyar éttermét vezette. Az éttermi munkában nemzetközi iskolát teremtett. Szakiskolai tanár volt, 30 különféle szakirányú tankönyvpótló-jegyzetet írt. 1965–67-ben jelent meg a Felszolgálói ismeretek című szakkönyve (amit a szakmában egyszerűen csak Schnitta-ként emlegetnek), amelyen több generáció tanulói nőttek fel. Étlapszerkesztés szakkönyve szintén jelentős.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.