Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Választ kell adni a munkaerő és a lakáshiány kihívásaira

2017. március 16. 17:36
Választ kell adni a munkaerő- és lakáshiány kihívásaira címmel tartott sajtótájékoztatót Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese és Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője csütörtök délután a párt veszprémi irodájában.

Magyarországon súlyos probléma a munkaerőhiány, amit a magyar kormány igen nehezen akar beismerni. Először nyugaton volt észlelhető a szakmunkások hiányából adódó probléma, majd a szakképzetlenek esetében is megjelent, ami már a keleti országrészt is lefedi. Az, hogy Magyarországon ez a munkaerőhiány kialakult, több okra vezethető vissza. De a két problémacsokor pontosan beazonosítható: a bérválság és a lakhatási válság.

Schmuck Erzsébet beszélt a ma Magyarországot érintő bérválságról. Kimondható az, hogy az országban az átlagbérek lényegesen alacsonyabbak a környező országokhoz képest. A bérválság kialakulása összefügg a kormány gazdaságpolitikájával. Az alacsony bérekkel kapcsolatos a lakhatási válság is. Olyannyira drágák a lakások, hogy ma a fiatalok többség képtelen arra, hogy megfelelő összeget gyűjtsön össze, hogy lakást tudjon vásárolni.

Az LMP úgy látja, hogy bár a kormány bizonyos lépéseket már megtett e problémák megoldására, de ezek nem igazi megoldások lesznek.

Az, hogy az alacsony bérek politikája alakult ki Magyarországon, összefügg a rendszerváltás után meghonosodott gazdaságpolitikával. Cél a külföldi tőke és a multinacionális cégek beáramlása az országba, akik az alacsony erőforrás-igény és alacsony munkabér miatt jönnek. Ezzel a kormány kiszolgáltatta az országot a multinacionális cégeknek, akiknek a munkabővítési potenciálja korlátos. Ezzel szemben a hazai kis és középvállalkozók foglalkoztatják a munkaerő ¾-t. Ezzel a munkavállalói jogok is csorbultak, a cégek igényeinek kiszolgáltatására. Inkább a leépítésre, mintsem a munkaerő bővítésére törekszenek.

Ez a gazdaságpolitika vezetett oda, hogy a béreket leszorították és alacsony szinten tartották, amihez az egykulcsos személyi jövedelemadó is hozzájárult. Nem az adókat csökkentették ezáltal, hanem szétszakították a jövedelmekett, ami a társadalom szétszakadását megerősítette.

A következő probléma, hogy 2008 óta a közalkalmazotti szférában nem nőnek a bérek, változatlanok maradtak. Az LMP szerint változtatni kell ezen a helyzeten, hisz nagyon sokan a létminimum szinten kénytelenek megélni.

Forráskivonás történt az oktatás és az egészségügy területén. Ez a szakképzés színvonalának csökkenésével kapcsolódik össze, szintén a nagy cégek igényeit figyelembe véve.

Ehhez kapcsolódik még a közmunka bevezetése, ahonnan nem nagyon vezet vissza út a versenyszférába. Ez összefüggésében azt eredményezte, hogy egyre többen hagyják el az országot.

Schmuck ErzsébetSchmuck Erzsébet

Az LMP sokszor hangoztatta, hogy be kell vezetni a többkulcsos személyi adót. Ezzel párhuzamosan a munkavállalói járulékokat 6,5 %-kal csökkentenék. Ennek eredményeképp a minimálbér adómentes lenne, ami 23.000 forint nettóbéremellst jelentene ezen a szinten, de az átlagbért és az afölött keresők is többet vinnének haza. A közszférában is a bérpótlékok helyett valódi béremelésre lenne szükség. Ezzel általános bérszínvonal emelés jönne létre.

Emellett fontosnak tartanak egy új szakképzési rendszer kialakítását, illetve a közmunkások képzésére és átképzésére is nagy szükség lenne.

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

Gerstmár Ferenc a bérválsághoz kapcsolódó lakhatási problémáról beszélt.

A munkavállalás akadálya ma sok esetben a megfizethetetlen bérlakás, és annak hiánya. Ez a probléma már az 1990-es évek óta jelen van. Veszprémben nem éri el a 200-at ma a bérlakások száma. Ez a kérdés szorosan összefügg az általános munkaerőhiánnyal is, mely a munkahelyek minden szegmensére kiterjed. Fejtörést okoz a vállalatoknak a munkaerő bevonzása. A munkavállaláshoz szükség van lakhatásra, a társadalmi mobilitásnak pedig bérlakásokra.

Jelenleg a városvezetésnek nincs válasza arra, hogy növelhetnék a bérlakások számát, de az idei költségvetésben nincs erre biztosított forrás. Törekedni kell arra, hogy az önkormányzat minél intenzívebben be tudjon lépni a lakhatási piacra. Konkrét célok és ütemezések meghatározására van szükség. Nem csak látni kell a problémát, hanem tenni is a megoldásért! Főleg ebben az évben, ami a családok éve Veszprémben.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony "Gelgőre" - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   2024. március 18. 14:59 Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP szövetség főpolgármester-jelöltjének a Fidesz budapesti választmánya egyhangú döntéssel - közölte a budapesti Fidesz a közösségi oldalán. 2024. március 14. 18:47 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. 2024. március 1. 13:30 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.