Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Sopronban sem hibáztak a kosarasok

2017. március 19. 15:31 // Forrás: veszpremkosar.hu
Újabb győzelmével versenyben maradt az NB I/B Nyugati csoportjának alapszakaszbeli elsőségéért a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém.

A vendégek egy, az évadban ritkábban „hirdetett”, vagy mondhatnánk úgy is: új felállásban kezdték az összecsapást, aminek az első pontjai kinti dobásokból születtek; mint utóbb kiderült: a hazaiaknak az volt az első és egyúttal utolsó triplája is (3-6). A harmadik percben 9-8-at regisztrált az eredményjelző-tábla, a sok kosár éppenséggel nem a védőfalak keménységéről árulkodott. Mérész-mester emiatt időt kért, a rövid eligazítása során főként a hátsó alakzat agresszivitását, helyesebben annak hiányát kérte számon, de a szavai csak később értek el a tanítványaihoz (13-10). Ezután egységesebb lett a listavezető, a produkcióját nagyobb összhang jellemezte, s ha mindez nem lett volna elég, Kámán Tamás is visszatért a korábbi lábsérüléséből (13-17). Nebojsa Pavlovic jó távoli „hajítása” azt jelentette, hogy az első negyedben öt hárompontost is elsüllyesztett mieink előhúztak a cilinderükből egy nulla–tízes rohamot, vagyis ha kicsi fáziskéséssel is, de hallgattak trénerükre, csak alkalomadtán hagyták érvényesülni a hosszú gólcsendet tartott ellenfelet (13-20). A folytatásban mindkét oldalon feljegyezhettünk sok apró szabálytalanságot, és ezzel egyidőben a labdaeladások száma is megnőtt (17-23).

A blokkokat bőkezűen osztogató Hegedűs Attila gyors egymásutánban három büntetőt hagyott ki, igaz, mentségére szóljon, hogy a derbi első tíz egypontos kísérletéből a csapatok csak hármat váltottak pontra. A diadal ugyan lebegett a bakonyiak szeme előtt, az akaratban viszont nem égtek el, az addiginál kevesebbszer ostromolták a védőmunkáját szintén erőszakosabbá tett rivális gyűrűjét (21-24). Meglehetősen sok dobás maradt ki, ezért is jöttek jól a bosnyák légiósunk villanásai, aki – Körtélyesi Gergellyel karöltve – gárdánk vezéregyéniségeként tündökölt. Érezhető volt, hogy a veszprémiek nagyobb játékerőt képviselnek, a felek között jelentős eltérést mutat a tabella, ugyanakkor a langyosabbá szelídült mérkőzésen túlzottan nem szaggatták az istrángot – igaz, erre csak elvétve késztették őket Berneczei Lászlóék (24-33). A csata ezen szakaszában érződött igazán az együttesek kereteinek mélysége közötti különbség, az ekkortájt több lepattanót szedett HOYA-mezesek megfojtották a távolról roppant gyengén célzott nyugat-magyarországiak akcióit (26-40).

A nagyszünetig kiütközött a feleket elválasztó tudásbeli különbözet – magabiztosan vezettek Helmeczi Andrásék –, ám fordulás után nem remegett úgy a mozgékonyabb hazai spílerek keze, és megint tízen belülre jöttek. Mikor a helyi hívek ismét kezdtek volna bízni a csodában, Pavlovic a harmadik triplájával hamar lehűtötte őket (32-45). Csakhogy a találkozó ezen periódusa fordulatosan alakult, az ügyes Rátvay Tamásék próbáltak kellemetlen vetélytársak lenni (39-45). A terheket egymás között jól elosztó SMAFC csinált egy kilenc–nullás etapot, esetenként stílusosan is támadtak, mintha vérszemet kaptak volna a sok helyzetet elrontott mieink „árnyékában” (41-45). A csapatát jól forgató Mérész-edző újra magához hívta az övéit, akik közül akkor kiváltképp Körtélyesinek volt helyén a szíve: az erőcsatár újabb triplákkal tette sínre az alakulatát (46-53). Viszonylag egyszerű volt a képlet: ha a jó dobóformát felvett, a lepattanó-csatában feljött és labdákat csent hazaiak közelebb lopództak (54-59), a vendégek jobban odafigyeltek a történésekre.

A rutinosabb Simon Lászlóék kilencpontos vezetéséről indult a záró felvonás, de mert Pavlovic ott folytatta, ahol az imént abbahagyta, a differencia tovább hízott (54-68). Az éllovas ellenőrzése alatt tartotta a párharcot, az utolsó előtti helyezettet pedig nyomás alatt. Ha a soproniak teret kaptak, próbáltak magukból minél többet kihozni: néha egészen rafinált dolgokkal vétették észre magukat, míg máskor elemi hibákkal jöttek és ziccert is rontottak (…a lefújásig tizenhárom büntetőt puskáztak el és a tizenhárom triplakísérletükből csak egy volt jó; 56-71). A pontszegény negyedben a korábbinál is több helyzet maradt ki, egyik műhely sem lehetett büszke a koncentrációjára, azonban a hajrában Jilling László a második hárompontosával lezárta a lényeges kérdéseket. A végén tovább esett a bajnoki amúgy sem magas színvonala, mindazonáltal ez nem befolyásolta az alapszakasz-elsőségre törő, összesen tizenhét labdát eladott mieink diadalát – ami a tizennyolcadik volt az idényben.

Kosárlabda NB I/B Nyugati csoport, 20. forduló:
Soproni MAFC-NyME–HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 61-74 (16-23, 12-17, 26-23, 7-11)
Sopron, 100 néző. Vezette: Horváth, Tóth, Sabáli.
Sopron: Nagy 9, Kovács 10, Rátvay T. 17, Forrai 5, Berneczei 9/3. Csere: Werner 5, Fűzi 2, Karácsonyi, Rátvay B., Papp 2, Polgárdy 2. Vezetőedző: Meszlényi Róbert.
Veszprém: Jilling 11/6, Kálló 5/3, Pavlovic 23/9, Sipos, Körtélyesi 18/12. Csere: Helmeczi 10/3, Hegedűs 3, Kámán 4, Májer, Simon, Szűcs. Vezetőedző: Mérész Csaba.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Mindenekelőtt gratulálok a tanítványaimnak az újabb, kötelező kategóriába tartozó győzelemhez. Ez a legfontosabb, így most nem is térnék ki a hibáinkra, azokat majd az öltözőben megbeszéljük.

vehir.hu
Tál Dominik
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Növekvő felhőzet Növekvő felhőzet ma 8:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.