Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

A képzés idomul a piaci igényekhez

2017. március 20. 10:31
Sikerrel vette az első másfél évet a Veszprémi Szakképzési Centrum, mely képzéseivel igyekszik kielégíteni az aktuális munkaerő-piaci igényeket.

Az úgynevezett szakképzési centrumok 2015 júliusában alakultak meg, országosan összesen 44. A centrumok a korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó szakképző intézményeket felügyelik. A 2015-ös oktatási átalakítások óta a centrumok a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá tartoznak. A centrumok és a hozzájuk tartozó iskolák is önálló költségvetéssel rendelkeznek.

A nebulók 2015 nyara óta díjmentesen szerezhetik meg az első- és a másodszakmájukat, az esti felnőttoktatási korhatár pedig kitolódott. Új oktatási formák jelentek meg: az eddigi szakközépiskolákból szakgimnáziumok lettek. A szakgimnáziumok tanulói 4 év után érettségit és szakmát is kapnak, ha még egy évig tanulnak, akkor pedig a technikusi végzettséget is megszerezhetik. Természetesen ezután is lehetőségük van továbbtanulni.

A szakiskolák szakközépiskolákká váltak. Itt 3 évig szakmát tanulnak a tanulók, további két évig pedig az érettségire készülnek. Érettségit követően szintén lehetőségük van felsőoktatási intézménybe jelentkezni.

A fenntartó szeretné, ha a centrumok által kínált képzések minél inkább megfeleljenek a munkaerő-piaci igényeknek. Ehhez pedig minden feltételt megpróbálnak biztosítani -mondta érdeklődésünkre Schindler Lászlóné, a Veszprémi Szakképzési Centrum vezetője, amikor a tapasztalatokról és a működésről kérdeztük.

schindler lászlóné, a Veszprém SZC intézményvezetője. archív fotóschindler lászlóné, a Veszprém SZC intézményvezetője. archív fotó

A Veszprémi Szakképzési Centrum megalakulásakor hat tagintézménnyel indult, most azonban már nyolc iskola tartozik ide: Ipari Szakgimnázium, Jendrassik – Venesz Középiskola, Közgazdasági Szakgimnázium, Öveges Szakképző Iskola, Gönczy Pál Szakközépiskola, Táncsics Mihály Szakgimnázium, „SÉF” Szakgimnázium, Szent- Györgyi Albert Szakgimnázium.

Az igazgatók önállóan tudnak gazdálkodni és fejleszteni. A szakmai anyagokat meg tudják venni a gyakorlatokhoz, a személyi és egyéb tárgyi feltételeket tudják biztosítani – emelte ki Schindler Lászlóné.

-Az elmúlt másfél év azt mutatja, hogy jó irányba haladunk, és a vállalatoknak is perspektívát tudunk mutatni. A Veszprém SZC jelenleg 67 céggel van kapcsolatban, amelyek nem csak gyakorlati hely és idő eltöltésében, hanem képzésekben és az eszközbeszerzésben is tudnak segíteni. Egy székesfehérvári vállalattal már konkrét együttműködési megállapodásunk is van, több céggel pedig tárgyalásokat folytatunk. Az intézményeinkben összesen 4000-nél is több diák tanul.

A Veszprém SZC képző partnerként kapcsolódott be az ősszel aláírt Veszprémi Járási Foglalkoztatási Paktum nevű programba, melynek célja, hogy foglalkoztassa a hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküli, vagy csökkent munkaképességű álláskeresőket, elősegítse a vállalkozások igényeire alapozott képzésüket illetve mentorálásukat, így segítve a munkaerőhiány enyhítésére irányuló törekvéseket.

- A centrum a felnőttoktatásban is részt vesz, első tanévben 160 tanulóval, a második évben ez a szám 950 fölé nőtt. Így elmondható, hogy a diákokkal együtt összesen 5000 embernek tudunk képzést biztosítani.

A tapasztalat az, hogy az általunk kiképzetteket egyből ott fogják a gyakorlati helyeken, vagyis gyakorlatilag azonnal munkához jutnak. Ez a piaci igényekhez igazított képzésekkel és magas munkaerőhiánnyal is magyarázható- mutat rá Schindler Lászlóné, aki szerint a megyében és a környéken a leginkább informatikusokra, gépészekre, szerszámkészítőkre, forgácsolókra, hegesztőkre, tetőfedőkre és villanyszerelőkre van szükség.

Pályázati pénzből szerelnek fel idén több iskolát napelemekkelPályázati pénzből szerelnek fel idén több iskolát napelemekkel

- Azok a diákok, akik ezen szakmák valamelyikét tanulják, 9. osztálytól automatikusan ösztöndíjat kapnak, hogy meghozzák a diákok kedvét a szakmához, ugyanis egy jó képzettséggel manapság nagyon jól lehet keresni- mondja az intézményvezető.
Az idei célkitűzésekről Schindler Lászlóné elmondta, ellentmondásos helyzetben vannak: hiába növekedett óriásit a tanulóik száma, a kilencedikesek már két éve egyre kevesebben vannak. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a nyolcadikosok száma megyénkben 2016-ban volt a legalacsonyabb.

A 2017-es esztendő egyik fő törekvése tehát nem lehet más, hogy a szülőket és a diákokat is különböző konferenciák és rendezvények segítségével motiválják arra, hogy szakmát tanuljanak. A Veszprém SZC ehhez minden feltételt szeretne megteremteni: modernizálni az eszközparkot, az épületeket, és tovább képezni a pedagógusokat.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28 Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Az Euronics üzleteket működtető Vöröskő Kft. elsőként élt azzal az új szakképzési törvény által nyújtott lehetőséggel, amely során a munkavállalóik kereskedelmi értékesítő képzésben, valamint vállalkozási- és ügyviteli ügyintéző képzésben vehették át bizonyítványukat most szerda délután.     2024. március 20. 21:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.