Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Szokatlan páros a vasárnapi asztalon

2017. március 21. 15:43 // Forrás: Ecoport magazin
A borkóstolók, borvacsorák alkalmával egyre gyakrabban kerülnek előtérbe a levesek, hiszen főétel előtt dukál az előétel, legyen az akár egy jó leves, természetesen aperitiffel tálalva. Nincs ez másként a Lídia Borházban sem, ahol Varga András borász ajánlása mellett ízlelhettem meg a tavalyi év újdonságát: a jóféle húsleves mellé is kiváló András Juhfarkot.

„A leves nálam mindig évszakos történet. Tavasszal, nyáron nem kívánom. Október körül, amikor már túl vagyunk a szüreten és 15° C alá esik a hőmérséklet, akkor kívánom meg az egytálételeket és a leveseket. Azok közül is kimondottan preferálom a nagymama-féle klasszikus, több órán át főtt, tartalmas, kellemesen zsíros, kicsit csípős verziót, amihez mindenképpen fanyarabb, savasabb bort tudok elképzelni, amit számomra a juhfark testesít meg. Sokkal jobban szeretek enni, mint inni, ebből adódóan nekem fontos szempont, hogy egy jó ételt ne vigyen el a bor, karakterében azonban mégis meghatározó legyen. Ezért választottam és ajánlom az András Juhfarkot. Korábban azt gondoltam, húsleveshez nem való a bor. Azóta kipróbáltam, használom, fogyasztom, működik.”

A Juhfark hungarikum, igazi kuriózumnak számító szőlőfajta, hiszen csak a kimondottan jó évjáratokban ad minőségi bort. Annak ellenére, hogy a Balatonfüredi-Csopak borvidék szélén is inkább az olaszrizling a meghatározó, a juhfark is nagymértékben előfordul, ami arrafelé nem olyan savas, nem annyira határozott és kemény, mint másutt, hanem kicsit lágyabb, így sokkal populárisabb.

„E két fajta házasításából 2008 óta készítek cuvée-t, mégis először a 2015-ös év termése hozott olyan eredményt, amit palackba illőnek éreztem. Tavaly a feleségem születésnapján szüreteltünk. 25 mázsa termésre számítottunk, mire a végére értünk, 40 lett belőle, mely mennyiséget az említett jeles nap megünneplését követően hajnalban és egyedül mertem be a konténerből. .. Akkor döntöttem úgy, bármi is történjék, ebből márpedig bor lesz!

A termés szép volt, kétségem tehát a továbbiakban nem fűződött a döntésemhez. 20,5 mustfokkal szüreteltünk, s mivel a 18-19 mustfok a juhfarknak már jó, az előbb említett, mondhatni tökéletes eredménynek számított. A Lídia Borház eme házasításának velejárója, hogy a hungarikum fajta mellé kb. 5-10% szürkebarát kerül.”

„Nálunk tradíció, hogy minden családtag választhat egy szőlőfajtát, vagy egy házasítást. Eldöntheti, hogy milyen karaktere legyen, majd annak nevet is adhat. Mivel nekem a juhfark és a szürkebarát volt a fiatalkori nagy kedvencem, hát azok házasítása mellett döntöttem, így kapta a 2015-ös év palackba zárt cuvée-je az András nevet.”

A nászéjszakák boraként is emlegetett juhfark a végletek bora: valaki vagy nagyon megkedveli, vagy soha többet nem kíván rá. Ennek oka a magas savtartalomban rejlik, amire a fogyasztók egyre inkább érzékenyek. Ámbár újbor formájában már az idei juhfark is elkészült, van karaktere, napról napra változik, mégis palackba zárva majd csak január-február tájékán érdemes keresni. Ebből adódik, hogy most még a tavalyi év termését kínáljuk, melynek kimondottan jó tesz az egy év távlat, ez idő alatt ugyanis lekerekedtek a savak, a bor fogyaszthatóbbá vált. Nem olyan nyers, nem olyan karcos, így az András Juhfark a húsleves mellett akár a karácsonyi asztalra is kiváló választás lehet.

"A Juhfark hungarikum, igazi kuriózumnak számító szőlőfajta, hiszen csak a kimondottan jó évjáratokban ad minőségi bort. "

Ecoport Magazin
Ring Júlia | Fotó: Tál Dominik

vehir.hu
további cikkek
Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53 A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában  A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, de a magyar lakosság 59 százalékkal a harmadik helyre sorolja a gyorsan elkészíthető meleg ételek ranglistáján a 75 százalékkal vezető rántotta és a 69 százalékos népszerűségű melegszendvics után – derült ki a Pick Zrt. reprezentatív felméréséből. 2023. december 31. 16:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.