Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Elektromos autót tesztel a VKSZ Zrt.

2017. március 23. 12:17
A Goupil G4 típusú elektromos kishaszongépjárművet egy hétig próbálhatja ki parkgondozási feladatok során a közüzemi szolgáltató.

A járművet az NRG Car Kft. adta kölcsön. A VKSZ Zrt. a következő napokban parkgondozási és köztisztasági feladatok ellátásában teszi majd próbára a kocsit – elsősorban azt szeretnék felmérni, hogy az üzemeltetés költségeit, illetve a környezeti ártalmakat mennyiben lehet csökkenteni az elektromos gépjárművek alkalmazásával.

dr. Temesvári Balázsdr. Temesvári Balázs

– Ha jók lesznek a tapasztalatok, akkor a jövőben Veszprém utcáin meg fognak jelenni ezek az elektromos hajtású járművek – mondta el dr. Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója. A most tesztelt gépkocsit a parkgondozás területén tudják leginkább használni, hiszen ezt a feladatot az év minden napján el kell végezni, a közszolgáltató járművei nagy távolságokat tesznek meg a városon belül, üzemeltetésük gazdaságosabbá tétele éppen ezért lenne fontos.

Az autót 15,4kWh teljesítményű ólom-savas akkumulátorral szerelték fel, hatótávolsága 135 km, terhelhetősége 1226 kg.

– A jövő a környezettudatos közlekedésé – jelentette ki Ovádi Péter önkormányzati képviselő. Ezt felismerve hirdette meg a kormány a Jedlik Ányos tervet, ami keretében országosan háromezer töltőállomást hoznak létre a következő években.

Ovádi PéterOvádi Péter

A kormány átfogó e-mobilitási koncepcióját a Jedlik Ányos terv tartalmazza, amelyben szerepelnek mindazok a lépések, ösztönző eszközök és szabályozási feladatok, amelyek az elektromos közlekedés elterjedéséhez szükségesek. A kormány 2020-ig 3 ezer nyilvános töltőállomás létesítését irányozta elő, hogy Magyarország minden régiója elérhető legyen elektromos járművekkel is. A szabályozási rendszert is módosították: bevezették a zöld rendszámot, egyszerűsítették a töltőberendezések létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó szabályokat, és számos adókedvezményt biztosítanak.

A cél az, hogy 2020-ra a környezetbarát járművek száma elérje 30 ezret. Az iparági vélemények szerint 2020-ra csökken olyan szintre az akkumulátorok és ezen keresztül az elektromos autók ára, hogy azok támogatás nélkül is versenyképessé váljanak a hagyományos autókkal.

Fentiek fényében a kormány elektromos hajtású személyautók és kishaszonjárművek beszerzéséhez anyagi támogatást nyújt, mely a bruttó vételár 21 százaléka, maximum 1,5 millió forint, s csak új járművek megvételére, lízingelésére vonatkozik, amelyek ára nem haladja meg a 15 millió forintot. A vásárlók lehetnek természetes személyek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és költségvetési szervezetek.

A képviselő elmondta azt is, hogy Veszprémben a VKSZ Zrt. üzemelteti az elektromos töltőállomásokat, amelyek ingyenesen használhatók. A megyeszékhely törekvéseit többször is elismerte a szakma, 2011-ben Klímasztár díjat is kapott a város. A technológia azonban folyamatosan fejlődik, a környezettudatos lehetőségek gyarapodnak, amivel nekünk is lépést kell tartanunk – mutatott rá Ovádi Péter.

Az energiahatékonyság növelése érdekében tavaly Veszprém önkormányzata és a VKSZ Zrt is megállapodást írt alá az MVM Partner Zrt.-vel. Ennek köszönhetően a Vásárcsarnok és a volt SZMT-székház közötti parkolóban, mostantól pedig már a Köd utcai parkolóban is külön helyet tartanak fenn az elektromos autóknak, amiket ingyenesen lehet tölteni. A hatályos önkormányzati rendelet értelmében a zöld rendszámmal rendelkező személygépkocsik a város területén díjmentesen parkolhatnak.

smart city

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.