Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Radioaktív anyagot szállító gépjármű balesetét szimulálták

2017. március 23. 22:38 // Forrás: Katasztrófavédelem
Három megye Katasztrófavédelmi Mobil Laborja, valamint a veszprémi és a balatonfűzfői hivatásos tűzoltók vettek részt azon a komplex szituációs begyakorló gyakorlaton, amelyet egy Balatonfűzfő mellett található ipartelepen tartottak szerda délelőtt.

Az elhagyatott iparterület kiváló környezetet nyújtott a gyakorlat lebonyolításához, hiszen a gyakorlattervben szereplő feltételezések szinte maradéktalanul megvalósultak. A gyakorlat feltételezett káreseménye egy közlekedési baleset volt, amelyben két személygépjármű és egy veszélyes anyagot szállító vasúti szerelvény volt érintett. A két személygépjármű egy vasúti átjáróban ütközött egymással, aminek következtében a járművek a sínekre sodródtak, a vasúti pályán közlekedő szerelvény pedig már nem tudott időben megállni, ezért nekiütközött a két gépkocsinak. Ezt követően az egyik jármű kigyulladt, a másik pedig fejtetőre borult.

Röviddel a baleset után egy éppen arra közlekedő jelentette a káresetet, aki az elsődleges felderítés során észlelte, hogy az egyik érintett jármű veszélyes, radioaktív anyagot szállít, amely a nagy erejű ütközés következtében szétszóródott. A veszprémi Tevékenység Irányítási Központ ügyeletesei a balatonfűzfői és a veszprémi hivatásos tűzoltókat, valamint a Veszprém megyei Katasztrófavédelmi Mobil Labort riasztották a helyszínre.

A felderítést követően kiderült, hogy a kárterület kiterjedése és a káreset jellege miatt további KML-ek riasztása indokolt, ezért a szomszédos Vas és Zala megye KML állománya is a helyszínre érkezett. Ezután a veszprémi labor vezetője hangolta össze a helyszínre riasztott felderítők munkáját. A szakemberek a jó együttműködésnek köszönhetően huszonöt percen belül megtalálták a szétszóródott sugárforrásokat. Ezzel párhuzamosan a zalai állomány a balesetben érintett veszélyes árut szállító vasúti szerelvény vizsgálatát végezte el.

A gyakorlat zárásaként Antóni Miklós tű. alezredes, megyei iparbiztonsági főfelügyelő és Kovács Péter tű. alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő szakterületenként értékelte a beavatkozást.

Fotók: Helt Ákos tű. tőrm.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.