Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

Közösen tréningeznek a speciális mentőcsapatok a Bakonyban

2017. március 26. 10:42 // Forrás: Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Két napon keresztül tréningezik együtt a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, az SOS Mentőkutyás Egyesület és a Budapesti Önkéntes Mentő Egylet Katasztrófa Elhárítási Csoport a Bakonyban, Herendnél.

A gyakorlaton összesen 12 mentőkutyával dolgoznak: területkereső, romkereső és nyomkövető kutyákkal. A közös tréninget a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat szervezi annak érdekében, hogy azokkal a speciális mentőcsapatokkal, akikkel 8 éve, rendszeresen vesznek részt együtt mentőakciókban, eltűntek felkutatásában, minél jobban összehangolják saját és kutyáik képességeit. Egy ember élete múlhat azon, ha a mentésben résztvevők a saját fejük után mennek, egységes irányítás nélkül, vagyis nincs összehangolva a mentőakció – vélik a profi keresők.

Magyarországon számtalan személykeresésre, életmentésre szerveződött csapat van, jóval kevesebb azoknak a száma, akik speciális képességekkel rendelkeznek, azaz profik valamiben, továbbá képzett, arra a munkára nemzetközi vizsgával, jogosítvánnyal rendelkező kutyákkal dolgoznak.

A Veszprém Megyei Kutató Mentő Szolgálat tagjai szinte valamennyien hivatásos tűzoltók, azon belül többen műszaki mentők. Kutyáikat a csapat vezetője maga képzi, a fiatalabbakat már ő is tenyésztette a legjobb vérvonalból. A kicsik néhány hetesen már akadálypályákon készülnek hivatásukra, mindegyik eb rendelkezik az életkorának megfelelő vizsgákkal. A csapat területkereső, romkereső és mantrailing rendszerben dolgozó nyomkövető kutyákkal rendelkezik, valamint már kiképzés alatt van egy hazánkban ritka, halottkereső kutyájuk is.

Az éles bevetések, riasztások során szükség szerint hívnak segítségül más speciális mentőcsapatokat, azokat, akikkel garantált a jó együttműködés, az összehangolt, zökkenőmentes keresés.

- Nagyon fontosnak tartom, hogy a mentésben résztvevő szakemberek és a kutyák is ismerjék egymást. Mi azokkal a csapatokkal szoktunk együtt dolgozni – az SOS Mentőkutyás Egyesülettel, a Katasztrófaelhárítási Csoporttal és a Budapest Mantrailing Akadémiával – akikben maximálisan megbízunk, akik kutyáinak ismerjük a képességeit és a korlátait. A kutyák nem szabad, hogy zavarják egymást, együtt kell tudniuk dolgozni, kiegészíteni egymás képességeit. Egy-egy feladat során ki kell jelentsük az adott területről, amit átvizsgáltunk, hogy itt biztosan nincs senki. Ez hatalmas felelősség! – mondta Hirschl János.

A Fővárosi Katasztrófavédelem önkéntes mentőcsapata, a Katasztrófaelhárítási Csoport erdős vidéken, de hegyekben, barlangokban is bevethető, alpintechnikával, terepjárókkal és területkereső, valamint romkereső kutyákkal dolgoznak. Mentettek erdőben rekedt, sérült turistákat a fagykárok során, részt vettek a kárelhárításban a 2013-as árvíz idején, valamint az extrém hóhelyzetben segítettek az utakon rekedtek ellátásában, mentésében.

Mentőkutyás vezetőjük azt mondta, a speciális mentőcsapatok, a keresésben résztvevők egymásra vannak utalva. Ha nincs megfelelő irányítás, nem összehangolt a mentőakció, az csökkenti a bajba jutott ember esélyeit.

- Sokszor tapasztalunk kaotikus állapotokat a keresés során, amikor vagy nincs hozzáértő szakmai vezető, vagy nem hallgatnak rá, hanem mindenki megy a feje után, vagyis nem egységes és megfelelően irányított a keresés. Jó dolog, ha együtt tud működni több mentőcsapat, mert közösen nagyobb területet tudnak átvizsgálni, de biztonságban csak akkor, ha jó közöttük az összhang, ezért tartom kiváló lehetőségnek az olyan tréningeket, mint ez a mostani itt a Bakonyban – mondta Wolf Ildikó.
Az SOS Mentőkutyás Egyesület arról híres, hogy Magyarországon egyedül ők rendelkeznek nemzetközi emelt szintű nyomkövető vizsgát tett kutyával. Gáspár Ildikónak, a csapat vezetőjének Szuszó nevű kutyája az első, akit a nyom után küldenek, ha ismert, honnan tűnt el a keresett személy.

Az egyesület kutyás vezetője, Salamon Klára több kutyával érkezett a közös tréningre. Mint mondta, fontos, hogy a kutyák váltani tudják egymást, és mindegyik ebet azon a terepen vessék be, ahol ő a legjobb.

- A Veszprém megyeiek profik ebben a munkában, sokat számít, hogy a tagok hivatásos tűzoltók, és a kutyáik is magasan képzettek. Megszámolni is nehéz lenne, hányszor vettük igénybe egymás segítségét – mondta Klára.

Szombaton és vasárnap a Hajagon különböző feladatokat oldanak meg együtt a kutyák és vezetőik, egymásra építik a területkereső és a nyomkövető kutyák munkáját. Bár sokszor dolgoztak már együtt, mindegyik csapatnál vannak új, fiatal kutyák, akiknek össze kell szokniuk, meg kell ismerniük egymást.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.