Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

A jó öreg szendvicskritika

2017. március 27. 1:07
Főleg cégvezetők és főnökök alkalmazzák, de magánéletben is hasznos lehet az úgynevezett szendvicskritika. Nem nagy kunszt, mégis számos sérüléstől kímélhetjük meg a másikat.

Kelet-Európában, így Magyarországon is elég nagy kultúrája van a saját magunk lenyomásának. Nem csak magunkkal szeretjük elhitetni, hogy mire nem vagyunk képesek, vagy ezt, vagy azt nem megtenni, hanem a másikat is előszeretettel vizsgáljuk, elemezzük.

A kritika nem rossz. Bár rutinszerűen társítunk mellé mindenféle negatív gondolatot, érdemes néha odafigyelni rá, és nem elengedni a fülünk mellett. Ez persze nehéz akkor, ha olyan stílusban vágják az arcunkba, amelyik elsőre talán nem is tetszik, - még akkor is, ha egyébként igaz, és építő szándékkal mondják.

Azt ugye tudjuk, hogy a stílus maga az ember, így ha a körülöttünk lévőket nem is tudjuk megváltoztatni, érdemes saját magunkon csiszolni, ha nem akarjuk megbántani a másikat, de azért mégiscsak elmondanánk, hogy az a tuti, amit mi gondolunk. Persze ha semmi inspirálót nem tudunk mondani, és csak a másik felé kerekedés a cél, lehet, hogy érdemes inkább csendben maradni.

Az úgynevezett szendvicskritikát általában a főnökök alkalmazzák a beosztottjaik felé, és mindenképp négyszemközt, hisz alaptétel, hogy kritizálni négyszemközt, dicsérni pedig tömeg előtt kell.

Na de vissza a szendvicshez. A szendvicskritika három részből áll: kenyér, töltelék és kenyér. A kenyér jelképezi a pozitívumot, a töltelék a mondandónk negatív része, utána pedig ismét a kenyér, azaz pozitívum következik.

Itt egy példa rá:

„Nagyon szépen terítettél meg a vasárnapi ebédnél, bár a főétel nekem nem ízlett, de a desszert és a borok kiválóak voltak, jól éreztem magam.”

Vagy:

„Mindig is becsültem a szorgalmadat és kitartásod. A legutóbbi munkád szerintem nem úgy sikerült, ahogy kellett volna, de van ott még több is. Biztos csak fáradt voltál, de tudom, hogy képes vagy újra jól teljesíteni!”

Ugye mennyivel másképp hangzik, mintha azt mondtuk volna, hogy életünk legrosszabb szakácsával találkoztunk a hétvégén, vagy micsoda balek volt már megint a kollégánk?

A pozitívum-negatív-pozitívum szentháromság mellett másik lényeges elem, hogy ne a másikról, hanem a mi érzéseinkről beszéljünk azzal kapcsolatban, ami zavar bennünket. Így máris egy kicsit élét vettük a mondandónknak.

Az egészhez persze kell egy elhatározás, hogy ne megbántani, hanem inkább motiválni és jobbítani akarjuk a másikat. Ezzel hosszútávon mindenki csak nyerhet.

A címlapfotót itt találtuk.

Ge. Á.
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.