Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Vízvizsgáló Laboratórium jött létre Nagykanizsán

2017. március 27. 13:25 // Forrás: uni-pannon.hu/zaol.hu
A tudományos kutatások mellett, a diákok természettudományos nevelésre is komoly hangsúlyt fektetnek a Pannon Egyetem felavatott Soós Ernő Víztechnológiai Kutató és Fejlesztő Központ Vízvizsgáló Laboratóriumában.

A vízvizsgáló laboratórium egyedülálló és egyben példaértékű összefogás eredményeként jött létre:a helyiségeket az egykori Vécsey-iskola épületében a Nagykanizsai Szakképző Centrum bocsájtotta a kutatók rendelkezésére, míg a laboratóriumi berendezéseket cégek, vállalatok és az egyetem biztosították.

– Az ipari megbízások mellett, két fontos kutatási területen dolgoznak a laboratórium munkatársai: egyrészt a termálvizek elfolyó szennyvízének kezelésével foglalkoznak, másfelől pedig a felszíni vizekben lévő gyógyszermaradványok eltávolítása jelenti azt a szakmai kihívást, amelyekre megoldást keresünk – vázolta a jelenlegi kutatásokat dr. Galambos Ildikó, a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ szakmai vezetője.

Az avatáson részt vett Dénes Sándor polgármester és Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centum főigazgatója is, akik azt hangsúlyozták: a most átadott laboratórium fontos feladatot tölthet be a felnövekvő generációk tehetséggondozása terén is, melynek eredményeként a kémia és a biológia talán népszerűbb tantárgy lesz a fiatalok körében, mint manapság.

– A víz- és szennyvíztisztítással kapcsolatos tudás, mint a „tiszta víz” előállításának megalapozó eleme a jövő nagy kihívását jelenti mindannyiunk – az ipar és a lakosság – számára – fogalmazott dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetem kanizsai kampuszának igazgatója, aki hozzátette: ezt felismerve indította el az egyetem a víz- és szennyvízkezelő rendszerüzemeltető szakmérnök képzést. – Reményeink szerint 2018-tól egy „vizes” alapszak is indulhat Kanizsán, ennek akkreditációja egyelőre folyamatban van. Ha mindez megvalósul, akkor megfelelő utánpótlást biztosíthatunk azoknak a helyi cégeknek, vállalatoknak, amelyek magas színvonalat képviselnek ezen a területen.

A laboratórium felavatását követően általános és középiskolás diákoknak tartottak nyílt napot, mely keretében különféle kísérleteket is kipróbálhattak a fiatalok.

további cikkek
MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT Ecoport magazin MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa, a Brain Prize díjazottja, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hosszan tartana felsorolni dr. Freund Tamás érdemeit, de anélkül is kijelenthetjük: az egyik legmeghatározóbb hazai tudós. Talán azért is, mert a mai napig nem csillapodott a tudomány iránti szeretete, és ezt másoknak is igyekszik átadni, de ugyanennyire fontosnak tartja felhívni a figyelmet a művészet, a léleknemesítő tevékenységek fontosságára is. Zenéről, a felfedezés öröméről, a tudomány becsületéről és hitről beszélgettünk vele. 2020. december 26. 11:51 Víztisztításon dolgoztak Víztisztításon dolgoztak A Pannon Egyetem (Veszprém) és az újdelhi TERI (The Energy and Resources Institute, India) 2016. július 1. és 2019. június 30. között, Magyar-Indiai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázat keretében sikeresen valósította meg a „Felszíni vizekben és ipari szennyvizekben található alacsony koncentrációjú antibiotikum és fenol származék szennyeződések enzimatikus bontása módosított membrán bioreaktorral” című, TÉT_15_IN-1-2016-0094 azonosítószámú projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásában, 28 745 933 Ft támogatási összegből. 2019. július 24. 15:39 „Nanométeres skálájú megfigyelésekből globális következtetések” „Nanométeres skálájú megfigyelésekből globális következtetések” A Pannon Egyetem a GINOP-2.3.3-15-2016-00009 azonosító számú pályázat keretében egy elektronmikroszkópos laboratórium létrehozására nyert támogatást. Pósfai Mihályt, a Széchenyi-díjas professzort, a Pannon Egyetem oktatóját kérdeztük az új laboratóriumról, az új műszerekről, hasznukról… 2019. május 31. 9:30 Győri István Eötvös József-koszorú kitüntetést kapott Győri István Eötvös József-koszorú kitüntetést kapott 2018. november 5-én a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén az MTA Székházában Győri István professor emeritus Eötvös József-koszorú elismerésben részesült. 2018. november 20. 14:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.