Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elviszik Veszprémből a László Károly Gyűjteményt

2017. március 29. 10:55
Már csak vasárnapig lehet látogatni a gyűjteményt - hétvégén ráadásul féláron nézhetjük meg a kiállítást -, aztán a tulajdonos elszállítja a műalkotásokat Veszprémből.

László Károly gyűjteménye 2006 óta látogatható a Dubniczay-palotában. A szerteágazó és sokrétű kollekció időben az elmúlt háromszáz év művészetét öleli fel, tárgycsoportok szintjén a gyűjtemény gerincét adó képzőművészet mellett jelentős iparművészeti, ázsiai, könyvészeti, design, pop-art tárgygyűjteményi és fotógyűjteményi egységekkel.

László Károly a veszprémi kiállításra a legjelentősebbnek ítélt képzőművészeti gyűjteményéből válogatott. A művek a huszadik század három jól körülhatárolható művészeti korszakára helyeznek hangsúlyt: a tízes–húszas évek avantgárd tendenciáira, a két világháború közötti művészeti törekvésekre és – néhány művön keresztül – az elmúlt fél évszázadban megjelenő új életpályákra, illetve korábbiak folytatására.

A műgyűjtő 2013-ban bekövetkezett halála után a műtárgyak örököse tulajdonába kerültek, aki értékesítené a gyűjteményt. A Magyar Nemzeti Bank értéktár programjának szakértői felmérték a kollekciót, és a program ajánlatot tett, amit azonban a tulajdonos nem fogadott el. Ez az adás-vétel azért lehetett volna előnyös Veszprém számára, mert a gyűjtemény a jelenlegi kiállítótérben megtekinthető maradt volna. A sikertelen üzlet után azonban a tulajdonos úgy döntött, elszállítja a műtárgyakat városunkból.

A Dubniczay-palota többi kiállítása a jövő héttől is zavartalanul látogatható lesz, és a Művészetek Háza már dolgozik azon, hogy minél előbb új kiállítással töltse meg a László Károly Gyűjtemény után maradó hiátust.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.