Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szakmára fel!

2017. március 29. 12:01
A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén is meghirdette a Szakmára fel! háromfordulós szakmaismereti vetélkedőt a Veszprém megyei általános iskolák felső tagozatos tanulói részére. A harmadik fordulót szerdán a kamara székházában tartották.

Idén 35 csapat nevezett be a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által meghirdetett Szakmára fel! háromfordulós vetélkedőjére. A szervezők 4 fős általános iskolai csapatok jelentkezését várták Veszprém megyéből. A csapatok közt több vidéki általános iskola szerepel, mint Veszprém városából.

Egy összetett projektmunka, többfordulós szakismereti vetélkedő keretében régi mesterségek, és jelenkori szakmákkal ismerkedhettek meg a gyerekek, amiket ők maguk választottak ki. Az első két fordulóban a plakátkészítés, szlogen kitalálása tartozott a versenyfeladatok közé. A zsűrinek nehéz dolga volt, de végül 10 csapat került a mindent eldöntő harmadik fordulóba.

Dr. Somogyi Istvánné, a VKIK főtitkára köszöntötte a döntőbe jutott 10 csapatot, valamint a felkészítő tanáraikat. A verseny megnyitása előtt egy kis filmet vetítettek le a szervezők, ami bemutatta, mi lenne a világgal, ha nem lennének szakmunkások.

A kamara fontos feladatának gondolja, hogy motiválja a tanulókat a minél szélesebb körű tájékoztatás megszerzésére. Céljuk ezzel a versennyel is a pályaorientáció és a szakmunkák reklámozása, az hogy merjenek a gyerekek szakmát választani az általános iskola után, hiszen ahogy a filmben is láthattuk, igen nagy szükség van szakemberekre a világ minden területén.

Stampf Eszter, a VKIK pályaorientációs tanácsadója szintén gratulált a döntőbe jutott 10 csapatnak, majd a zsűri bemutatása után kezdetét vette a harmadik forduló, ahol a választott szakmákról készített prezentációt adták elő egyenként a csapatok.

Ezzel a feladatszámmal megmérethették magukat abból a szempontból, hogy milyen az előadó képességük, mennyire kreatívak. Voltak, akik a foltvarrás rejtelmeibe ásták bele magukat, de akadtak, akik a kárpitos szakmát tartották érdekesnek, vagy a szakács szakmát mutatták be a szakma történetén, az eszközök használatán és munkafolyamatokon keresztül. Minden csapat más szempontból közelített megy egy – egy szakmát, mindenki mást és mást tartott érdekesnek, fontosnak. Kreatív, interaktív előadásokat is láthattunk.

A prezentációk bemutatása után a csapatok műveltségi teszt kitöltésével folyatták a versenyt. Majd az ebédszünetet követően a Europe Direct iroda játékos feladatokkal várta a diákokat.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.