Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Változások a történelem érettségiben

2017. április 3. 23:03
Alig egy hónap, és itt a gimnazisták mindent eldöntő vizsgája, az érettségi. Dr. Réti Balázst, a Lovassy László Gimnázium történelemtanárát kértük meg, ismertesse a történelem érettségi változásait.

Alapjában nem változik a rendszer, nagy újdonságok a feladatok felépítésében nem fogják a gyerekeket érni, főleg az írásbeliben vannak változások. Régebben 90-60 pont arányban oszlott el az összpontszám írásbeli és szóbeli között. Ez most 100 pontra és 50 pontra változik. Ezzel az írásbeli súlya növekszik meg jobban.

Mindenképp fontos, hogy a gyerekek számára korlátozták a választási lehetőséget az írásbeli esszé részében. Eddig igen nagy volt a választék, most csökken a mozgástere a fiatalnak, hiszen 4 témából 2 esszét kell megírni. Emelt szinten is csökken az megírandó esszék száma: 6 tárgykörből hármat írnak meg. Mindenképp pozitív ez a változás mind a gyereknek, mind pedig a javító tanárnak. Ezen túlmenően az is változik az esszé megírásánál, hogy az egyik egy rövid egyetemes, a másik pedig egy hosszú magyar tétel lesz.

Ami a legfontosabb, hogy van egy korszakhatár, 1849. Ez azt jelenti, hogy ha az egyik esszét 1849 utáni témából választották, akkor a másikat a korszakhatár előttről kell - vagy fordítva. A kettőnek különböző korszakot kell feldolgoznia.

Az emelt szintnél van egy harmadik esszé is, ami egy komplex elemzés. Ez most a fekete ló a gimnazisták számára, hogy mi lesz ez. A leírások szerint egy olyan hosszú esszét kell írni, ami több koronát vezet – például az Árpád-háztól Mária Teréziáig, vagy egy összehasonlítást kell összevetni egy egyetemessel az adott korszakból. Ez egy nagyobb tudást igénylő feladat, ami egy ijesztő lehet a fiatalok számára, hiszen nem tudják, mire számíthatnak.

Pont emiatt érdekes, hogy az emelt szintű érettségi időbeosztása is változik. A középszintű esetében marad a 180 perc az egészre. Az emelt szintű esetében annyiban változik növekedni fog a teszt részének időtartama 10 perccel, míg az esszé részének 10 perccel csökken, követve azt, hogy kevesebb esszét kell írni.

Ami még változás a konkrét tényeken kívül, hogy 15%-kal csökkennek az érettségi témák leginkább a középszintű érettséginél. De olyan témák nem lesznek benne, mint Hunyadi János, Napóleon vagy Bethlen Gábor tevékenysége, ami egy negatívuma a változásoknak. Kivettek témákat, de helyette újítások is lesznek, mint például a munkaügy ismerete, pénzügyi ismeretek, gazdasági alapismeretek. Nem biztos, hogy ezeknek átadására minden történelemtanár felkészült, hiszen nem kifejezetten a történelemanyag része.

Fontosabb még az, ami körül nagy viták mentek, a történelem atlasz használata. Tavaly eldőlt már, hogy utoljára ebben az évben lehet azon atlaszokat használni, amiben még benne van a kronológiai táblázat, ami nagy segítség.

Nem csak a diákok számára lesznek változások, hanem a javító tanároknak is, hiszen jelölniük kell majd a diákok számára a tartalmi elemet a javításban. Több munkát jelent a tanároknak, de a diákoknak mégis jobb, hiszen látni fogják, mit rontottak el vagy hagytak ki konkrétan.

Nem lehet még megválaszolni, hogy mennyire lesznek pozitívak ezek a változások. Az esszék számának csökkentése mindenképpen okos döntés volt dr. Réti Balázs szerint. A jövő zenéje, hogy hogyan fog ez majd lecsapódni, hogyan fogják a diákok megélni.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.