Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sok kritika, kevés kép: megjelent a Séd új száma

2017. április 6. 16:31
A Séd folyóirat legújabb számának megjelenése kapcsán beszélgettünk Géczi János szerkesztővel a lap történetéről.

"A Sédet, magának a folyóiratnak a nevét is már 10 évvel ezelőtt kitaláltuk, amikor a mostani szerkesztőség három hölgy tagjával érzékeltük, hogy Veszprémben nagyon sokfajta kulturális program van. Ezek a kulturális programok azonban a város számára nem minden esetben válnak láthatóvá.

Szerettünk volna debreceni és pécsi mintára egy olyan kiadványt készíteni, amely a városi kulturális program látható, általunk elérhető részét recenzálná, kritikai szempontok alapján értékelné. Egyszerűen azért, hogy a városnak teljes kulturális arculatát felvázolhassa."

Három évvel ezelőtt a város támogatta a kezdeményezést és elindíthatták a folyóiratot.

Negyedévente jelenik meg, kizárólag veszprémi kulturális eseményekről, vagy veszprémi értelmiségieknek bárhol lévő kulturális programjairól ad szemlét, kritikát, recenzálást. Illetve ez a profil mára úgy módosult, hogy a város műveltségével, kulturális hátterével kapcsolatos témákat is feldolgoz, ezeket nagyobb terjedelmű cikkekben járják körbe. Egy - egy lapszám változó terjedelemben jelenik meg, változó a szerző és a cikkek száma is, de soha nem volt még 50-nél kevesebb cikk egy számban.

"Számunkra is most vált nyilvánvalóvá, hogy mennyire gazdag és mennyire összetett a város kulturális élete, a Szigony programjaitól kezdve a megyei könyvtár, a színházak, az egyetem, a Sziveri Intézet és a kis klubok rendezvényein át a nagy monstre fesztiválokig mind - mind bekerülhet a lapba" - fogalmazott Géczi.

Szerzőket nem csak felkérnek, de várnak is, mindig örülnek annak, ha valaki maga ajánlkozik fel egy esemény megírásához.

"Úgy látom, hogy a városban vannak állandó olvasók, vannak, akik a segítségünkkel tájékozódnak. Alap által átláthatóvá vált a város mindennapi kulturális élete.

Sok olyan szerzőt tudtunk megszólaltatni, akik eddig távol tartották magukat az újságírástól. Egyetemi oktatók és a tanítványaik együtt dolgoznak, ez egy nagyon jó műhelymunka is. Nemcsak írnak, de beszoknak olyan terekbe, amelyeket egyetemistaként nem feltétlenül kell használniuk. Jelen vannak olyan közegben, olyan emberek között, akikkel elkövetkező életüket leélik, és nem a munkahelyen fognak találkozni, hanem más alkalmakkor. Ez az értelmiséggé válásnak fontos állomása."

Sok zenész, színházi szakember, muzeológus is megszólal, akik a saját szakmai fórumaikon jelen vannak és írnak, de ilyesfajta kulturális közéleti tevékenységben nem volt módjuk. Közös fórumot hoznak létre és tartanak fenn, ez is egy kulturális újdonság.

"A mostani számban saját ízlésemhez képest is kevesebb sajnos a fotóanyag. Viszonylag több az éttekintő írás. Váratlanul megjelölődtek központi tömbök, ez alkalommal a bábszínházról, a nagyréposti házról vagy Szotyory 60 éves születésnapja kapcsán egy Veszprémből eltávozott festőről. Nagyon erős most a kritikai anyagunk, Likó Marciék koncertjétől vagy könyvétől kezdve a kiállításokig mindenféle műfajú produktumokról esik szó most ebben a rovatban."

A tavaszi lapbemutatón jelen volt valamennyi szerzője a lapnak, Porga Gyula polgármester, dr. Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora, dr. Horváth Géza Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja. Likó Marcell a Vad Fruttik zenekar frontembere rögtönzött mini koncerttel színesítette a tavaszi lapbemutatót.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  ma 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.