Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Megújul a Szilágyi iskola

2017. április 7. 10:18
Az eredeti állapot helyreállítása mellett szebb udvarokkal és menzával is gazdagodni fog az iskola – derült ki a péntek reggeli sajtótájékoztatón.

Az intézmény elhelyezkedését tekintve a város egyik meghatározó épületegyüttese, amely számos építészeti remekkel büszkélkedhet, az évtizedek alatt azonban az idő óhatatlanul megkoptatta. Az iskolában utoljára 2004-ben zajlott jelentős felújítás, amikor akadálymentesítették az épületet, azóta viszont csak kisebb állagmegóvások történtek.

Az 1860-as évekbeli eredeti állapotot állítják visszaAz 1860-as évekbeli eredeti állapotot állítják vissza

Pályázati úton most lehetőség van az iskola renoválására: 2016 végén a kormány összesen 54 milliárd forintot juttatott az egyházi iskolák felújítására, ennek köszönhetően újulhat meg több nevelési-oktatási intézmény Veszprém Főegyházmegyében.

Az iskola életében az egyik legnagyobb problémát jelenleg a Jeruzsálemhegy felől érkező és felgyülemlő csapadék okozza, így a renoválás során teljes mértékben elvégeznék az épület vízszigetelést; emellett új nyílászárókat is kaphat az iskola. A tervek szerint eredeti állapotába állítanák vissza az épületet: a restaurátori munka során újraalkotnák a falakon megtalálható díszítőelemeket, illetve az utcafronti és a beltéri homlokzatokat is felújítanák – mondta el Halmay György igazgató.

Az oktatási intézmény egyelőre nem rendelkezik saját menzával, az ebéd elfogyasztásához a diákoknak ki kell menniük a belvárosba. A jövőben azonban ezt is megoldanák, és a tetőtér beépítésével egy melegítőkonyhás, 400 fő befogadására alkalmas diákmenzát hoznának létre.

Barátságosabb képet kap a két udvar is, melyeket sportolásra alkalmas burkolattal fednek le, és itt-ott zöldnövényzettel ültetnek be, valamint kültéri játszóeszközöket is elhelyeznek. Így létrejöhetnének olyan területek is, ahol az alsós diákok szabadidejükben játszhatnának, jó idő esetében pedig az osztályok akár kint is megtarthatnának pár órát.

A homlokzat és az udvar is megújulA homlokzat és az udvar is megújul

A tervekben szerepel még egy új kazán beépítése és áthelyezése is, valamint a vizesblokkok bővítése és az egykori rendház helyén új szaktantermek kialakítása.

Az építkezés tervezett költsége nettó 299 millió forint, amelyet előreláthatóan a közbeszerzési eljárás után a nyári szünetben kezdenének meg.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28 Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Az Euronics üzleteket működtető Vöröskő Kft. elsőként élt azzal az új szakképzési törvény által nyújtott lehetőséggel, amely során a munkavállalóik kereskedelmi értékesítő képzésben, valamint vállalkozási- és ügyviteli ügyintéző képzésben vehették át bizonyítványukat most szerda délután.     2024. március 20. 21:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.