Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Amerika megtámadta Szíriát - az ENSZ BT-hez fordulnak az oroszok

2017. április 7. 10:30 // Forrás: mti
Az Egyesült Államok masszív rakétatámadást intézett manőverező robotrepülőgépekkel péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják - közölték amerikai tisztségviselők.

Donald Trump amerikai elnök a floridai rezidenciáján rövid beszédben jelentette be döntését a szíriai célpontok elleni támadásokról. Megismételte, hogy mélyen megrendítette őt a szíriai Idlíb tartományban végrehajtott gáztámadás, és leszögezte, hogy szerinte a korábbi évek erőfeszítései Bassár el-Aszad szíriai elnök álláspontjának, viselkedésének megváltoztatására immár végleg kudarcot vallottak.

Trump elnök diktátornak nevezte Aszadot, és hangsúlyozta álláspontját, miszerint a szíriai elnök rendelte el az idlíbi gáztámadást, melynek során halálos ideggázzal öltek meg ártatlan embereket, köztük gyermekeket, kisbabákat. Trump hozzátette: "Nem lehet vita tárgya, hogy Szíria tiltott vegyi fegyvereket vetett be, s ezzel megsértette a vegyi fegyverek betiltásáról rendelkező nemzetközi egyezményt, továbbá figyelmen kívül hagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgetését is".

A CNN hírtelevízió szerint az Egyesült Államok több mint 50 Tomahawkot indított, szíriai légibázisok, kifutópályák, üzemanyagállomások ellen. A CNN arról is tudósított, hogy Washington több országot előre értesített a várható légicsapásokról, a Pentagon - az amerikai védelmi minisztérium - pedig bejelentette, hogy az Egyesült Államok informálta az orosz haderőt is. A légicsapások egyébként nem érintettek olyan térséget a homszi légibázison, ahol orosz haderő állomásozik.

A támadást a szír ellenzék, Izrael és az Egyesült Királyság is üdvözölte. Sir Michael Fallon brit védelmi miniszter péntek reggel a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: a brit kormány az amerikai akció előkészítése során, az utóbbi néhány napban "szoros kapcsolatban állt" Washingtonnal. Arra a kérdésre, hogy London tudott-e a készülő amerikai légitámadásról, Michael Fallon elmondta: James Mattis amerikai védelmi miniszter csütörtökön kora este "konzultált" vele arról, hogy a brit kormány miként ítéli meg Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének felelősségét a vegyifegyver-támadásban, és áttekintették a lehetséges orosz reakciókat.

Oroszország agresszornak tartja az Egyesült Államokat

Vlagyimir Putyin elnök szerint a Szíria elleni amerikai légitámadás agresszió, kárt okoz az orosz-amerikai kapcsolatoknak és a terrorizmus elleni közös harcnak egyaránt - közölte pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

"Putyin elnök a Szíria elleni amerikai légicsapásokat agressziónak tartja egy szuverén állam ellen, a nemzetközi jog megsértésének, amelyet ráadásul mondvacsinált ürüggyel hajtottak végre" - mondta Peszkov. Hozzátette, hogy a szíriai hadseregnek nincsenek vegyifegyver-készletei, amelyek megsemmisítésének tényét a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet is megerősítette.

"A legfontosabb Putyin véleménye szerint, hogy ez a lépés nem visz bennünket közelebb a végső célhoz a nemzetközi terrorizmussal vívott harcban, hanem ellenkezőleg, komoly akadályt jelent abban, hogy nemzetközi koalíciót hozzunk létre, és hogy hatékonyan szembeszálljunk ezzel a világméretű fenyegetéssel".

A történtek hatására Moszkva felfüggesztette a szíriai katonai légi bevetések biztonságának szavatolását célzó orosz-amerikai memorandum hatályát - közölte pénteken Moszkvában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Hozzátette: Moszkva kérte, hogy a Szíria ellen intézett amerikai támadás miatt hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését.

vehir.hu
további cikkek
Hétfő estére háromezer fölé nőtt a földrengés áldozatainak száma Hétfő estére háromezer fölé nőtt a földrengés áldozatainak száma Több erős földrengés is megrázta Törökországot hétfőn, estig már több mint háromezer halottról tudunk. 2023. február 6. 12:45 Az IMF rontja az idei világgazdasági előrejelzését Az IMF rontja az idei világgazdasági előrejelzését A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusi jelentésében jelentősen rontja a világgazdaság idei várható teljesítményével kapcsolatos előrejelzését - mondta Ceila Pazarbasioglu, az IMF stratégiai, politikai és elemzési osztályának igazgatója a G20-ak pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek az indonéz Bali szigetén rendezett találkozóján vasárnap. 2022. július 18. 13:19 Repülő emberek a világban Hétvezér Repülő emberek a világban Talán minden ember életében megfogalmazódik legalább egyszer a gondolat: de jó lenne repülni! Íme néhány egészen emberfeletti mutatvány, amelyek bebizonyítják, nem is olyan lehetetlen! 2020. október 14. 4:00 Egyre valószínűbb, hogy már öt éven belül átlépi a világ a kritikus 1,5 fokos felmelegedést Egyre valószínűbb, hogy már öt éven belül átlépi a világ a kritikus 1,5 fokos felmelegedést Egyre nő az esélye annak, hogy a globális átlaghőmérséklet már a következő öt évben 1,5 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet - derült ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által közzétett friss mutatókból. 2020. július 10. 4:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.