Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megtalálni a belső nyugalmat

2017. május 3. 4:30
Veszprémben hosszú évek óta hagyománya van az úgynevezett csend sétáknak, melyek során a résztvevők zavaró gondolataikat kizárva saját belső békéjükre figyelnek, akár órákon át. Kálazi Ági reiki mester, tanár évek óta vezet ilyen sétákat, őt kérdeztük, hogy mi történik ilyenkor, és mi a célja a hallgatag vonulásnak.

Kálazi Ági 2003-ban vezetett először úgynevezett csend-elvonulást, amelyen a résztvevők 3-4 órán keresztül, évekig a természetben, a városoktól messze sétáltak. Később ezeket a lakótelepi lakásán tartott “csend-meditációk” és “csend-ülések” váltották fel, zárt ajtók mögött, 20-30 fő részvételével. Következő lépése az volt, hogy az emberek kint, “zajban” éljék meg a csendet, amely szerinte mindig bennünk van, akárhol is vagyunk, bármit csinálunk.

A május 2-án megrendezett Csend sétán készült fotóinkat ide kattintva nézheti meg!

Mi a lényege a csend sétáknak?

A sétánk egyfajta lelassulás, befelé figyelés, lecsendesedés, majd ebből a csendből szemlélődés, nézelődés, a természettel, a világgal való másfajta kapcsolódás. Ilyenkor befelé is fordítjuk a figyelmünket és szinte együtt lélegzünk a természettel. Az utunkat, amely 2-3 órás, teljes csendben tesszük meg. Ezeket egy felkészítő beszélgetés és meditáció előzi meg. Ha az emberek általában elmennek sétálni, mindig van valami céljuk. Hol ketten, hol többen indulunk útnak, mindig egymásra figyelünk. A csend séták során levesszük a kommunikációt, a beszédet . És így, lassan, szemlélődve sétálunk.

Mi történik ilyenkor? Hogyan kell elképzelni egy-egy sétát?

A sétánk egy nyitó körrel indul, általában a Dubniczay palotából. Ez a séta egyik legfontosabb mozzanata. Kézen fogva, körbeállva létrehozzuk azt a lelki-érzelmi-energetikai kapcsolódást, ami megmarad akkor is, mikor elengedve a kezeket sétára indulunk. A csoportnak így létrejön egy erőtere, amely megtart bennünket, amelyben végig bent tudunk maradni. Akkor is, ha a sétánk során találkozunk másokkal, vagy áthaladnak mások a csoporton. Az indító szándék és érzés számomra mindig fontos.

Ezt a tiszta, nyugodt, békés állapotot próbálom néhány instrukcióval létrehozni magunkban. Utunkra a harangok hangjai bocsátanak. Áhítattal teli pillanatok ezek, amikor együtt, megállva, csendben hallgatjuk a harangokat. Megérkezünk az elménk világából a szívünkbe és így indulunk el.


Ilyenkor nem foglalkozunk azzal, hogy mi történt korábban, vagy mi lesz este. Arra figyelünk, hogy milyen gyönyörű helyen vagyunk. Ebből a lelassult, csendes, nyugodt szemlélődésből az emberek megtalálják a saját belső nyugalmukat, másrészt pedig olyan dolgokat, amiket eddig nem vettek észre.

Például?

Például egy szép virágot, egy gyönyörű lámpát, vagy házat. A séták gyakori helyszíne a Benedek-hegy és környéke. Mindenki sokszor sétált már ott, de mégis mindig a gondolatainkba vagyunk belemerülve, és nem vesszük észre azt a rengeteg szépséget, ami ott van.

Ezt a fajta befelé figyelést mindenkinek könnyű gyakorolni?

Eddig mindenkinek nagy élmény volt mindig. Nagyon újszerű élményként élik meg az emberek. Hamar tudnak csatlakozni, és észreveszik magukban, hogy egy folyamatos komment kényszer van bennünk, hogy mindenre reagáljunk. Az elmének az állandó működése folyton stresszel minket, meg van feszülve a test, dolgozik az elme. A befelé figyelés során észrevesszük ezt, és 5-10 perc után általában mindenki megnyugszik. A belső csend hatására megindulnak a testben bizonyos gyógyító folyamatok is: fizikailag, érzelmileg és mentálisan is.

a benedek-hegy népszerű helyszín a csend sétákraa benedek-hegy népszerű helyszín a csend sétákra

A csend séták végéhez hozzátartozik az élmények megosztása. Általában 2-3 órásak ezek a programok, és sokan a végén suttogva mondják: „nem is szeretnék megszólalni.”

Reiki mester vagy. Hogyan kapcsolódik egymáshoz a reiki és a csend?

A reiki az univerzum energiája. Amikor magunkat, vagy másokat reikizünk, ugyanabba a csendes állapotba kerülünk, amiket a csendsétákon megélünk. Ugyanehhez a csendhez visz az ima, a meditáció és a csend séta is. Minden ilyen tanítás és belső önismereti munka ide viszi a figyelmünket. Mindenkiben van egy nyugodt, békés hely , amihez próbálunk visszatalálni.

A csend felszínre hozza az énünk eredeti békéjét. Harmonizálja és gyógyítja testünket, lelkünket. A csend teljessé tesz és feltölt; gyengéden és mégis erőteljesen aktívvá tesz.

Általában kik mennek el a csend sétákra? Milyen embereknek vonzó?

Teljesen hétköznapi emberek. Azt vesszük észre, hogy egyre több olyan ember jön, aki nem foglalkozok se meditációval, se önismereti munkával. Nem idegen azok számára sem, akik nem nyitottak az ezoterikus, spirituális tanítások felé. Egyre nagyobb az igény, hogy lekapcsolódjunk a stresszes állapotról, és ennek egyik legegyszerűbb módja a csend séta, hisz egyre többekben van meg az igény a nyugalomra.

Galéria
Csend séta
Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.