Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sziveri-versmaraton a Hangvillában

2017. április 11. 12:12
Sziveri János verseit olvassák fel kedden a Hangvillában reggel tíztől este 9 óráig a hétfőn kezdődött Sziveri napok keretében. A felolvasások szünetében Likó Marcell Kovács Attila, Süle Zsolt és Nagy Csaba zenél.

Szakmai konferenciával és a Sziveri-díj átadásával kezdődtek meg az idei Sziveri napok hétfőn Veszprémben. A Sziveri János nevét viselő intézet minden évben megemlékezik a Délvidékről áttelepült költőre, az Új Symposion szerkesztőjére.

Krámer György, a Pannon Várszínház művészeti vezetőjének ötlete alapján kedd délelőtt kezdődött a versmaraton, melynek során a keletkezésük sorrendjében olvasnak fel Sziveri költeményeket a Hangvilla kávézójában. A koreográfus hangsúlyozta, nem olvasóversenyt rendeznek, „a lényeg, hogy együtt és a versekkel legyünk.”

Az olvasásba az idei Sziveri-díjas Sopotnik Zoltán mellett bekapcsolódott Porga Gyula, Reményi József Tamás, és az egyetem rektora, Gelencsér András is, de a szervezők elmondása szerint bárki, aki kedvet érez, csatlakozhat. A felolvasások szünetében Likó Marcell Kovács Attila, Süle Zsolt és Nagy Csaba zenél.

A városban 2012-ben kezdte meg működését a Sziveri János Intézet, melynek névadója szorosan kötődik Veszprémhez. Számos barátja, alkotó társa települt át Délvidékről városunkba.

Sziveri János

1954-ben született a jugoszláviai Bánátban. Az első verspublikáció a Képes Ifjúságban jelentek meg, majd később a Symposionban is, 1977-től lett tagja a legendás újvidéki Új Symposion szerkesztőbizottságának, majd három évvel később annak főszerkesztőjévé vált, munkáját a sajtó- és politikai felügyelet folyamatos és egyre fenyegetőbb kifogásai közepette végezte. 1982-ben váltották le, ezt követően verseit csak műfordításban közölték.1987-ben gyomorrákot diagnosztizáltak nála, amely három évvel később halálát is okozta. Családjával 1989-ben költözött Magyarországra, ahol az induló Magyar Napló szerkesztője lett, a Magyar Írók Szövetsége ugyanebben az évben vette fel tagjai közé. A Szépirodalmi Könyvkiadónál Mátis Lívia gondozásában jelent meg Bábel című verseskötete, amelynek korrektúráját még maga végezte.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  ma 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.