Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Játékosan a fenntarthatóságról

2017. április 11. 12:37
Diák-és családi napot rendez a VKSZ Zrt. április 21-22-én a Veszprémvölgyben, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg a gyerekek és a családok a fenntarthatóság témakörével, valamint az elektromos buszokat is kipróbálhatják.

A közüzemi szolgáltató régóta kiemelt jelentőséget tulajdonít a környezeti nevelésre, a fenntarthatóság gyakorlatba ültetésére. Társadalmi felelősségvállalási programjuk részeként többször tartottak edukációs előadásokat a legfiatalabbaktól kezdve, számos kezdeményezést indítottak el arra nézve, hogyan élhetjük a mindennapjainkat a környezet kizsigerelése nélkül.

Társadalmi szerepvállalásuk nem egyedülálló: számos szervezet és cég is indított hasonló akciókat, a tapasztalatok szerint viszont viszonylag elszigetelve, csak kisebb számú közönséget tudtak elérni. A VKSZ Zrt. ezért úgy döntött, hogy a partnerekkel társulva egy nagyszabású, élmény központú rendezvényre hívják a veszprémieket, ahol átfogó képet adhatnak a fenntarthatóságról – mondta el Temesvári Balázs vezérigazgató az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

A „Fenntarthatóság mindenKOR” kétnapos rendezvényén, április 21-22-én interaktív formában mutatják be, miként lehet ésszerűen és hatékonyan felhasználni a rendelkezésünkre állón forrásokat, illetve arra is rávilágítanak, hogy a fenntarthatóság témaköre nemcsak egy most divatos irányzat, de már nagyszüleink életében is fontos volt a takarékoskodás.

Brányi Mária alpolgármester rámutatott, hogy a fenntarthatóság egy évtizede az önkormányzat fejlesztéseiben is megjelenik stratégiai szinten: minden egyes beruházásnál igyekeznek úgy tervezni az erőforrásokkal, hogy az eredmények hosszú távon fenntarthatóak legyenek. A Föld Napján tartott rendezvény pedig most arra is lehetőséget ad, hogy az eddigi elemeket komplexen mutassák be.

A Kolostorok és kertek területén tartott rendezvényre számos játékos elképzeléssel készülnek a szervezők. Az óvodás és alsó tagozatos kisdiákok megmenthetik a Földet egy óriás társasjátékban, egyúttal a szelektív hulladékgyűjtést is megismerhetik; válaszolhatnak az ökomata furmányos kérdéseire, hulladékból előállított játékokkal játszhatnak és el is készíthetik azokat, komposztálhatnak, rovarhotelt építhetnek, naptávcsőben nézhetnek napkitöréseket, megnézhetik hogyan lesz a víz energiájából elektromosság, de a népi játszótéren karikát hajthatnak vagy gólyalábakon járhatnak. A nagyobbak megismerkedhetnek a szennyvízben rejlő energiával, a régi korok fenntarthatósági trükkjeivel, a jövő energiafelhasználásával vagy mérhetik a Séd vízminőségét. Emellett lesz helyi termelők vására és bolhapiac is.

Az eseményhez fő partnerként csatlakozott az Evopro-Group Kft. A hazai elektro-mobilitás területén élen járó cég elsősorban gyorstöltő és villámtöltő rendszereket telepít elektromos személyautók számára, emellett elektromos buszokat is gyártanak. Mivel utóbbiak üzemeltetési költsége kicsi, élettartamuk viszont hosszú, kiváló alternatívát tudnak nyújtani a közösségi közlekedés megreformálásában – tájékoztatott Dékány Donát, az Evopro Bus Kft. ügyvezetője.

Ennek népszerűsítésére el is hoznak egy elektromos hajtású autóbuszt, amivel az érdeklődők április 21-én ingyenesen juthatnak el a rendezvény helyszínére. Emellett éles forgalmi helyzetben is tesztelni fogják a buszt: április 19-én és 20-án egész nap a 12-es és a 22-es helyijárat vonalán fog közlekedni – ezeken a napokon már jegyet kell majd váltani rá.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.