Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kétperces tragédia volt

2017. április 12. 13:00
Szerdán ejtőernyős ugrással és egy C17-es teherszállító repülőgép átrepülésével emlékeztek a 76 évvel ezelőtt történt jutaspusztai repülőgép-szerencsétlenségre.

Hetvenhat évvel ezelőtt, 1941. április 12-én az egykori veszprémi (jutaspusztai) repülőtértől nem messze, felszállás közben zuhant le egy Délvidékre induló katonai repülőgép.

A megemlékezésen egy pápai c-17-es teherszállító gép is a tiszteletét tetteA megemlékezésen egy pápai c-17-es teherszállító gép is a tiszteletét tette

Az 1941. április 6-án meginduló német-jugoszláv háborúba Magyarország is beavatkozott - Jugoszlávia április 10-i széthullása és a trianoni békediktátum során Jugoszláviához csatolt magyar lakosság védelmére hivatkozva.

Április 12-én egy pápai repülőgépet vezényeltek Veszprémbe, hogy az itt állomásozó honvéd ejtőernyős- zászlóaljból alakított harccsoportot felszedje, majd tovább induljon Jugoszláviába. A 17 órára tervezett indulás előtt a pilóták és a deszant nem sokkal korábban szállt be, majd beindították a motorokat. A Savoya Marchetti SM-75 típusú, E-101 jelű lajstromgép megkezdte a felszállást, miközben mögötte három másik repülő készült a levegőbe emelkedni.

Az E-101-es gép, - fedélzetén Bertalan Árpád őrnaggyal- felszállás után hirtelen meredeken emelkedni kezdett, elveszítette sebességét, és mintegy 50-80 méter magasságban átbillent, jobbra dőlt, és lapos szögben, de működő motorokkal a talajnak ütközött. A gép légcsavarjai leszakadtak, a jobb motor levált, benyomódott a kabin oldalába, az alsó géppuskaállás leszakadt, a kiömlő benzin pedig a forró alkatrészektől lángra robbant. A baleset alig két perc alatt zajlódott le. A gépen lévő harminc emberből négy tiszt és tizenkilenc katona szörnyethalt.

A baleset pontos okai és körülményei a mai napig tisztázatlanok. Egyesek szerint meteorológiai hatások, mások szerint műszaki problémák, a túlterhelt gép, a nem megfelelő teherrögzítés, vagy ezek együttese okozhatta a szerencsétlenséget.

soós Lajossoós Lajos

„Ma mi nem azért vagyunk itt, hogy pontosan megfejtsük, hogy pontosan mi is történt, mi ma emlékezni jöttünk” - mondta a balesetben elhunyt repülősök és ejtőernyősök tiszteletére szervezett szerdai megemlékezésen Soós Lajos, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének elnöke.

a tiszteletadás során ejtőernyősök jelentek meg az égbőla tiszteletadás során ejtőernyősök jelentek meg az égből

A Jutaspusztán felállított emlékhelyen huszonnyolcadik alkalommal tartottak koszorúzást, amelyen katonai szervezetek és a civilek mellett az önkormányzat részéről Némedi Lajos vett részt, az elesettekért Szabó György alezredes mondott ökomenikus imát.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.