Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Éjszakai baglyok vs. reggeli pacsirták

2017. április 23. 4:21
Tudományos magyarázat létezik arra, hogy az emberek egyik része miért az éjjeli baglyok a másik tábor pedig miért a reggeli pacsirták csoportjába tartozik. Ti melyik tábort erősítitek?

Sokszor sok helyről hallhattuk és olvashattuk, rengeteg előnye van annak, ha az ember korán kel. De van, akinek ez nem megy olyan könnyen. Van aki, még hajnali 2 órakor is forgolódik az ágyban, vagy éjjel többször felébred annak ellenére, hogy „korán” ágyba bújt, és van, aki már 10 órakor el tud aludni, és nem dúl – fúl, ha az ébresztő reggel 6-kor megszólal a füle mellett.

Senki nem tehet arról, hogy éppen az éjszakai baglyok vagy a reggeli pacsirták táborát erősítik.

A válasz, hogy egyesek miért így vannak összerakva, egyszerű: mert mindenkinek saját belső órája van.

Azok az emberek, akik korán tudnak felkelni, rövidebb a belső órájuk, míg azok az emberek, akik későn tudnak csak elaludni, hosszabb belső órával rendelkeznek. A belső óránk nem egyezik meg a 24 órás napi beosztással, és a különböző életkorban is változik ez a szám. A 20-as éveikben járó fiataloknak a leghosszabb a belső órájuk. Ebben az életkorban vagyunk a legenergikusabbak.

Egyesek szerint az alvászavarokkal küzdő emberek, génmutáció áldozatai.

Az éjjeli bagoly szindrómáért a CRY1 gén a felelős. Ez a „betegség” a népesség 10%-át érinti. Ezek a gének a cirkadián ritmust – a naponta ismétlődő élettani történéseket, egyebek között az alvás-ébrenléti ciklust – szabályozzák. A CRY1 mutáns változatát hordozók jellemzően 2-2,5 órával később fekszenek le, mint a népesség átlaga.

Nem csak egyszerűbb hátrányai lehetnek az alvászavarok e formájának – a reggeli munkakezdés nehézsége – de komolyabb egészségügyi problémák, mint a diabétesz kockázata, keringési zavarok vagy depresszió is megjelenhetnek.

A jó hír, hogy lehet ellene küzdeni. Még akkor is, ha a gének a felelősek az alvászavarokért, és nem a mindennapi szokásaink. Az érintettek külső tényezők befolyásolásával tompíthatják az örökletes hatást.

Ha álmatlan az ember, számoljon bárányokat, vagy igyon meleg tejet - tartja a népi bölcsesség.

Ha előző este sokáig fent voltunk, kerüljük a késztetést arra, hogy "behozzuk a lemaradást". Ez ugyanis megzavarhatja belső óránkat. Van, aki zenét hallgat, tévét néz, esetleg alkoholt fogyaszt lefekvés előtt, de érdemes vigyázni, ugyanis mindhárom megzavarhatja az alvás természetes ritmusát. A gyógynövényeket is segítségül hívhatjuk, akár tea, akár gyógyszer formájában. A népi gyógyászat szerint a legjobb nyugtató és elalvást segítő növények között találhatjuk a kamillát, a citromfüvet, a levendulát, a komlót és a valeriánát, azaz macskagyökeret is.

Ez csak néhány technika az alvászavarok „természetes” kezelésére. Vannak jól bevált receptek, de tény, hogy mindenkinek más és más módszer segít.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.